Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

18 augusti 2021

Tandhälsan satt på undantag

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Svensk tandvård är i världsklass och mycket uppskattad av patienterna, men det är lite märkligt hur styvmoderligt politiken behandlar tandvården och hur lite fokus det ligger på patienters hälsa. Många klagar på höga och oförutsedda kostnader för tandvård, men hur vore det om patienter behövde färre omfattande behandlingar?

En stor del av tandvården är mer eller mindre prisreglerad, på ett eller annat sätt. Inte minst subventioneras de riktigt kostsamma behandlingarna med upp till 85% enligt högkostnadsskyddet. Mycket annan tandvård är också skattefinansierad, som till exempel barntandvård och sjuktandvård. Trots det är önskad tandvård fortfarande oöverkomlig för en del. Skulle man råda bot på detta skulle man behöva mer än fördubbla nuvarande högkostnadsskydd med över 6 nya miljarder, enligt den senaste tandvårdsutredningen. Ofta hörs opinion för lägre patientkostnader men man förbiser ofta egenvård och kostnaderna för stora behandlingar. Kanske är det inte bara ekonomiska resurser som saknas, även om det är lätt att tro det?

I politiken hör man ofta att ”tänderna är del av kroppen” men i praktiken fokuserar man inte alltid på bättre hälsa utan snarare på en omfördelning av kostnaderna för en dålig tandhälsa via skattsedeln. Man angriper alltså problemet från fel håll. Patienterna behöver ta större ansvar för sin egen hälsa. Bästa sättet att få detta till stånd är ökad kunskap och det får man förslagsvis genom bättre information och ökad hälsokunskap.

Visst finns det ett klart samband mellan socioekonomiskt utsatta personer och dålig munhälsa, men skall man verkligen använda tandvårdens resurser till fördelningspolitik?

Samma samband finns just nu mellan de som inte vill vaccinera sig för Covid-19, trots att det är helt gratis!

Det måste bokstavligen vara ”hål i huvudet” om man inte upplyser medborgarna om hur man på bästa sätt tar hand om sina egna tänder redan från början. Visst görs det en del, men knappast tillräckligt. De flesta vet till exempel förmodligen inte att apelsinjuice är farligare än Coca-Cola för tänderna eller att de så populära sötsura sportdryckerna är något av det värsta man kan utsätta emaljen för. Inte heller vet många när på morgonen man skall borsta sina tänder. Även dålig kost och livsstil påverkar (tand)hälsan. Dålig upplysning, helt enkelt.

Trots att vi nu befinner oss i ”informationsåldern” med alla möjliga digitala kanaler, så hör eller ser man allmänt mycket lite om munhälsa. Upplysande artiklar har nästan upphört helt i dagspressen och sociala media är inte att lita på. Detta kan vi på Dental24 se i vår omvärldsbevakning. En eloge måste dock riktas till professor Björn Klinge samt webbplatsen Vetenskap & hälsa som på ett enkelt, informativt och sakligt sätt vill informera om forskning inom medicin, hälso- och vårdvetenskap. Vetenskap & hälsa är ett samarbete mellan Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Malmö universitet och sjukvårdsförvaltningarna inom Region Skåne.

Kanske något för Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, SKR, Folktandvården eller någon annan organisation/myndighet eller hälsoentreprenör/entusiast att ta tag i? Vi på Dental24 bidrar i så fall gärna med vår 12-åriga erfarenhet av liknade verksamhet. Det viktiga är budskapet och innehållet och vad det kan leda till.

/Per Ahlberg

Grundare och redaktör Dental24

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev