Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

10 september 2011

Stop Caries Stockholm – Projekt för att utjämna skillnader i tandhälsa hos små barn i Stockholms län

Folktandvården Stockholms län AB deltar i forskningsprojektet Stop Caries Stockholm. Projektet går ut på att minska karies hos små barn i socioekonomiskt svaga områden där man har märkt att karies har starkt fäste.

Vetenskapliga studier visar att barn som växer upp i socioekonomiskt svaga områden löper större risk att drabbas av karies än barn i andra områden. Det innebär att drygt 4 500 barn i varje åldersgrupp är mer utsatta än andra.

 

– I de områden med sämst tandhälsa bor många invandrare, de har till exempel inte haft samma tillgång till fluortandkräm och fått information om bra tandhälsa i hemlandet, säger Margaret Grindefjord, projektledare, Folktandvården.

 

Folktandvården har fått uppdraget att genomföra projektet, tillsammans med Distriktstandvården. Drygt 4 500 ettåringar har förmånen att delta i projektet.

 

Barnen har lottats in i två grupper.
I båda grupperna blir barnen undersökta och föräldrarna får kost- och tandvårdsinformation tillsammans med tandborstinstruktion.

 

Ena barngruppen kallas varje halvår från ett till treårsålder. Förutom undersökning och information, fluorlackas barnens tänder. I den andra gruppen blir barnen kallade en gång per år när de har fyllt två och tre år.

 

– Det är första gången som vi riktar oss mot ettåringar och till så många barn och följer upp dem i så många år, säger Margaret Grindefjord. Vi kommer att följa de här barnen i sju år. En första analys kommer år 2014 och den andra år 2018.

 

Mera information om Stop Caries Stockholm:

 

www.stopcariesstockholm.se

 

För mer information kontakta:

 

Margaret Grindefjord, projektledare samt klinikchef för specialiserad barntandvård,
telefon: 08-123 165 36

 

margaret.grindefjord@ftv.sll.se

 

Britt-Mari Stenman, utvecklings- och folkhälsosamordnare,
telefon: 08-123 66 89

britt-mari.stenman@ftv.sll.se

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev