Allt är inte guld som glimmar

Det är en märklig tid vi lever i. Visst är det fantastiskt med all ny teknik och välfärd, men det har också sina baksidor.

Jag tänker på allt som numera är s.k. ”gratis”, fast vi ”betalar” med en helt annan valuta, nämligen vår personliga integritet. Den digitala tekniken gör allt möjligt mät- och spårbart, oftast utan att vi ens själva vet om det. Nästan allt håller på att bli uppkopplat till nätet. Det kallas för ”Internet of things”. Baksidan är missbruket av dina personliga uppgifter, inte minst av de stora techjättarna, social media men också av telekomföretag, olika appar, sök-tjänster, musik, plats-, röst- eller ansiktsigenkänning, etc.

Varje gång du måste ”godkänna” olika villkor (som du förmodligen inte läst igenom, granskat eller förstått) för att få använda något digitalt, kan du vara helt säker på att du ”betalar” med din personliga integritet. Detta är problematiskt för att vi sällan förstår vad det riktiga värdet är för de som förbehåller sig rätten att använda dina personliga data. Så du vet helt enkelt inte vad du ”betalar” för olika tjänster! Ibland är det också med din egen tid.

Ett sätt att förhålla sig till allt detta är att bara strunta i det helt och hållet eller att betala priset för att inte delta i det alltmer digitala samhället. Kontanter finns ju till exempel nästan inte längre, så hur skall man klara sig då?

Men vi måste vara medvetna om att det är inte bara är kinesiska Huawei som har ”bakdörrar”, det har Google, sociala media, m.fl. också!

Jag måste erkänna att jag är en stor vän av ny teknik, och är en s.k. ”early adopter”. Frågan är bara hur man skall förhålla sig till detta och vad man kan göra för att påverka denna utveckling?

/Per

PS På Dental24 använder vi inte algoritmer för att spåra våra läsare. Vi granskar allt innehåll innan vi publicerar något, anger källan och har en ansvarig utgivare. DS

 

Senaste inläggen