Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Replik

5 september 2022

Replik från Raimo Pälvärinne på ”Folktandvårdens undergång?”

Här ger Raimo Pälvärinne sin syn på Folktandvårdens utmaningar och på Jönköping University`s planer på att starta en ny tandläkarutbildning i Jönköping.

ÄNTLIGEN!

Som Gert Fylking skulle ha sagt utanför Svenska Akademin.

Tack, Börje för att Du kliver fram ur det odontologiska mörkret. Nu menar jag inte att allt är mörkt.

Det finns positiva nya rön inom de flesta odontologiska subspecialiteter. Jag vill inte här nämna dem alla. Och nya tandvårdskedjor som dyker upp, för befolkningens bästa.

Men, debatten om tandvårdens villkor och förutsättningar verkar inte beröra tandläkare alls. ¨Väck inte den björn som sover, och sitt stilla i båten¨ Kanske är detta en kåranda?

Du lyfter fram Folktandvårdens själ i skuggan av New Public Management (NPM) som ett problem. Kanske har jag bidragit till detta, men jag har alltid haft FTV i min själ. Dessutom gäller ju NPM inte enbart FTV, utan all offentlig verksamhet (zeit-geist), och frammanad av politiska krafter som anser att offentlig verksamhet blir effektivare genom att drivas i marknadsliknande former med beställar-utförarkonceptet som ledstjärna.

Avslutningsvis efter att ha lyssnat på Jönköping Univercity:s paneldebatt från Almedalen 2022, förstår jag fortfarande inte Jönköpings koncept att ”göra tandvården i Sverige mer jämlik”. Med en dåres envishet tycker jag att det är fel att etablera ett 5:e odontologiskt lärosäte i södra Sverige.

Problemen finns mest norr om Dalälven. Stimulera hellre Universitet i Umeå (det finns faktiskt ett sådant till skillnad från JU), att starta en utbildning tillsammans med Luleå Högskola. Vi pratar ofta om regional utveckling. Smålänningarna klarar sig nog, utan denna infrastruktruella in-put. Bättre att satsa på norra Sverige, som alltid får mindre än de förtjänar.

Raimo Pälvärinne
leg. tdl
odont.lic. samhällsodontologi

 

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev