Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

21 januari 2020

En föregångare inom profylax och teamtandvård har gått bort

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Min lärare, mentor och vän Dr Omer K. Reed gick bort den elfte denna månad. Han var en av de stora föregångarna inom profylax, teamtandvård, practice management och ”wet finger dentistry”. Utan honom hade väldigt få, om ens några, av mina krönikor kommit till.

Vi träffades av en ren händelse år 1977. Jag hade varit tandläkare i knappt sju år och kunnat spara ihop tillräckligt för att åka på FDI’s kongress i Toronto, och det viktigaste: Praktikertjänsts efterutbildningsvecka utanför Loma Linda. Jag ville lyssna på Dr Bob Barkley, en kollega som fick sina patienter att investera i hälsa och inte bara i extraktioner och lagningar.

Under min utbildning kom flera avhandlingar som talade om varför och hur gingivit och parodontit uppstod. Alla talade om oral hälsa. Uppfylld av drömmar om hur jag skulle få mina patienter friska kändes det som ett slag i magen när jag fick mitt första jobb och mötte verkligheten: ”Det förstår du väl att du inte kan hålla på att ta betalt för att berätta hur patienterna ska borsta och peta. Att skrapa lite tandsten är ju en servicesak och inget annat. Slutar du inte att debitera för det har vi snart inga patienter kvar!”.

Bob Barkley kom aldrig till föreläsningen. I dåligt väder flög han in i en bergstopp med sitt tvåmotoriga flygplan och omkom.
Per-Åke Zillén, då på Praktikertjänsts utbildningsavdelning, ersatte Dr Barkley med en ”profylaxinriktad privatpraktiker från Phoenix Arizona” – Dr Omer K. Reed.

Jag lyssnade på Omer och blev alldeles betagen. Här var en kollega som i verkligheten gjorde allt det som jag lärt mig på ”Käftis”. Vid varje paus satt jag som en plåsterlapp på honom och frågade och frågade hur han bar sig åt för att patienterna skulle lyssna, lära sig och bli friska. En djup vänskap uppstod och han uppmanade mig att gå och lyssna på honom i Stockholm en dryg vecka senare dit han hade blivit inbjuden att föreläsa av Praktikertjänst.

På kvällen efter den föreläsningen var vi en handfull inbjudna av kollega Max Wibom, till middag på Huvudsta Gård, tillsammans med  Omer. En vecka efter var jag gäst hos Omer i Phoenix. Detta besök har följts av otaliga andra genom åren och gemensamma föreläsningar.

Det har gett mig kunskap i Omer Reed’s sätt att utbilda patienterna och bestående förändra deras beteende när det gäller munhygien. Hans undersökningsmetodik omfattade även hälsa i ett större perspektiv, där bl.a blodtrycks-, blodsocker- och cancerkontroll, enligt American Cancer Society’s rekommendation för huvud och hals, ingick. Dessa tankar och arbetssätt börjar nu så smått vinna mark även i Sverige.

Tidigt i karriären förstod Omer vikten av att mottagningen skulle ha en god ekonomi för att ha råd med kontinuerlig utbildning för hela teamet och kunna investera i den bästa utrustningen. Den goda ekonomin åstadkoms genom teamtandvård, god planering och inte enbart genom prishöjningar.

Omer’s tankar och arbetssätt förändrade för alltid min syn på hur tandvård ska bedrivas för att kunna erbjuda patienterna en förebyggande högkvalitativ tandvård, som blir ekonomiskt tillgänglig för de många människorna.

 

Tack Omer för allt du delat med dig av din kunskap och filosofi till mig och många, många andra!

 

Gordon Meland
Tel: 070 21 31 201
gordon.meland@gmail.com

Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult i det egna företaget Företagsförädling Väst AB.

 

PS.  Under senare delen av 1970-talet och 80-talet knöt Praktikertjänsts utbildningsavdelning flera av tandvårdens största nydanare till sig: Dr. Omer K. Reed, Dr. Bob Barkley och Dr. Jim Pride. Samtliga dessa tre har gått ur tiden men deras budskap är tidlöst och universellt. Skulle det fullt ut varit genomfört i svensk tandvård skulle tandhälsan i landet varit bättre, köerna till tandvård kortare eller borta och varje krona investerad av patient och samhälle gett bättre hälsa.
Tack Per-Åke Zillén et al för att ni hjälpte oss att få en glimt av ljuset.
Ett tips till dagens utbildningsavdelning på Praktikertjänst AB: studera Dr. Susan Maples DDS budskap.  DS.

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev