Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

30 november 2011

Tandhygienist – ett gyllene läge!

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

För några veckor sedan kunde man läsa på Dental24 om ”Tandhygiensist – En ny kvinnofälla?” med hänvisning till den nyutkomna boken ” Livslön – välja studier, arbete, familj” som påvisar att tandhygienister och lärare har låg livslön beroende på lång och kostsam studietid samt därefter för låg lön i förvärvslivet.

Varför har det blivit så?

Ja, ett sätt är att skylla på alla andra, t.ex. arbetsgivarna, organisationer, samhället, m.m., men det hjälper knappast. Ett annat sätt att själv göra något åt det!

 

Faktum är att landets tandhygienister sitter i en guldsits!

Redan nu råder brist på tandläkare på många håll och ännu större brist är det bli det under de kommande åren. Då kommer inte tandläkaren längre ha tid att göra regelbundna kontroller och intresset för att gå till tandhygienisten kommer att öka. Detta har man redan insett i t.ex. Hallands Landsting där man nu satsar på att utbilda tandsköterskor till tandhygienister.

 

Hur kan man förändra sin situation?

Ett sätt är att starta eget och därmed bli mer oberoende, bestämma sin egen lön, ”äga”/lista sina egna patienter, göra alla undersökningar själv, remittera till tandläkare och specialister när det behövs och lägga ut alla tråkiga eller kanske svåra saker såsom bolagsbildning, bokföring, ekonomi, marknadsföring och juridik på någon som kan det bättre. Eller finns det kanske ännu fler möjligheter?

 

Läs även: Tandläkarbrist kräver förändrad organisation inom Folktandvården

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev