Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

23 september 2011

Nya regler för användning av tandblekningsprodukter

Efter år av diskussioner har ett gemensamt regelverk för användning av tandblekningsprodukter antagits i EU. Enligt de nya reglerna ska tandblekning föregås av undersökning och första behandling hos en tandläkare.

Gunilla Klingberg, ordförande för Sveriges Tandläkarförbund:
”- Vi är glada över beslutet. Tandblekning med så här starka produkter bör utföras av tandvården. I och med det nya regelverket har det blivit tydligt vad som gäller och reglerna är desamma i hela EU. Detta är bra.  Vi hoppas att de nya reglerna kommer att leda till bättre behandlingar och ökad trygghet för patienterna”.

Ett nytt regelverk för användningen av tandblekande produkter har antagits av EU. Enligt de nya reglerna måste användning av produkter innehållandes mellan 0,1% och 6% väteperoxid föregås av en klinisk undersökning och en första behandlingen utförd hos tandvården. Först därefter får en patient (förutsatt att han/hon är över 18 år) själv utföra behandling på egen hand.

Tandblekningsprodukter med mindre än 0,1% väteperoxid får även fortsättningsvis säljas fritt, medan produkter innehållandes mer än 6% väteperoxid fortsätter att vara förbjudet. Reglerna träder i kraft inom ett år (medlemsstaterna måste först införliva dem i sin nationella lagstiftning).

Sveriges Tandläkarförbund har länge arbetet för striktare och gemensamma regler för användande av tandblekningsprodukter. Tandläkarförbundet ser därför beslutet som en stor framgång som förhoppningsvis kommer att leda till ökad patientsäkerhet såväl som bättre behandlingar.

Också tandläkarorganisationernas europeiska samarbetsorgan, Council of European Dentists (CED) uppmuntrar beslutet.

Hela beslutet från Europeiska Rådet hittar du här: http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/11/st12/st12123.en11.pdf

Källa: Sveriges Tandläkarförbund

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev