Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

11 mars 2020

Coronaviruset hur ska tandvården förhålla sig till det?

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Jag vaknar idag med en helt vanlig förkylning, hoppas jag och inget talar för något annat. Skönt att ha något att skylla på för att kunna stanna kvar i sängen en stund extra. Jag tar upp mobilen från nattduksbordet för att läsa nattens och morgonens nyheter. De helt dominerande nyheterna handlar om coronaviruset.

Första och största rubriken med feta bokstäver: Hela Italien satt i karantän!

Artikeln följs av hur många fler fall som man hittat i Sverige. De första fallen som man inte kan knyta till personer som varit utomlands och tagit smittan med sig hem börjar dyka upp.

Folkhälsomyndigheten höjer risken för spridning av coronaviruset till mycket hög!

President Trump, twittrade för ett par veckor sedan om att viruset inte var så mycket att bry sig om utan det var ett påhitt av det Demokratiska partiet; tvättar man bara händerna är man OK. Idag kom nya signaler från honom. Han tror att journalistkåren försöker se till att han blir smittad och Secret Service har fått i uppgift att inte släppa in någon i Vita Huset som hostar.

Det är ingen ände på eländet i nyhetsflödet. En nyhet fick mig att reagera och tänka på tandvårdspersonalen: ”Polisens planerade nykterhetskontroller i region Bergslagen blir inställda den närmaste tiden på grund av oro för coronaviruset”. Beslutet har tagits av huvudskyddsombudet! Man är rädd för att polispersonalen ska smittas i samband med utandningsprovet.

På sidan www.arbetarskydd.se kan man läsa en artikel signerad av Lennart Lundqvist ”Personalen utsätts för kroppsvätskor och smitta”. Här tas upp diskussion om arbetskläder och Socialstyrelsens föreskrift om basal hygien i vård och omsorg.

Har vi i tandvården fått information från myndigheter eller fack om eventuell skyddsutrustning eller hur vi ska agera? Vi arbetar dagligen i en aerosol av saliv blandad med utandningsluft.

Riskgruppen för att fara illa av smitta med Coronaviruset är patienter över 60 år eller patienter med nedsatt immunförsvar, KOL, astma, hjärtproblem mm.

Vad ska vi tänka på? Ska vi vänta med att behandla patienter i riskgrupperna tills vi fått mer kunskap?

Det är mycket att tänka på med omsorg om våra patienter och tandvårdspersonalen. Är någon kunnig och benägen att ge oss riktlinjer?

Till dess: tänk er för, följ utvecklingen och håll er på benen. Vi är behövda!

Er tillgivne

Gordon Meland
Tel: 070 21 31 201
gordon.meland@gmail.com

Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult i det egna företaget Företagsförädling Väst AB.

PS.
Ser att munskydd, visir och skyddskläder (utrustning) börjar/har redan tagit slut inom vården. I stället för att kasta det är det rimligt att man prövar med att rengöra och autoklavera och sedan återanvända.
Dessutom sparas pengar även om det inte är det viktigaste just nu.
DS.

Relaterat:

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev