Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Insändare

Frisktandvård

24 april 2024

Synpunkter på Frisktandvården

Frisktandvården är, som namnet antyder, till för de friska. När Folktandvården upprättar ett avtal för Frisktandvård, måste patienten vara frisk. Det görs en riskbedömning som placerar patienten i en riskgrupp. Därefter sätts patienten på autogirering med förskottsbetalning varje månad. Urvalsmetoden gynnar unga och friska patienter. De äldre får så pass höga månadsbetalningar att det blir ointressant.

När patienten är inne i Frisktandvården, mister de sin rätt till utbetalningar från tandvårdsförsäkringen. Folktandvården inkasserar patientens Allmänna tandvårdbidrag – ATB varje år – oavsett om de kallas varje år.

Om patienten söker akut till en annan tandläkare finns alltså inte ATB eller möjlighet att använda tandvårdsförsäkringen hos en privat vårdgivare.

Om man tittar lite närmare på kostnaden, så är det inte längre så billigt för patienten.

En undersökning i vanliga tandvården utanför Frisktandvården kostar 970 kr, enligt TLV:s referenspris. En yngre patient har 600 kr i ATB. Patienten betalar 970–600=370 kr. Motsvarande summa i Frisktandvården är 540 kr. Lägsta avgift för en ung patient är 45 kr i månaden – 540 kr om året. Folktandvården får alltså in minst 540+600=1140 kr per patient och år.

Det är Folktandvården som bedömer vad patienten behöver. Mitt intryck är att patienten kanske inte behöver så mycket. Moraliskt sett är Frisktandvården något som går att ifrågasätta. Man tar för mycket betalt för vad man säljer. Med Frisktandvården får Folktandvården betalt utan att behöva göra så mycket tillbaka. Om man har stora grupper av unga patienter utan eller med litet behandlingsbehov, kan det nog bli en hel del pengar utan motprestation.

Tandvårdsdirektören VGR uppger i en artikel att de får mycket beröm för Frisktandvården. När hon säger att risken för att utveckla karies är 50% högre hos patienter som inte har frisktandvårdsavtal, så är det att dra fel slutsats. Orsak och verkan är omkastade, eftersom man ska vara frisk för att komma med i Frisktandvården. Kausaliteten är feltolkad. Ett system som förvaltar friska patienter, är det något vi behöver? Tandläkare är utbildade för att ge vård till patienter med behov.

Marie Collin
Tandläkare i Göteborg

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev