Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

23 januari 2017

Afternoon tea i Sverige

Ulrika Lindmark

vyEn vecka har de varit i Sverige. Det är för dem ganska kallt, de fryser men är samtidigt förväntansfulla. En har varit i Sverige tidigare två gånger, för tre är det första gången.

 

Det är söndag eftermiddag. Jag bjuder på lite ”aftenoon tea”. Jag förklarar att det egentligen är en variant på svenskt ”fika”, ett ord de redan lärt sig att känna igen. Jag bjuder bl a på scones och ost. De undrar hur man använder osthyvel. Jag visar. Jag har även lite söta kakor, te och kaffe. De frågar efter extra socker. De tycker verkligen om sötsaker. Den ena, som tidigare varit i Sverige säger ”här tar man av sig skorna innan man går in”. De anda tittar förvånat. Jag har köpt te med smak av Rooibos, vilket är vanligt i deras hemland. Jag försöker få dem att skippa socker i kaffet. Vi måste väl ”leva som vi lär”? Våra två utbytesstudenter och lärare är på besök i mitt hem med svenska normer. Själva kommer de från Sydafrika och med sin kultur.

Det är fjärde året vi samarbetar och andra omgången studenter som för möjlighet till utbyte för studier i respektive land. Trots olika hemländer med olika kulturer, normer och resurser, jobbar vi mot samma mål; En god munhälsa för hela befolkningen. Lite skillnader och utmaningar dock. Vi i Sverige blev precis 10 miljoner, Sydafrikas befolkning närmar sig 60 miljoner. Till det kan tilläggas att vi har betydligt fler personal inom tandvården är de. Å andra sidan…har de lite andra hälsoproblem att prioritera. Hälsofrämjande arbete i samarbete med andra hälsoprofessioner, är därför något de är mycket intresserade av. Precis som vi. Detta kommer vi kunna ta del av och bidra till, bl a genom kommande studentarbete med projekt riktat mot äldreomsorg. Ett spännande arbete alltså.

Så, ”afternoon tea” i syfte att lära om och av varandra är en förutsättning för goda relationer. Goda relationer är förutsättningen för att kunna arbeta med varandra. Tillsammans blir vi ändå starkare, även i ett internationellt perspektiv.

Ha dé gott!

//Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev