Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

31 augusti 2022

Så blir du en framgångsrik tandläkare!

Gästbloggare

Krönikör på besök

Fråga: Hur blir man tandläkare? Enkelt! Se till att ta sig in på en tandläkarhögskola och plugga hårt. Så, hur blir man en framgångsrik tandläkare?

Svaret på den frågan är lite mer komplicerat. Först och främst måste du igenom utbildningen. Plugga hårt för att komma in, plugga hårt när du är där. Men se också till att ha roligt när du utbildar dig! Det behöver inte vara antingen att ha roligt med fester eller plugga! Studera till max och se till att belöna dig för slitet.

Tndl Clas Oscarsson

Tndl Clas Oscarsson

Tandläkaren Sverker Toreskog är ett föredöme för många. Det går många historier om hans, ibland, vidlyftiga liv. Sverker var ofta siste man i säng vid kurserna, men alltid först på plats i föreläsningssalen nästa morgon och delade med sig av sin enorma kunskap.

Var inte rädd för att göra misstag på tandläkarhögskolan. Det är misstagen man lär sig av. Gör dem i skyddad miljö, och lär av dem! Ett misstag behöver inte vara ett misslyckande, sa en kollega till mig en gång.

Sträva redan på högskolan efter att få en god mentor. Många som läser till tandläkare har föräldrar som är tandläkare. Det är en bra start, men lär från andra också!

Var social, och ta in kunskap från kollegor. Inom SACD tar vi hit världsnamn som föreläsare. Ändå är samtalen med kollegor på kurserna minst lika viktiga som föreläsningarna.

Framgång är något personligt. Någonstans på vägen måste du inse varför du är tandläkare och vad som är framgång för dig?

Att tjäna pengar var en stor motivationsfaktor för mig, liksom för många runt mig. Pengar gör oss lyckliga, upp till en viss nivå. Det finns det forskning på. För andra är det upplevelsen av att ha förverkligat en dröm eller en vision som är framgång. Personer som Winston Churchill, Gandhi och Moder Theresa uppfattas som framgångsrika utan att ha haft pengar som mål i livet. För ytterligare andra är det uppmärksamheten som är framgång, att bli en känd person.

För mig var det viktigt att lära av och lära känna de stora namnen inom mitt fält, estetisk inriktad tandvård. Jag har varit på kurser över hela världen. Att få träffa och lära från Pascal Magne, John Kois, Didier Dietschi, Newton Fahl, Bill Dorfman betydde mycket för mig. Ändå är de okända utanför tandvården, förutom möjligen Dorfman.

En sak är i alla fall säker: Vill du bli framgångsrik, måste du jobba hårt. Var alltid hungrig efter ny kunskap. Socialisera! Lär av kollegor, och var generös med din egen kunskap.

Du kan bli bäst i något men inte i allt. Ingen är bäst på allt! Hitta din inriktning eller en specialisering.

Det finns kliniker som tjänar stora pengar på att göra många fyllningar per timme. Men ofta är kanske kvaliteten inte den bästa.

Jag har kollegor som ofta gör komplicerade estetiska arbeten, som tar mycket tid i anspråk. Ibland måste de göras om flera gånger. Sådant tjänar man kanske inte så mycket pengar på, tvärt emot vad många tror. Den brasilianske tandläkaren Newton Fahl sa en gång till mig: Kvantitet och kvalitet går aldrig ihop.

Tid och pengar är faktorer man alltid arbetar mot. Tiden är vinnaren! Spendera tid på det du brinner för men glöm inte dina närmaste.

Själv jobbade jag extremt hårt i början av min karriär. Jag öppnade två egna kliniker. Jag älskade det och tjänade mycket pengar. Men jag arbetade upp mot 100 timmar i veckan ibland, såg aldrig mina närmaste, blev uttröttad och miste snart min arbetsglädje. Jag var tvungen att trappa ned.

Men det händer fortfarande att jag lägger tre – fyra timmar extra på en patient utan att ta betalt för det. För jag älskar att göra det snyggt och ogillar att lämna från mig saker som kan göras bättre. Att göra patienten nöjd är den verkliga glädjen.

För att sammanfatta: Var en engagerad yrkesman! Arbeta för en positiv stämning på din klinik! Bygg upp och underhåll ett socialt nätverk! Satsa på vidareutbildning och upphör aldrig att lära dig nya saker! Då blir du en framgångsrik tandläkare!

/Clas Oscarsson 

 

Clas Oscarsson

Tandläkare Clas Oscarsson är uppväxt i Umeå, men arbetar i Stockholm på Aqua Dental, Stureplan.

Inriktad på estetisk tandvård, utför han gärna stora rekonstrueringar som kräver mycket planering mellan tandläkare, tandtekniker och patient.

Sedan 1990-talet har han spenderat avsevärd tid på vidareutbildning i Sverige och utomlands. Clas är även en flitig givare av kurser, bland annat åt Tandläkarförbundet och SACD.

Clas Oscarsson var 2021-2022 president för SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry.

Gästbloggare

Krönikör på besök

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev