Munhälsa i Sydafrika
Två veckor har nu passerat sedan vi landade. Sydafrika bjuder på vacker natur men också stora kontraster mella rikedom och fattigdom. Detta speglar även munhälsan.
Jag föreläser om orala hälsans bestämningsfaktorer, att våra patienters livshistoria måste beaktas för att förstå och sedan kunna samtala om orsaker till t ex kariessjukdom. Aldrig har väl detta stämt in så påtagligt som här i Sydafrika. Det är andra determinanter än de vi är vana vid i Sverige. Här är fattigdom, sjukdom som HIV och mat eller inte mat för dagen den vardag som möter oss på studentkliniken, barnen i skolorna och de äldre på hospis. Kariessjukdom förekommer i stort sett hos alla. Sötsaker och söta juicer är den vanligaste boven. Vi försöker introducera lördagsgodis, som en god prevention. Det tycker vår afrikanska kollegor låter bra.
Annars skiljer inte våra utbildningar åt så mycket. Vi jobbar mot samma mål, men har lite olika förutsättningar. Prevention och Dental public health är framför allt i fokus. De är duktiga med att samarbeta med skolor och hospis. Det finns inte en chans att kalla in all befolkning till tandvården (av olika själ), så strategin är sk ” common risk-factor approach”, dvs jobba med specifika riskfaktorer (tobak, mat), i syfte att minska uppkomst av fler sjukdomar. Goda kunskaper om sjukdomars påverkan på munhälsan är också centralt. Kollegan Malin Stensson, föreläser om Astma och karies, ngt som är ungefär lika vanligt som i Sverige, visade det sig.
Ja, här finns massor att jobba med, och jag är otroligt tacksam för att SiDA möjliggör att vi (Tandhygienistprogrammet i Jönköping) kan samarbeta i detta projekt. I maj får vi möjlighet att ta emot våra Sydafrikanska kollegor i Sverige och Jönköping. Nästa år skickar vi förhoppningsvis de första studenterna.
// Ulrika
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.