Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

10 december 2013

Vit rök ur skorstenen

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Så har då Sveriges Tandläkarförbund sent om sider enats kring en ny styrelse. Inte helt utan dramatik då det inte riktigt blev som valnämnden föreslagit. Vi får ändå hoppas att valet av ny styrelse leder till enighet och gott samarbete inte bara mellan olika tandläkarintressen utan även med alla andra som arbetar med svensk tandvård.

 

De senaste åren har ju inte varit helt problemfria för förbundet med interna stridigheter, minskat antal medlemmar, minskade intäkter med dålig ekonomi som följd. Detta har också fått konsekvenser för förbundets egen mediekanal, Tandläkartidningen.

Även på utbildningssidan har man fått se allt färre deltagare, bl. a. på Riksstämman de senaste åren. Kanske kan den trenden ändras genom att frågan om obligatorisk vidareutbildning aktualiseras?

Tandläkarförbundet verkar även ha tappat initiativet som tandvårdens språkrör. Det kanske är dags för ett nytt tandvårdsförbund och inte bara ett tandläkarförbund för att tillvarata patienternas tandvårdsbehov? Behov som knappast har blivet bättre tillgodosedda under de senaste åren även om staten skjutit till flera nya miljarder sedan 2008. Tandläkarförbundet har inte heller hjälp till särskilt mycket när det gäller att genomföra regeringens ambitioner med ökade tandvårdsbesök, tandvårdsinformation och pristransparens. Ökat samarbete med alla berörda myndigheter och organisationer inom sektorn efterfrågas för att få kraft i genomförandet.

Även samverkan med övriga i tandvårdsteamet, d.v.s. de andra yrkesrollerna såsom tandhygienister, tandsköterskor och inte minst tandteknikerna har i stora stycken lyst med sin frånvaro.

Det är hög tid att gräva ner stridsyxorna och börja samarbeta. Allt annat vore att spilla tid och resurser på patienternas bekostnad.

 

/Per Ahlberg, Dental24

 

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev