Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

12 april 2015

Förbättringsarbete inom tandvården ökar kvalitén!

Ulrika Lindmark

Blåsippor_IMG_1843I förra inlägget skrev jag om betydelsen av att utvärdera vad vi gör inom tandvården. Ett sätt är genom förbättringsarbete, vilket finns få men goda exempel på.

Riktlinjer för kvalitets- och förbättringsarbete inom hälso- och sjukvård regleras av bl a socialstyrelsen, vilket jag nämnde i senaste inlägget om utvärdering inom tandvården. Vad finns det då gjort av detta i tandvården? Åtta tandvårdskliniker i Värmland, Jönköping och Östergötland har genomfört förbättringsarbeten baserat på data från kvalitetsregistret SKaPa (Svenskt kvalitetsregister för Karies och Paradontit). Områden där förbättringsarbeten är genomförda beskrivs i en rapport via länken ovan, för den som vill läsa mer. Ett annat exempel fann jag på en folktandvård på Gotland, där man inom ramen för en kurs i förbättringskunkskap på 7,5hp, genomfört ett förbättringsarbete som resulterade i tystare klinik, mindre stress och mer tid till patienterna. Det finns säkert fler exempel, men här tror jag vi kan bli bättre, då detta är ett viktigt kvalitetsarbete. Jag har inte funnit några vetenskapliga studier där metoder för förbättringskunskap (FBK) inom tandvården har använts (ännu). För den som är intresserad av att läsa mer om metoden kan jag också tipsa att läsa på Qulturum i Region Jönköping läns hemsida samt länkarna nedan.  Själv handleder jag för närvarande en tandläkare  från Stockholm, som i sitt masterarbete genomför ett förbättringsarbete i syfte att förbättre strategier för preventiva åtgärder (baserat på nationella riktlinjer för vuxentandvård) för vuxna. I morgon ska jag lyssna på tandhygienisstudenter som ska redovisa sina förslag på förbättringsarbete som de hämtat från sin praktikplats under VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Så, kunskapen inom området ökar i takt med att fler får med sig denna i sin grundutbildning och vidareutbildning, vilket bådar gott för tandvårdens kvalitetsarbete i framtiden.
Paul Batalden är pionjären och föregångaren inom förbättringskunskap inom hälso- och sjukvård och är också professor på Hälsohögskolan i Jönköping.

Exempel på länkar om FBK:
Paul Batalden on improvement science and the Improvement Science Development Group.
Film och Handbok i förbättringsarbete
What is quality improvement….?
Toward stronger evidence on quality improvement….
Vi måste sluta låtsas att vården är enklare än vad den är« (Läkartidningen)

Lycka till!
/Ulrika

patienter med parodontit………………………8

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev