Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

UTBILDNING

21 augusti 2023

Nazariy Mykhaylyuk: Mina kurser är för människor som ser framåt

Tandläkare Nazariy Mykhaylyuk är idag en av världens mest eftertraktade föreläsare inom fältet estetiskt digital tandvård. Via sociala medier skickar han rapporter från föreläsningar i Las Vegas, Kuala Lumpur, London och Madrid. Bland annat. 19-21 oktober är det dags för Köpenhamn, och en föreläsning som anordnas av SACD. Varför är han så populär?

Nazariy Mykhaylyuk ger föreläsningar över hela världen.

Ja, varför är han så populär? Själv tror han att det beror på sitt kliniska förhållningssätt när han föreläser.

– Jag är kliniker. Jag arbetar mycket i kliniken. Ibland skriver jag en artikel, men det är inte min starka sida. Många föreläser teorier. Jag tycker det är mycket viktigt att dela erfarenheter från det kliniska arbetet. Jag tror att mina kursdeltagare förstår att de får ett kliniskt svar och inte ett teoretiskt.

– När kursdeltagarna frågar saker om sitt kliniska arbete, så är det exakt samma problem jag har haft. Och jag försöker förmedla den lösning jag gjorde.

22 gångers uppförstoring

Mikroskop spelar en central roll för Mykhaylyuk. Han använder mikroskop så mycket som möjligt. Det är inte bara ett utmärkt arbetsredskap, det är ergonomiskt överlägset. När man spelar in behandlingen på video, blir det en video med exakt samma vy som tandläkarens.

– Det en helt ny approach till tandvård. Du ser en tand i 22 gångers förstoring. Jag tror inte jag behöver förklara mer än så! Det är en helt ny nivå. Det är en fråga för tandläkaren: Vill du se arbetet du gjort i tre gångers förstoring eller i 22 gångers förstoring?

Mikroskop: Större förstoring än någon lupp på marknaden och behagligare att arbeta med.

Att se framåt

Att gå över från analog till digital tandvård är ett stort steg. Kursen i Köpenhamn kommer definitivt att öppna dörren till mer och bättre digital tandvård, utlovar Mykhaylyuk.

– Mina kurser är för människor som ser framåt, mot framtiden. Detta är väldigt viktigt. Om man inte ser mot framtiden, och inte strävar efter att bli bättre så är det svårt att se värdet i någon kurs, inklusive min.

– Vad jag kan lova på denna kurs är jag att kommer att vara maximalt öppen. Inget galleri av perfekta case. Vi kommer att ta upp problem vi möter, och hur man löser dem.

– Jag kommer att visa full mun-återuppbyggnadsfall, vi kommer också att diskutera mindre kliniska fall och kanske fall med två – tre tänder. Och vi kommer att jämföra dem med analogt utförda fall, och så får deltagarna själva avgöra.

Full mun-återuppbyggnad på en vecka

Mykhaylyuk fick upp ögonen för digitala arbetsprocesser när han vill göra livet lite lättare för sin far.

– Jag ville att min far – som är tandtekniker – skulle kunna varva ned och jobba lite mindre.
– Idag gör vi en full mun-återuppbyggnad på en vecka. En vecka! Fråga vilken tekniker som helst hur lång tid det tog att göra 28 tänder förr i tiden. Jag gör i snitt fyra fulla mun-återuppbyggnader per månad. Det hade jag aldrig klarat analogt. Idag är min far kanske två timmar på labbet varje dag.

Den digitala utvecklingen har bara börjat. Det kommer hela tiden billigare och effektivare metoder, som gör arbetet snabbare och mer kontrollerat.

– För ett tag sedan togs avtryck med gips. Dagens unga tandläkare kan inte fatta det. I framtiden kommer man att skratta åt att vi använde silikon för att ta avtryck. Det är så utvecklingen går.

Sex månader för att skapa en vacker tand

Mykhaylyuk återkommer ofta till år 2016, som var året då han tog det digitala klivet. Under 2016 arbetade han nästan inte kliniskt utan spenderade flera månader med att testa det digitala arbetsflödet. De första fallen blev inte bra alls. Knöliga och fula. Efter sex månader skapades något som såg ut som en vacker tand.

– När jag började min resa i digital tandvård, gick jag förväntansfullt på kurser för att hitta den perfekta formeln. Men det fanns ingen formel. Man måste själv skriva sin formel. Man testar den på alla möjliga sätt, för att se vad som fungerar.

Teknik kostar pengar, teknik ger pengar

Det finns även en marknadsmässig aspekt på mikroskop och andra tekniska investeringar. Teknik kommunicerar med patienterna. Idag undersöker patienter – ibland via sociala medier – vilken teknisk utrustning kliniken besitter. Utifrån det perspektivet blir inte mikroskopet ”dyrt” att köpa.

– Det är en prioritering. Om någon verkligen ser värde i något, kommer de alltid att hitta ett sätt att börja använda det. Jag har ett träningscenter i Las Vegas. Jag lärde mig en intressant sak i USA: Vet du hur man värderar en investering i USA? De beaktar inte kostnaden jämfört med intäkten, de beaktar kostnaden jämfört med antalet patientbehandlingar. Hur många case måste jag göra för att finansiera kostnaden?

 

Kurs ”Analogue vs. Digital Dentistry” med Dr Nazariy Mykhaylyuk

Föreläsning och ”Live demo” för tandläkare, tandtekniker, medarbetare och studenter
Villa Copenhagen, Köpenhamn, Danmark

19-21 oktober 2023

Arrangör SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry

LÄS MER

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev