Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

23 november 2021

Tillbaka till verkligheten!

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Väl hemma igen efter tre intensiva dagar på Odontologiska Riksstämman och Swedental.
Här är vad som hände runt mig i alla fall.

Stämningen på årets event var hög och många som var där var sugna på att få träffas igen (annars kanske man inte var där?). Visst var det lite märkligt med alla dessa sätt att hälsa på varandra ? men också roligt att få lyssna och snacka om både det ena och det andra med personer som man delar ett intresse med.

För min del var nog att blicka in i framtiden det som var mest intressant. Jag lyssnade på Mats Olsson från Kairos Future om hur samhällsutvecklingen och omvärlden påverkar tandvården samt en paneldebatt om hur olika politiker ser på framtidens tandvård och på vad tandvårdsutredningen kommit fram till.

Mycket är man överens om, till exempel att vi redan har ett bra tandvårdssystem i Sverige och att man kan sänka åldern för fri tandvård för unga vuxna. Diskussionerna går dock en hel del kring förslaget om en fast patientavgift på 200:- för en årlig undersökning. Det gäller dels vad som skall ingå i undersökningen, dels hur vårdgivaren skall få en adekvat ersättning för sitt arbete med att upprätta en föreslagen individuell tandhälsoplan etc. – utan att man ruckar på principen om fri prissättning. Härom kommer det säkert att debatteras mycket i framtiden.

Ett annat spännande område är vad som händer med allsköns mjukvara inom tandvården. AI (Artificiell Intelligens) stod på agendan medan många övriga tillämpningar som exempelvis molntjänster för journalsystem, planeringsverktyg och olika röntgensystem visades på mässgolvet. Givetvis visades även en mängd nya produkter på mässan.

Det har onekligen hänt en hel del sedan förra fysiska riksstämman och mässan för två år sedan.

Sist men inte minst var det en stor social happening både dag och kväll. ?

Jag vill passa på att tacka för all uppskattning av Dental24 samt alla er jag hann träffa, även om tiden inte medgav att möta riktigt alla som jag hade önskat. Det får vi ta igen via digitala kanaler (Dental24) på årets alla övriga dagar.

Också tack till alla er som har bidragit till och arrangerat detta årliga event.

Vi ses i ”Goa Götet” nästa år!

/Per Ahlberg

Redaktör och ansvarig utgivare av Dental24

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev