Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Ekonomi

29 maj 2012

Västerbottens län; Lägre skatt och mindre pengar till tandvården

Landstingsmajoriteten i Västerbotten satsar på budget i balans. En skattesänkning på 20 öre, mindre pengar till Region Västerbotten och tandvården. Det är en av punkterna i det budgetförslag som Västerbottens läns landstingsmajoritet; Socialdemokraterna och Miljöpartiet, lagt fram.

Lyssna på inslaget i radion; Nyheter P4 Västerbotten Landstinget siktar på budget i balans ››

Socialdemokraterna och miljöpartiet presenterade igår sitt förslag till Landstingsbudget för 2013.

Den är då ett komplement till det styrdokument med övergripande mål och strategier för åren 2012 till 2015 som landstinget antog i fjol.

Man räknar med att vid utgången av det här året ha en verksamhet som är i balans med budgeten.

Under förutsättning att beslut om en skatteväxling fattas där kommunerna tar över hemsjukvården från landstinget kommer landstingsskatten sänkas med 20 öre till 10:30.

I budgetförslaget vill man minska stödet till Region Västerbotten med fem miljoner, landstingets tandvårdsverksamhet med samma summa och fortsatt effektivisering av administrationen inom landstinget skall spara 8 miljoner.

Man vill också tillsammans med Umeå kommun se över finansieringen av Norrlandsoperan och Västerbottens museum.

Strategin för landstinget fortsätter vara att utvecklingen går från sjukhusvård till ökad vård nära medborgarna och egenvård. Resurser och patienter ska flyttas från sjukhus till hälsocentraler/sjukstugor. Bättre för patienten och billigare vård enligt landstinget.

Landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson tycker inte man skall prata om nedskärningar i verksamheten:

– Inte nedskärningar på det viset, egentligen, för vi kommer att delta i den utveckling som sker inom vården. Däremot så måste vi nog strukturera om för att ha råd med den utvecklingen. Det är väl så man skulle kunna beskriva det.

– Det är lite slarvigt säga att man gör besparingar i vården. Riktigt så är det ju inte om man tittar på kronor och ören.

Den här budgeten; ryms det någon ambulans i inlandet där?

– Det vi behöver göra berör ju främst inlandskommunerna. Vi måste hitta samverkan mellan kommun och landsting. Det är ju nyckeln för att klara en bra verksamhet.

– Och vi har väl haft både bra och dåliga exempel på när vi har lyckats samverka. Men det är ju, tycker jag, det vi ska jobba mest med. Då får vi ut mest för pengarna både för kommunen och för landstinget.

Budgetförslaget går nu vidare i organisationen och skall närmast upp i landstingsstyrelsen på torsdag och fullmäktige i mitten av nästa månad.

Text och källa: Per-Gunnar Eriksson/Nyheter P4 Västerbotten

per-gunnar.eriksson​@sr.se

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev