Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

16 augusti 2016

Oroliga tider

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Det har väl knappast undgått någon att världen är lite upp och ner nuförtiden.
Ojämlikheten i välfärdssamhället gör att några har det mer än bra medan andra ”checkar ut” från det gemensamma samhället. Jag tänker på den procent rika som numera äger mer än hälften av världens alla tillgångar och de grupper som lever i utanförskap och visar sitt missnöje genom terrorattacker, bilbränder och skjutningar som drabbar helt oskyldiga människor.

I USA tycker Donald Trump m.fl. att etablissemanget är korrupt och orättvist och vill lösa problemen med hot som kan bidra till ännu mera oro i världen. Dessutom vill Trump sänka redan låga amerikanska skatter, energikostnader och minimilöner istället för att t ex erbjuda  amerikanska medborgarna fri högskoleutbildning och allmän hälsovård. Kostnaderna för hälsovård per capita i USA är c:a 75 procent högre än i Sverige och  finansieras huvudsakligen via allmäna försäkringar/bolag.

Vill du få perspektiv på vad som händer i USA föreslår jag att du lyssnar på den numera 87-åriga amerikanska professorn Noam Chomsky If Trump Becomes President >> (6:12)

I sommar har vi också kunnat läsa om att tandläkare, vetenskapsmän och den amerikanska hälsoorganisationen inte har kunnat bevisa att tandtråd hjälper för att hålla rent mellan tänderna. Se: Medical benefits of dental floss unproven >>. Kanske bäst att sunt förnuft får råda?

Dessutom har ingen helt säkert kunna slå fast om en tandmognadsbedömning är tillräcklig för att åldersbestämma människor. Socialstyrelsen och Högsta Domstolen verkar ha helt olika uppfattning om den saken.

Här hemma märks de socioekonomiska konsekvenserna och utanförskapet tydligt inom tandvården. Många får helt enkelt inte del av vårt s.k. ”välfärdssamhälle”. Och det är inte bara nyanlända utan även helt vanliga människor som av en eller annan anledning har hamnat utanför samhället. Jag märker det tydligt på Dental24. För tre år sedan skrev vi en artikel om Svensk Tandräddning. Den är sedan dess en av de mest lästa artiklarna på Dental24 och vi får regelbundet mejl och brev som ropar på hjälp. Problemet är knappast odontologiskt utan politiskt. Tandvården styrs ju som bekant mer av politiska beslut än av vetenskap och sunt förnuft! Hoppas att tandvården och välbefinnandet prioriteras högre av politikerna och sunt förnuft i framtiden. Just nu verkar tandvården ha kommit i skymundan för allt annat.

/Per Ahlberg

PS Läs gärna även detta som talar sitt tydliga språk!
Årlig rapport Folkhälsan i Sverige 2016, Folkhälsomyndigheten >> DS

Inga-Lina Lindqvist om Tom Alandhs  tv-dokumentär 2016: Psykvård som ren tv-poesi

Relaterad artikel: 30/8-16 De flyr ansvaret om att bestämma ålder >>

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev