Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Debatt

11 september 2017

Med rätt karta och kompass vet vi vart tandvården är på väg

Praktikertjänsts ordförande Urban Englund och VD Erik Strand ger i följande inlägg sin syn på den svenska tandvårdsmarknadens utveckling. Inlägget är delvis en kommentar till tandläkare Gordon Melands senaste krönika ”Vart är tandvården på väg?” på Dental24, där han framför sina tankar om vilka förändringar i ägarstrukturen som väntar branschen.

Inlägg från Praktikertjänst:

Tandvården är idag hetare än på många år. Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att ta steg mot en mer jämlik tandvård – alltså att tandvården ska in i den allmänna hälso- och sjukvården – och Vänsterpartiet har under sommaren i debattartiklar argumenterat för att återföra den så kallade fluortanten.

Urban Englund, leg. tandläkare och styrelseordförande, Praktikertjänst

Men vad är det för tandvård politikerna vill ha och hur kommer den svenska tandvårdsmarknaden att se ut om sisådär fem till tio år? Det är frågor som vi och Praktikertjänsts styrelse och koncernledning grubblar ganska mycket på. Och därför var det intressant att läsa tandläkare Gordon Melands krönika på Dental24 häromdagen. Gordon Meland lyfte fram många tankeväckande idéer om tandvårdsmarknaden och passade på att ifrågasätta Praktikertjänsts verksamhetsmodell.

 

Erik Strand, vd och koncernchef, Praktikertjänst

Vi delar många av Gordon Melands slutsatser. Vi tror också att tandvården framöver delvis kommer att organiseras i större enheter och att det kommer att bli fler mobila inslag. Vi delar också insikten att den svenska tandvårdsmarknaden är intressant för nya aktörer, men som har ägare som kanske inte i grund och botten brinner för tandvård och munhälsa.

Samtidigt har vi svårt att tro att dessa aktörer på sikt kommer att kunna hävda sig mot exempelvis Praktikertjänst. Vår verksamhetsmodell bygger på ett genuint intresse för tandvård i alla led – från styrelsen och koncernledningen via affärsområde till de enskilda mottagningarna som drivs och leds av erfarna tandläkare som brinner för såväl entreprenörskap som för tandvård, och som varje dag gör sitt allra yttersta för sina patienters munhälsa.

Vår verksamhet kan inte liknas vid någon annan. Den har fungerat väl i snart 60 år och vi ser fortfarande ett stort intresse från tandläkare att driva verksamhet inom koncernen. Det finns absolut utmaningar, men de är inte nödvändigtvis kopplade till vårt grundkoncept, en verksamhetsstruktur som löpande måste utvecklas i takt med vår samtid, så att den fortsatt borgar för kvalitet, vilket nära nog årligen bekräftas i SKIs mätningar, som ofta toppas av just Praktikertjänst.

Praktikertjänsts tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, läkare, sjuksköterskor är navet i hela verksamheten och skapar en långsiktighet som bidrar till både kontinuitet och kvalitet.

Den svenska tandvården står inför flera utmaningar, däribland pensionsavgångar och ersättningsrekryteringar som är en avgörande fråga kommande år. Vi är övertygade om att Praktikertjänst fortsatt kommer att vara ett intressant alternativ för många tandläkare.

Ingen annan tandvårdsvårdverksamhet har möjlighet att erbjuda både individuell frihet och kollektiv styrka. Praktikertjänst ger ägare och medarbetare tid till vad de är allra bäst på – ge fantastisk vård och mervärde för patienterna. Vi är väl rustade för minst 60 år till i tandvårdens framkant.

 

Urban Englund, leg. tandläkare och styrelseordförande, Praktikertjänst

Erik Strand, vd och koncernchef, Praktikertjänst

 

 

Läs också Gordon Melands krönika ”Vart är tandvården på väg?”

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev