Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

28 augusti 2012

Vårdkvalitet genererar vinster för många

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Man skall inte sälja skinnet innan björnen är skjuten är ett gammalt talesätt, d.v.s. inte ta ut något i förskott. Det verkar socialdemokraternas ordförande, Stefan Löfven ha tagit fasta på när han intervjuades i SVTs Agenda den 26 augusti där han fick frågan om vinstdelning i vården. Löfven betonade att vi först måste diskutera vårdkvalitet innan vi tar ställning till vinster i välfärden. För LO verkar det senare vara viktigare (läs insändare i Sydsvenskan 19/9 ”Festen är slut – dags att dra”). Så är det naturligtvis inte, vilket Stefan Löfven och några dra ansocialdemokrater också inser.

Är det då OK att bli rik på att driva välfärd i Sverige, frågade Agendas programledare Anna Hedenmo?

Stefan Löven svarade: ”Är man i välfärden för att bli rik då är man på fel ställe”. Undra just vad t.ex. Lifco:s (moderbolag till DAB, Nordenta, Åhrens Dental Consult, Safe Dental, EndoMark, Directa och Almasoft) och Getinge:s ägare, den socialdemokratiskt sinnade finansmannen Carl Bennet tycker om det? Eller, är det bara utövare av vården såsom läkare, tandläkare, sköterskor, m.fl. som inte får ”bli rika och är på fel ställe” d.v.s. inom den svenska vård- och välfärdsektorn?

Detta blir en svår nöt för socialdemokraterna att lösa. Besked utlovas under hösten. Man kanske skall titta närmare på svensk tandvård som ett föredömligt exempel istället? Där arbetar ju det privata och offentliga verksamheter sida vid sida utifrån olika uppdrag sedan länge.

Per Ahlberg/Dental24

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev