Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

7 januari 2015

2015 – Framtidsanda

Ulrika Lindmark

imageNytt år och nya tag. Efter en efterlängtad vila för att ladda batterierna, är det dags att börja skapa innehåll av år 2015. De tre benen Utbildning – Forskning – Samhälle, ska fyllas med förhoppningsvis roliga, stimulerande  och utmanande saker.

När det gäller utbildning hoppas jag att våra studenter ska stimuleras till olika former av kunskapsinhämtning. Idag sker detta genom stöd av allt från traditionella föreläsningar till nya former där studenten aktivt själva inhämtar kunskap från läroböcker, vetenskapliga artiklar, diskussioner (både i klassrum och virituellt på nätet)  och nätbaserade kunskapsportaler. Kunskap inhämtad i internationella utbyten är ett annat sätt. Sydafrika står i tur att ge denna möjlighet. Detta är/blir både roligt och utmanande. Att stimulera till vidareutbildning hoppas jag kunna fortsätta att göra. Ett livslångt lärande för både student, lärare och yrkesverksamma.

Forskningen – Ett område som jag tillsammans med forskarkollegor inom arbetsterapi och sjukgymnaster tillika ergonomer handlar om Fysisk och psykosocial arbetsmiljö för tandvårdspersonal. Om detta hoppas jag kunna skriva om lite mer framöver, då de första studierna är klara inom kort. Forskning inom äldretandvård står också på agendan, detta också i samverkan med bl a Gerontologer, vilket är mycket spännande. Visste ni att begreppet ”Transition” finns inom fler olika discipliner (dock ej helt utrett som begrepp), om än inte i så stor utsträckning inom Oral hälsa. Arbetet, som är i form av en litteraturstudie, sker i samverkan med vetenkapsområdena Omvårdnad, Arbetsterapi och Socialt arbete pågår. Tvärvetenskaplig samverkan här alltså.

Samhälle – Det är vårt ”tredje ben” eller uppdrag inom akademin. Det är viktigt och stimulerande att sprida olika forskningsresultat till både verksamhet och allmänhet på olika sätt. Ett sätt är denna blogg, som jag hoppas kan ge lite input om vad som är aktuellt inom området munhälsa, men även utbildning och pedagogik. Hjälp gärna till att sprida denna. Det är viktigt att olika former av mötesplatser skapas i syfte att  bl a sprida kunskap. Där (och här) hoppas jag kunna bidra på olika sätt under året.

Nytt år – Nya utmaningar……Du hänger väl med!

/Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev