Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

31 maj 2017

Tandvård och politik – allas angelägenhet

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Tandvården har åter kommit på beslutsfattarnas agenda. Detta inte minst efter Socialdemokraternas kongress i början av april och Mittmedias granskning den senaste månaden. Kanske kan man skönja ett ökat intresse för att ”Munnen är en del av kroppen”?

Men man kanske skall skilja på tandhälsa, tandvård och politik. Att öka fri tandvård upp till 25 år finns det t.ex. knappast någon vetenskaplig evidens för. ”Det är en jämställhetsfråga” som vår hälsominister Gabriel Wikström uttryckte det i en intervju som jag gjorde i april.

Men det är ofta politik och politiker som styr tandvården. Detta kan få märkliga konsekvenser för t.ex. vårdgivarna. Vem skall göra vad? Stat, landsting, kommun eller privat? Skall tandvård ingå i det allmänna högkostnadsskyddet? Ägandet och vinster i vården är också heta frågor!

Borde inte tandvården bli bättre på att påverka/upplysa politikerna? Varför inte använda den Odontologiska Riksstämman för att upplysa om tandvård för allmänheten och politikerna och inte bara i Almedalen? Inte minst med tanke på att det är riksdagsval nästa år. Då kanske den odontologiska aspekten kan få ökad uppmärksamhet och inte ”bara” politiska och ekonomiska frågor. Alltför ofta landar det i plånboksfrågor och olika ekonomiska prioriteringar av såväl politiker som patienter. För visst blir man lite trött när man hör att vår välfärd ökar men att många uttalar ”har inte råd att gå till tandläkaren”?

Det måste vi göra något åt! Se till att vi fortsatt har en bra tandvård tillgänglig för alla!

 

/Per Ahlberg
Redaktör och grundare till Dental24

 

Relaterat:

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev