Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

10 januari 2017

Vart är vi på väg?

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Så här års är det säkert många som funderar på vart vi är på väg? Det händer ju otroligt mycket hela tiden. Det gör det sannolikt också i framtiden. Men kanske är framtiden lite mer oförsägbar än tidigare? Här är lite att reflektera över.

Oroliga tider

Omvärlden förefaller vara mer orolig och oförutsägbar än på länge. Till viss del beror det på det politiska läget just nu men det finns flera andra faktorer som också spelar in. Jag tänker på den ekonomiska konjunkturen, vetenskapliga framsteg och inte minst den tekniska utvecklingen.

Politiska läget

Förutom att det just nu är mer oroligt ute i världen än på länge så närmar sig det svenska valet 2018. Därför blir det extra intressant att se vad som kommer upp när det gäller t.ex. tandvård i Almedalen redan i sommar 2017. Kommer det att vara fokus på välfärden? I så fall, hur kommer det att påverka tandvården? Är det bara en fråga om vinster i vården eller kommer det upp fler trygghetsfrågor såsom vad tandvården får kosta och vem som ska betala för den? Man kan också anta fri tandvård för unga och äldre blir ett hett ämne.

Konjunkturen

Hur länge kommer nuvarande högkonjunktur och de låga räntorna att vara? Detta kommer att påverka tandvården i stor utsträckning. Visserligen brukar den svenska tandvården vara relativt opåverkad av konjunkturer men med en stor del skattefinansierad tandvård kommer det sannolikt påverka olika reformer. Nuvarande regering har inte heller aviserat någon stor tandvårdsreform inom nuvarande högkonjunktur.

Vetenskap

Det forskas mycket på t.ex. stamceller, bioteknik och nanobaserade material. Förmodligen kommer vi även att få se många nya rön kring kompositmaterial.

Teknisk utveckling

Ökat informationsutbyte betyder att alla kommer ha tillgång till mer fakta och kunskap. Delade patientjournaler och ”big data” kommer t.ex. bli mer tillgängligt.

I framtiden kommer vi säkert även få se många fler nya tillämpningar (applikationer) baserade på modern teknik. Kanske kommer digitala avtryck att bryta igenom helt och hållet under 2017? Vi får väl se på IDS i Köln i mars.

På Dental24 kan du följa nyheterna dagligen och hänga med i det som sker i tandvårdsbranschen och dess omvärld.

 

Med vänliga hälsningar

Per Ahlberg
Redaktör och grundare till Dental24

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev