Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

14 februari 2017

Känner mig tacksam!

Ulrika Lindmark

citrontrad-i-sydafrikaLandar 09.20. Vi väntar i kön för passkontroll i över en timma. Det är väldigt varmt. Vi åker sedan en timme innan vi är framme vid vår destination. För18 timmar sedan lämnade vi vår hemstad och den svenska vinterkylan.

Otroligt skönt att slänga av sig stödstrumpor och jeansen och på med en sval vid klänning. Lite lunch, och sedan kolla nätuppkoppling. Funkar sådär, men efter ett tag är vi på banan, redo att jobba. Jag och min kollega är i Pretoria. Sydafrika är ett land som inte längre anses vara ett utvecklingsland, enligt tyvärr framlidne Hans Rosling. Hans resonemang kring begreppen fattigdom och rikedom var verkligen fascinerande. Även om det skett en otrolig utveckling upplever vi dock både fattigdom och rikedom i detta land. Taxichauffören informerar oss om att ca 49% är arbetslösa här. Det blir en del i en befolkning på ca 60 miljoner, vilket också skapar olika konsekvenser.

I stor konkurrens, fick vi åter äran av att ta del av Sidas finansiering till högskolor och universitet i syfte att samverka med utvecklingsländer. Under de tillfällen vi har varit här har det både varit med- och motgångar (mest medgångar). Att skapa goda och hållbara relationer tar tid, och måste få ta tid är tydligt. Vi lär av och förstår varandras kulturer bättre och bättre för varje gång. Det är en viktig framgångsfaktor i all samverkan, speciellt med nya kulturer.

I år är fokus på äldreomsorg och munhälsa. Erfarenheten från förra året visade att munhälsan hos äldre med behov av stöd är bristfällig. Liksom hos oss i Sverige är personalens kunskap och stöd enormt viktigt även där. Våra studenter kommer samla in data om personalens kunskap och attityd till sitt examensarbete. Otroligt intressant att få utforska och bidra till att utveckla detta område både i Sverige och Sydafrika.

Goda relationer och samverkan är nyckeln till framgång.

//Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev