Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

10 juni 2014

Examenstider för tandhygienister

Ulrika Lindmark

Stlhd6katn3tmzgrcijpjommaren närmar sig med stormsteg samtidigt som många nyblivna tandhygienister samt kandidat-, magister- och masterexamen i oral hälsovetenskap hägrar. Det är härliga tider för oss som handleder och examinerar dessa duktiga studenter. Grattis!

Häggen, Syrenen och Liljekonvalj blomstrar tillsammans med flertalet andra sommarblommor. Solen skiner och värmer från den blå himlen. Det är slutet av tider med stress för att bli klar med det sista innan examinationerna, men också en glädje och stolthet, när vi på den akademiska högtiden ser studenterna som strålar av både glädje men också en gnutta vemod. Som lärare på tandhygienistutbildningen är det ganska häftigt att få ta del av examensarbeten från kandidat- till masternivå på samma vecka. Även om kandidaterna många gånger har hög klass, så syns en progression i både kunskap (metoder, ämne) vetenskaplig insikt och självständighet på de olika nivåerna. Jag önskar innerligt att dessa studenter kan få möjlighet att nyttja sin kunskap på bästa sätt i den kliniska vardagen. De två masterstudenterna är ett utmärkt exempel på hur värdefullt det är med hög kompetens hos verksamma tandhygienister. Båda tandhygienisterna är kliniskt verksamma på olika kliniker i landet. Den ena studenten utvärderade kvalitetsinstrumentet ROAG under en två-års period, och den andra bidrog genom sitt arbete till att utvärdera hur parodontala registreringar genomfördes av tandläkare och tandhygienister i ett landsting. Resultaten visar bl a på att det kan finnas brister i hur ROAG används hos vårdpersonal alternativt hade de äldre en oväntad god munhälsa. Resultaten avseende parodontal registrering visade att det finns stora brister i hur professionen registrerar parodontalt status, vilket kan leda till missvisande dokumentation (läs underregistrering) och därmed ge en felaktig bild av statistiken. Tack vare dessa arbeten, har studenterna fått en god inblick i hur kvalitets-, och utvecklingsarbete kan genomföras inom tandvården. För de intresserade läggs de flesta examensarbeten (studenterna väljer detta själva) ut på DiVA, som finns på Högskolan i Jönköping biblioteks hemsida. Motsvarande finns att finna även på andra högskolor/universitet. Om nyttan med (vidare-)utbildning, har jag skrivit i tidigare inlägg, samt fick jag möjlighet att skriva om detta i senaste upplagan av tandhygienisttidningen (3.14).
Grattis alla studenter till gott arbete!

/Ulrika

 

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev