Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

6 juni 2016

Lördagsgodis!

Ulrika Lindmark

sommarblommorNationaldag idag, då måste vi fira med lite gott. Kanske tårta eller paj? Visst måst vi unna oss lite när det är helg eller när vi vill fira något speciellt. Tyvärr har allt för många ”helg” varje dag…..

Jag är uppvuxen med lördagsgodis, men tyvärr var inte mina föräldrar så medvetna (tror jag) om varför. Vi hade alltid nybakade kakor och bullar och det fikades, förmiddags-, och eftermiddag-kaffe var viktigt. Pappa arbetade nära en kiosk, vilken jag ofta besökte, inte bara på lördagar tyvärr. Jag hade en hel del hål i tänderna. Som tur var hade vi ”fluortanten” – min och mångas räddning! Jag, 60-talist, har varit mer medveten än mina föräldrar och mina liksom andras barn har gått regelbundet till tandvården, så mina barn har inga hål, trodde jag……

Idag har 20-åringar generellt god munhälsa utan karies. Dessa unga vuxna har gått genom livet utan att veta varför de är kariesfria, det är för dem mer eller mindre en självklarhet. Men så plötsligt börjar de få karies vid 20-25 års ålder! Varför? Vad har vi missat? För många börjar en ny fas i livet där vissa jobbar, är arbetssökande eller studerar. För många förändras livssituationen och därmed vanor och beteende. Inte alltid att dessa nya beteenden är så lyckade tyvärr. Snabbmat, läsk, energidrycker, godis mm är lättillgängligt och relativt billigt. Sedan 1980-talet har sockerkonsumtionen (i form av choklad och konfektyrvaror) ökat med 52 %! Det är nu jag blir orolig! Börjar våra unga vuxna få karies, eller?

För tillståndet ”God oral hälsa” enligt de nationella riktlinjerna är åtgärden ”Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande återkoppling” och har rekommendation 3 (evidensgrad). Här står;  ”För personer med god oral hälsa har hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande återkoppling god effekt på individens delaktighet och autonomi när det gäller att göra aktiva val för fortsatt god oral hälsa”.  Jag hoppas att denna åtgärd används, och även på individnivå, så att inte dagens 20-åringar (mina och andras barn) blir morgondagens ”kariesbom”. Prata med de friska unga om varför de är friska och att lördagsgodis kan vara bra (om du förstår innebörden)!

Ta hand om dig och varandra!

//Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev