Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Mun-H-Center 25 år

I 25 år har Mun-H-Center i Göteborg jobbat för att personer med sällsynta hälsotillstånd ska få ett bra omhändertagande i tandvården. Den 18 november ska detta firas med en digital föreläsningsdag där patientberättelser möter experter inom det sällsynta området.

Mun-H-Center är ett nationellt orofacialt (mun och ansikte) kunskapscenter för sällsynta hälsotillstånd och en del av specialisttandvården inom Folktandvården Västra Götaland. Kompetenscentret grundades 1995 av medarbetare från dåvarande sjukhustandvården Sagåsen-Stretered i Kållered, som var ett vårdhem för personer med funktionsnedsättningar.
– Vår dåvarande klinikchef Jan Andersson-Norinder var den drivande kraften. Hans vision var att alla personer med funktionsnedsättning skulle ha rätt till god munhälsa, optimalt omhändertagande och högspecialiserad tandvård, säger Lena Romeling Gustafsson, klinikkoordinator.

Ökad kunskap

Genteknikens utveckling och fler möjligheter till att samla och leta efter information har lett till att det finns mycket mer kunskap kring sällsynta hälsotillstånd idag.
– I början av 80-talet kunde man läsa i journalen att patienten hade Downs syndrom eller att funktionsnedsättningen berodde på en förlossningsskada. Det fanns inte så många diagnosticerade syndrom, säger Lena.

Unik databas

1996 började Mun-H-Center med en unik databas, MHC-basen. Det är en nationell databas för dokumentation av munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta hälsotillstånd. I den dokumenteras, analyseras och presenteras hur munhälsa, bettförhållande och orofacial funktion kan påverkas vid olika sällsynta hälsotillstånd. MHC-basen innehåller i dagsläget data från drygt 4000 personer med sällsynta hälsotillstånd och information om över 330 olika diagnoser.
– Vi använder informationen för forskning och utveckling. Vi har också ett nätverk i Norden där vi samarbetar och delar med oss av kunskap. Ibland kan det vara en person i hela Sverige som har diagnosen, då är samarbete viktigt, säger Lena.

Jubileumsdagen

På jubileumsdagen den 18 november föreläser bland andra Christopher Gillberg, professor på Sahlgrenska akademin och Lovisa Lovmar, sektionschef på klinisk genetik och genomik, Sahlgrenska universitetssjukhuset. Du kan anmäla dig till dagen eller se den i efterhand på mun-h-center.se.

Källa: Folktandvården Västra Götaland

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev