Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

UTBILDNING

8 september 2020

Dr Javier Tapia, Spanien: ”3D-grafiken är ett redskap för att förklara saker”

Dr Javier Tapia, Spanien tillhör den nya generationen av estetiskt inriktade europeiska tandläkare. Tapia är en hängiven data-animatör, som studerar varje aspekt av ljusets reflektioner i tänder. I oktober besöker Tapia Sverige och SACD. Läs intervjun med honom!

Dina spektakulära föreläsningar, som ibland har 3D-presentationer som kräver särskilda glasögon, väcker ofta uppmärksamhet!

– Mina presentationer är alltid mycket visuella, med väldigt lite text. Jag använder animationer, illustrationer och bilder för att förstärka mitt budskap och göra det mer dynamiskt.

– Om man använder diagram, skisser eller akademiska artiklar – då tröttnar åhörarna. Det blir svårt att göra sig förstådd. Det är nyckeln för mig: att förklara komplicerade saker på ett estetiskt tilltalande sätt. Då kommer åskådarna att lyssna.

Tapia är sedan barnsben intresserad av datorgrafik. Som student startade han ett företag för datoranimering. De två kunskaperna har gått hand i hand sedan dess.

– För mig är 3D-grafiken ett redskap för att förklara saker. Det finns flera begrepp i läran om hur färger fungerar, som verkligen inte är enkla att förklara – ens med en bra bild. Du behöver något mer.

Du är en flitig föreläsare. Vad vill dina åhörare fråga på dina föreläsningar?

– De har ofta frågor kring specifika system och färgmatchning för särskilda patienter. Sedan blir det alltid grundläggande frågor av typen ”Hur skapar jag ett snyggt ytmönster? eller ”Hur får jag fin lyster?”

 

Svenska deltagare på Javier Tapias föreläsning i San Diego, USA 2019.

Svenska deltagare på Javier Tapias föreläsning i San Diego, USA 2019.

Är den estetiska tandläkaren något av en konstnär?

– Nej, jag drar inte inspiration från min fantasi. Jag försöker kopiera verkligheten. Restorativ tandvård är min passion inom tandvården. Det estetiska kommer in under det.

– Visserligen finns det vissa inslag där man kan ha nytta av sin kreativa, estetiska förmåga. Men jag tycker att alla tandläkare kan göra detta. Det finns regler och inlärningsprocesser.

FAKTA: JAVIER TAPIA

Javier Tapia Guadix, som är hans fullständiga namn, föddes 1978 i Madrid, Spanien. Han avslutade tandläkarhögskolan vid Europeiska universitetet i Madrid 2003. Redan året därpå arbetade han som lektor vid protesavdelningen på samma universitet

2005 började han sin karriär som professionell datorgrafiker, fokuserad på illustration, animering och applikationsutveckling. Han grundade företaget Juice – Dental Media Design för detta ändamål. 2005 fick han Collegiate Merit Award av den spanska tandläkarhögskolan.

2011 grundade han tillsammans med Panaghiotis Bazos och Gianfranco Politano Bio-Emulation-gruppen. Han samarbetar aktivt med flera universitet i hela Europa och är medlem i GC Restorative Advisory Board. 2014 blev han officiell granskare för Journal of Clinical and Experimental Dentistry. Sedan 2017 är han officiell granskare för International Journal of Esthetic Dentistry. Javier arbetar i sin privata praktik i Madrid, med fokus på restaurativ tandvård och estetik.

Han är en internationell föreläsare som deltagit på över 250 kongresser, praktiska kurser och livekurser. Han har  publicerat flera artiklar inom restaurativ tandvård, tandfotografering och datorer inom tandvård.

8-10 oktober föreläser han och ger workshops på SACD:s höstmöte på Clarion Malmö Live, i Malmö.

 

Källa: SACD

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev