Krönika

20 december 2018

Förebyggande tandvård i Kapstaden

Gästbloggare

Krönikör på besök

Under fyra veckor fick jag förmånen att i Folktandvården Västra Götalands regi resa till Kapstaden för att arbeta på Gugulethu community dental clinic, en klinik som ligger inne i kåkstaden Gugulethu. Förutom arbetet på kliniken fick jag följa med klinikens tandhygienist Sharon ut på olika uppsökande verksamheter. En arena som inte är lika självklar där som den har blivit här i Sverige.

Kliniken är placerad centralt, tillsammans med annan hälso- och sjukvård, till exempel en TBC- och HIV-mottagning. Här bor cirka 100 000 människor som kliniken ska vara tillgänglig för. På kliniken arbetar fyra tandsköterskor, en tandhygienist och två tandläkare. En stor utmaning med andra ord! Den huvudsakliga behandlingen består av akutvård som här betyder extraktioner av gravt karierade tänder. Men det förebyggande arbetet vinner mark!

Vilka andra utmaningar finns det då? På väg ut till en skola där vi ska fissurförsegla på sjuåringar ser jag mängder med försäljare av godis och läsk som står utanför skolorna när det är lunchrast. Trots att lunch serveras gratis på skolan så är det här barnen skaffar sin ”lunch”. Och det här förekommer i stort sett på alla skolor.

Det är även svårt att motivera föräldrarna att komma till kliniken med sina barn för att laga fullt behandlingsbara tänder, istället kommer dom när det är försent och extraktion är enda behandlingsalternativet. Okunskapen om hur man kan förebygga karies och parodontal sjukdom är utbredd.

Men det finns positiva förändringar. Förutom tandvårdsbussen där sjuåringarna fissurförseglas så berättar Sharon att det blivit lättare att övertyga rektorer och lärare om att få komma och hålla lektioner om munhälsa.  Vi besökte även en ”familjecentral” där det anordnades en heldag med information och aktiviteter med syftet att lyfta olika hälsofrågor. Där fanns, förutom vi från tandvården, representanter som informerade om HIV, livsstilssjukdomar som diabetes, övervikt men också undernäring, vilket är ett stort problem. Där delade vi ut tandborstar och tandkräm till barnen och gav råd om kost- och munhygien till föräldrarna som uteslutande var unga mammor. Intresset var stort så det gav en positiv känsla om framtiden trots allt.

Vilka erfarenheter och funderingar tar jag då med mig? Trots att Sydafrika är ett land med välutvecklad ekonomi, lagstiftning och infrastruktur så är det fortfarande, efter apartheidregimens fall, ett land som är enormt ojämlikt på många sätt.

Hur viktigt är då vårt arbete i sammanhanget? När äldre patienter här hemma beskriver hur dom påverkats både socialt och funktionellt av att i unga år inte få regelbunden tandvård och kunskap om egenvård, så säger det oss att det är en viktig del. Och personalen på Gugulethu community dental clinic är övertygade om att dom kommer att nå dit vi är idag, det kommer bara att ta lite tid!

Hälsningar Petra

Petra Bengtsson är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken, Göteborg, som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik.

Gästbloggare

Krönikör på besök

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev