Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

31 augusti 2016

Vem bryr sig?

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Det händer en hel del inom tandvården både tekniskt och odontologiskt men vad hjälper det när de som verkligen kan påverka tandhälsan inte bryr sig? Jag tänker på två kategorier nämligen patienten själv och de som bestämmer över tandvården, dvs politiker, myndigheter och tjänstemän. Allt är inte så friskt som man kanske tror.

Patienten

Det spelar nästan ingen roll hur bra tandvård vi har om inte patienten själv är med och sköter sina tänder rätt från början. Gör de det? Nej, inte alla. Kanske inte ens det flesta? Sockerkonsumtionen verkar ha spårat ut fullständigt och konsumenterna betalar stora pengar för att bryta ner sina tänder genom att bl.a. dricka populära energidrycker innehållande både syra och socker samtidigt! Konsumenter verkar också tro att vita tänder är bättre än hela och rena. Blekning och olika munsköljprodukter säljer som aldrig förr  samtidigt som t ex kariesförekomsten ökar.

Lösningen på detta problem måste heta upplysning och det kan knappast bara vara tandläkarens uppgift att lösa detta utan snarare är det samhället som genom olika kanaler ska upplysa medborgarna. Det finns ett klart samband mellan hälsa och utbildning.

Politiker, myndigheter och tjänstemän

Det leder mig in på den andra kategorin som verkligen kan påverka tandhälsan nämligen våra politiker, myndigheter och tjänstemän. Senast något radikalt gjordes var 2008 i samband med att den senaste tandvårdsreformen sjösattes. Nu behövs det nya planer för hur vi skall gå vidare. Fri tandvård till 25 år kan väl knappast vara den enda lösningen? Någon förespråkar också att det skall kosta lika mycket att gå till tandläkaren som till sjukvården. Visst handlar det delvis om pengar, men inte enbart. Framförallt krävs det visioner och planer för att medverka till en god hälsa, inklusive en frisk mun, för alla under hela livet. Vad gör politikerna? Hur ser tillgången på personal och utbildningsplatser ut? Behövs det en ny yrkeskategori som har till uppgift att upplysa om munhälsa,  kanske en modern fluortant som motar ”Olle i grind” när nya myter sprids på nätet? Eller är det en annan politik vi behöver? Med tanke på behovet av upplysning är det skrämmande hur lite det debatteras, skrivs, talas om och görs för en bättre munhälsa.

Är det någon som bryr sig?

/Per Ahlberg

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev