Vem städar i munnen, tandhygienisten eller patienten?

Under mina år som tandhygienist har jag hört uttrycket ”lite städning” upprepade gånger både från kollegor och från patienter, och för varje gång så blir jag mer och mer irriterad. Uttrycket används ibland när en kollega vill att jag ska ta bort tandsten och polera bort plack på en patient. Vilket jag gör dagligen såklart, men jag är ingen biltvätt där man görs fin inför våren.

Av två anledningar ogillar jag det här uttrycket. För det första, ”lite städning” är inget jag gör på en patient, jag behandlar. Jag kan däremot instruera och hjälpa patienten att hitta rätt verktyg för att själv utföra den här ”städningen”, dagligen i sitt badrum där hemma. Under besöket hos tandhygienisten får patienten en behandling mot sin tandköttssjukdom eller tandlossningssjukdom, inget annat.

Patienten kommer inte till en tandhygienist för en skönhetsbehandling, han eller hon kommer till tandhygienisten för att bli frisk. Det är inte mitt ansvar att det är ”städat” i munnen. Det är dock mitt jobb att få patienten att inse sin sjukdomsbild och få rätt instruktion för att kunna bli frisk.

Vilket leder mig till den andra anledningen. Att säga så här inför patienten nedvärderar mitt arbete och försvårar behandlingen genom att lägga ansvaret på mig, det vill säga när kollegorna inte informerar patienten om att han eller hon har en sjukdom. När jag sedan försöker instruera och informera är patienten inte lika mottaglig för detta som om han eller hon hade förstått att besöket inte är ”lite städning” utan en behandling.

Jag är medveten om att de som använder detta eller liknande uttryck inte menar att nedvärdera vårt arbete, jag är också medveten om att det kan vara svårt att motivera och informera patienter om behovet av tandhygienistbehandling. Men vi behöver varandras hjälp i detta, det är ett tungt lass att själv dra i behandlingsrummet. Så kom ihåg; tandhygienister behandlar sjukdomar i munhålan, vi utför inte ”lite städning” i munnen.

 

Hälsningar

Liw
liw.olausson@smile.se

 

Liw Olausson är verksam som tandhygienist på Smile Drottninggatan i Helsingborg.

Senaste inläggen