Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

UTBILDNING

20 januari 2021

Tandläkare Ivan Rosengren: Inför krav på obligatorisk vidareutbildning!

Tandvården är en kunskapsintensiv profession. En konsekvens av pandemin är att flertalet utbildningar och kurser ställts in.
– Det är illa att utbildningar ställs in. Situationen för vidareutbildning var dålig redan före pandemin. Sveriges tandläkare måste få bättre kliniska färdigheter, säger tandläkare Ivan Rosengren, ledare för Praktikertjänst utbildningsinitiativ PTJ Exklusivt.

’- Läget är riktigt dåligt. Det har ju stannat av ganska rejält. Det finns en del som anordnar utbildningar. Själv tycker jag att det är oansvarigt och olämpligt att ha kurser just nu, säger Rosengren.

PTJ Exklusivt har fått avboka flera utländska föreläsare under den långa pandemin.

– Vi har haft flera internationella toppnamn inbokade, som vi fått ställa in.

Brist på utbildning påverkar negativt

Det är svårt att säga vilken konsekvens stiltjen i utbildning har fått.

– Antingen är man väldigt hungrig på utbildning eller så har den här långa perioden fått oss att tröttna på det – liksom på mycket annat. Eller så rullar man på.

– Jag tror att många tappar sugen. Jag känner själv till flera främst äldre tandläkare som tappat mycket av arbetsglädjen och till och med funderat på att sluta.

Kris eller möjlighet

Pandemin – som alla andra kriser – kan leda till självrannsakan och förbättring.

– Jag hoppas att det blir obligatoriskt med efterutbildning för tandvård. Som det är idag kan en tandläkare gå 40 eller 50 år utan att behöva gå en enda utbildning. Det är för dåligt.

– Det känns som om läget just nu är gynnsamt för att införa obligatorisk vidareutbildning för tandläkare i Sverige. Jag ser att det finns en vilja just nu hos många aktörer.

– Blir vi inte bättre tandläkare i Sverige, så lider våra patienter av det. Och samhället lider av det ekonomiskt.

Kvalitén är för låg idag. Vi måste få bättre kliniska färdigheter.

Tandläkare Ivan Rosengren driver PTJ Exklusivt

Zoom ersätter inte Hands-on

Digitala utbildningar har fått ett uppsving under pandemin. Men Zoom-möten och liknande kan inte ersätta traditionella kurser och utbildningar.

– Lättare utbildningar kanske går att ha digitalt.  De digitala mötena får inte samma naturliga atmosfär. Många vågar inte ställa frågor i digitala möten. Det är inte roligt att sitta framför en dator på sitt kontor. Så jag tror absolut inte att det blir någon avgörande ny grej.

– Man vill åka från stan, träffa kollegor och arbeta på sitt nätverk.

En innovation som dykt upp under pandemin är Digital Hands-on:

– Det går säkert att genomföra. Men det är inte lätt. När du sitter hemma med dina modeller, märker du att det är ganska omständigt att anskaffa allt själv. Du måste ju ha alla prylar som är förberedda.

Människor vill träffas

Under hösten 2021 kommer situationen lätta något, tror Rosengren. Först kommer svenska seminarier och kurser igång. Kurser med utländska besökare och föreläsare kan dröja.

– Jag tror det kommer att komma krav på vaccinering för att få deltaga på en kurs. Jag tror att utländska föreläsare som kommer hit, kommer att ha det som krav. De som kommer hit vill ha trygghet.

– Folk längtar ju efter det. Jag längtar efter det. Men jag tycker att man måste ha respekt för det här.

FAKTA

Ivan Rosengren är tandläkare på Tandvårdskompaniet i Borås. Nu driver han utbildningsinitiativet PTJ Exklusivt. För att ”inspirera och möjliggöra en förhöjd klinisk färdighet hos alla tandvårdsteam som är verksamma inom Praktikertjänst”.

 

Källa/text: Esbjörn Börjesson för Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev