Så kom Dental24 till
Redan innan millenniumskiftet och IT-boomen i början av 2000-talet lades grunden till Dental24. Alla bitarna var då inte på plats men det skulle de göra, en efter en. 2001 lyssnade jag på ett föredrag av professorn i informatik på Göteborgs Universitet, Bo Dahlbom. Det handlade om vad som skulle hända de närmaste 10 åren.
Jag arbetade då på Oracle, ett IT-företag inom programvara som redan då var näst störst i världen efter Microsoft. Bo Dahlbom skulle föreläsa i våra lokaler, för Dataföreningen i Göteborg. Han gjorde stort intryck på mig. Den tekniska utvecklingen gick då liksom nu oerhört fort och Bo sa att han visste vad som skulle hända om tio år! Åtta år senare kontaktade jag Bo och berättade att jag nu gjorde det han tidigare hade beskrivit skulle hända. Namnet på det jag gjorde är Dental24.
Internet blev stort redan på 90-talet men de stora tillämpningarna kom först på 00-talet. Google grundades (1998), Wikipedia, (2001), Facebook (2004), YouTube (2005) och Dental24 (2008). Det känns som en evighet, men ändå inte. Idag är det 20 års nutidshistoria.
Idén till Dental24 kom ifrån att samla och dela information och kunskap på nätet. I början kallades detta för ”portal”. Sedan kom det att heta ”nischad community” för att senare bli kallat ”Innehållsmarknadsföring” (Content eller Native Marketing).
Det senaste begreppet jag hört är ”Redaktionell publicering”. Kärt barn har som bekant många namn.
Det unika med detta är att det inte alltid är någon annan utomstående (exempelvis journalister) som står för innehållet, texten skrivs som redaktionell rapport eller berättas snarare ofta av den källa som själv besitter kunskapen eller insikten om ämnet. Det kan till exempel ske i form av så kallad storytelling. På detta sätt blir innehållet mer intressant, värdeskapande och trovärdigt. Bloggare och influensers är också ett bra exempel på detta.
Här ser vi en påtaglig skillnad jämfört med tidigare, då man med reklam försökte bygga varumärke och kommunicera ett mervärde. Detta gör man fortfarande, men nu för tiden finns det ofta betydligt bättre möjligheter att kommunicera med hjälp av digital teknik såsom rörliga bilder, video, pod, webinars, mejl, länkar, hemsidor, etc. Det kan dock ta olika lång tid att ställa om till det nya.
Smartphones har snabbat upp denna utveckling ytterligare. Som exempel kan nämnas att över 60 % läser Dental24 på någon form av telefon eller läsplatta.
Den stora utvecklingen skulle jag ändå säga är sättet vi söker information på – idag litar vi mer på vänner, kollegor och andra användare än på företag. Ett exempel på detta är olika recensioner och ranking på nätet, som många av oss använder när vi väljer resor eller hotell. Även inom tandvården är denna typ av sök-sajter stort.
Vad händer då inom tio år?
Ja, det vi kan förvänta oss är att allt mer blir ännu mer automatiserat med hjälp av algoritmer, AI (artificiell intelligens) och bättre beslutsstöd kommer att bli ännu mer vanligt.
Redan idag är merparten av Wikipedias svenska del automatiskt översatt med hjälp av så kallade ”bottar”. Även Dental24s mest visade sida, nämligen förstasidan, är till 100% automatiserad. Allt innehåll publiceras på andra både interna och externa sidor (omvärldsbevakningen exempelvis).
Vi ser också att läsandet på skärmar ökar samtidigt som tidningsläsandet minskar. Nästa steg kommer säkert bli mer företeelser i form av ljud (typ Alexa, Siri eller poddar) och bildigenkänning.
Ibland känns det som om vi idag befinner oss på telexens tid (60-talet) när vi primitivt ”IRL” (in real life) sitter och knappar på små skärmar med många förkortningar och smileys. ?
Vi har inte sett slutet på denna utveckling ännu!
/Per
Grundare till Dental24
Relaterat:
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.