Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Reklamation

22 november 2023

ARN vill bli bättre på estetisk tandvård

Ärenden kring tandvård har hittills inte varit en stor sak för Allmänna Reklamationsnämnden, ARN och dess verksamhet. Men anmälningarna inom detta område ökar. Nu vill ARN ta in sakkunniga från tandvården.

Allmäna Reklamationsnämnden ARN, prövar inte ”allmänna ärenden” från tandvården. Men kosmetiska ingrepp kvalificerar för en anmälan till ARN.

– Vi har bara någon handfull ärenden om året som helt eller delvis kan kvala in under estetisk tandvård – på sin höjd fem till sju stycken. En del ärenden, som sådana som gäller osynlig tandreglering, balanserar lite på gränsen och har i vår praxis normalt bedömts som tandvård och har därför avvisats, säger Bo Helin, beredningsjurist på ARN:s Allmänna avdelning, som handhar tandvårdsfrågor.

Runt hälften av anmälningarna till ARN avgörs till konsumentens fördel. Inget tyder på att tandvårdens ärenden tenderar antingen åt vare sig fällas eller frias.

Utdrag ur en anmälan till ARN.

Ny expertis önskad

Men enligt en artikel publicerad i Tandläkartidningen under 2023 ökar anmälningarna på detta område. Myndigheten beslöt också tidigare i år att rekrytera tandvårdsexpertis.

– Vi håller för närvarande på och försöker rekrytera en expertledamot från branschen, troligen från Tandläkarförbundet.

– Vi letar efter expertis till de få fall där det faktiskt behövs. Vi behöver expertis, med fackkunskap, sådan kunskap som vi själva inte besitter. Någon som kan utläsa fakta ur journaler och tolka bilder, fortsätter Bo Helin.

I ett fall som Dental24 tagit del av, fälldes avgörandet utan sakkunniga inom tandvård. Nämnden bestod av jurister, två hudterapeuter samt två medlemmar i organisationen Sveriges konsumenter. I det aktuella fallet avslogs konsumentens begäran om ersättning.

Källa: Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev