Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

17 februari 2016

Verkligheten har kommit ikapp

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Behovet av tandvårdspersonal är snart akut! Idag är det brist på tandvårdspersonal utanför de tre största städerna och situationen kommer sannolikt att bestå i 5-10 år. Detta kan inte bara skyllas på den ökade invandringen. Andra faktorer är stora pensionsavgångar och den ökande andelen äldre, faktorer som varit kända långt innan invandringen ökade.

Problemet är snarare dålig planering och ovilja att skapa tillräckligt med utbildningsplatser för tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor. När det gäller tandsköterskor är det i princip kris men myndigheterna har nyligen beviljat fler utbildningsplatser så om ett par år kanske situationen löser sig.

Värre är det med tillgången på tandläkare och tandhygienister. I Karlstad har man t.o.m. lagt ner tandhygienistutbildningen (se tidigare artikel på Dental24 den 19/11 2014 : ”Olyckligt att Karlstads universitet avvecklar tandhygienistutbildningen”).

Frågan om tillgången på tandläkare har länge varit en ”het potatis” för Sveriges Tandläkarförbund som inte riktigt verkar vilja ta i frågan. Kanske beror det på att man representerar redan befintliga tandläkare och inte vill öka antalet? Pinsamt i så fall! Svenska Läkarsällskapet gjorde samma misstag för ett antal år sedan men har ändrat hållning.

För att inte behöva upprepa mig skrev Dental24 redan 2010 om ”Brist på tandläkare om fem år”, och då var invandringen som bekant betydligt mindre. Sedan dess har visserligen utbildningsplatserna till tandläkare ökat något, men det har inte räckt till.

Idag inser allt fler att behovet av utbildningsplatser är betydligt större (se Tandläkartidningen, 11 februari 2016 ”Sverige utbildar för få tandläkare” med insticksordet och brasklappen: ”Svårbedömt”). Hur svårt kan det vara? Läget verkar inte lika ”svårbedömt” för Socialstyrelsen, Universitetskanslersämbetet (UKÄ), Högskoleverket, Arbetsförmedlingen, SCB, m.fl. Det verkar vara mest svårbedömt för de som dagligen arbetar med tandvårdsfrågor.

Läs även Dental24s intervju med Sveriges Tandläkarförbunds ordförande Hans Göranssons, 17 februari 2016.

Med tanke på att det tar flera år att bygga ut tandläkarutbildningen med fler platser och minst fem år att utbilda sig lär vi få vänja oss vid en brist på tandläkare under de närmaste 5-10 åren.

 

/Per Ahlberg
Grundare Dental24.se

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev