Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Molaris – Nytt modernt tandtekniskt lab med stor branscherfarenhet

Nystartade tandtekniska laboratoriet Molaris i Malmö är frukten av nytänkande i kombination med branscherfarenhet. Med nya lokaler, kompetent personal och teknik i frontlinjen erbjuder Molaris ett helhetskoncept, med familjeföretagets närhet till kunderna.

Molaris grundades genom en dialog mellan erfarna kollegor i södra Sverige, som alla kände att det var dags att gå samman för att möta de digitala kraven och konkurrensen från nystartade kedjor. Affärsmässig samordnare blev Pejman Tirekhar.

– Det behövs en aktör på marknaden som kan erbjuda ett helhetskoncept, både vad gäller produkter och service, säger Pejman Tirekhar, delägare och företagsutvecklare på Molaris.

Pejman Tirekhar

Pejman Tirekhar

’- Det finns ju labb som är digitala men nischade inom enstaka områden. Sen finns det labb som jobbar brett men konventionellt. Jag såg att det fanns ett behov här för att göra något nytt i branschen. Vår lösning var inte färdig över en natt, vilket jag gärna vill betona i detta fall, men vi har nu den samlade kunskapen och det är resultatet av en långsträckt utveckling och erfarenhet på Molaris. Vi är väldigt långt framme i det digitala, samtidigt som vi kan erbjuda ett komplett sortiment av produkter, inklusive ortodonti, säger han.

Molaris består av idel välkända namn inom sydsvensk tandteknik. Alla har lång branscherfarenhet. Alla avdelningschefer har tidigare drivit egna tandtekniska labb.

– Vi brinner alla för branschen och jag brinner för företagsbyggande. Jag tycker vi har fått ihop rätt mix av människor här: Erfaret branschfolk plus nya perspektiv från mig. Samtidigt går branschen genom en digitaliseringsfas och där befinner vi oss längst fram. Så det är väldigt många bitar som faller på plats.

Från Folktandvården Jönköping rekryterades Tomas Johansson, ansvarig för ortodonti.  Porslinskonstruktioner sköts av Roberto Modari, metallkonstruktioner av Dag Alm – båda tidigare chefer för egna tandtekniska laboratorier. Som marknadschef återfinns tandtekniker Bo Ekström, en känd entreprenör, som i många år drev labbet Tandia. Jan Tirekhar, som drev Svedala Dentalteknik i över 30 år, är avdelningschef implantat. Jan Tirekhar är, som namnet antyder, far till Pejman och var en av pionjärerna inom digital tandteknik då han 2003 köpte sin första fräsmaskin. Även Pejmans mor Maryam är delägare och ansvarar för estetikavdelningen, vilket i realiteten gör Molaris till ett familjeägt bolag.

– Våra kunder ser att vi har ett långsiktigt perspektiv på den här satsningen och att vi då skapar ett hållbart företagande som inte bara tänker kortsiktiga vinster.

Det långsiktiga tänkandet är säkerställt i ISO-certifieringar inom både kvalitet och miljö: ISO 9 001 och 14 001. Det digitala bidrar positivt till miljön ur ett hållbarhetsperspektiv, påpekar Pejman:

– Ju mer digitalt, desto bättre för miljön: Färre transporter, mindre materialförbrukning och mindre spill.

För att befästa sin långsiktiga relation med industri och tandläkare genomför Molaris egna subventionerade föreläsningar med inbjudna gäster.

– Det är för att sprida kunskap och bygga upp nya nätverk. Tandläkare får en chans att diskutera med kollegor, men även med oss tandtekniker. Vi får alla en chans att träffas och utveckla branschen.

Molaris har investerat stort i ny teknik. Det är en förutsättning för helhetskonceptet.

’- Vi har satsat väldigt mycket på 3D-printers från olika leverantörer. Det tillåter oss att ta ännu ett steg från det traditionella hantverket i övergången till det digitala.

Det digitala medger nya profilprodukter som tandställningar och plastskenor. Molaris har utvecklat egna moderna tandregleringsskenor. Molaris erbjuder också digitala tjänster inom smile design.

– Många tandläkare vill givetvis kunna visa hur resultatet blir av större behandlingar, som implantat eller tandreglering. Patienterna vill också gärna se hur resultatet kan bli. Då kan vi i början på behandlingen göra en digital mock-up som visar det nya leendet som de kommer att få. Det är väldigt uppskattat bland tandläkarna att kunna visa detta för patienten.

Men den viktigaste beståndsdelen i Molaris är kommunikationen med tandläkarna och gammaldags noggrannhet i detaljer.

’- Vi vet att många tandläkare idag önskar mer i deras samarbete med labb.

Vi har en mycket öppen dialog med tandläkarna. Vi lyssnar på deras önskemål och vi anpassar våra arbetssätt efter dem.

Källa: Molaris

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev