Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

3 augusti 2015

Sommaren är kort, den nästan regnar bort…

Ulrika Lindmark

Semestern närmar sig sitt slut, jag måste blogga. Vad ska jag skriva? Har det hänt något intressant den senaste månaden? Hjälp!! Det är tomt, hjärnan har IMG_1741visst tagit semester. Då är allt som det ska, eller hur.

Nåväl, något ska väl trigga igång hjärverksamheten. Jag brukar lyssna på sommarpratarna på P1 och då ifann sig (som så ofta) en reflektion som jag gärna vill delge. Författaren, föreläsare och kampsportaren Arkan Asaad berättade om sin makalösa resa genom livet. Han tvingades bl a bli bortgift med sin kusin, familjen och släkten vände honom ryggen när han vägrade. Pappan var egentligen emot detta, men ansåg detta va enda rätta för att rättfärdiga sitt svek mot släkten när han, hustru och barn flydde Irak. Familjen fick på grund av deras flykt utstå en mängd olika traumatiska händelser. Familjen gick från en framgångssaga i sitt nya hemland (Sverige) till undergång, både räknat i monitära termer, mentalt och socialt. Han och familjen lyckades trots detta, resa sig och mår idag väl. Det var bara ett axplock av hans berättelse. Han jobbar idag på olika sätt med att förbättra socialisering och integrering i samhället. Jag rekommenderar alla att lyssna på hans berättelse. Han har även skrivit två böcker; ”Stjärnlösa nätter” och Blod är rödare än rött”.

Vad har då detta med tandvård och munhälsa att göra, tänker du? Jo, att lyssna på hans och liknande berättelser, får mig att bli mer medveten och uppmärksam på hur livet kan se ut hos våra patienter som vi möter i tandvården. Alla händelser i en människas liv kanske inte direkt påverkar munhälsan. Men när det gör det, måste vi vara bra på att bemöta detta, både med respekt och professionellt handlande. Att lyssna till andras livsberättelser ser jag därför som mycket berikande. Det ger mig en medvetenhet om att det vi kallar livet, inte är helt okomplicerat. Att anamma livsberättelser och inte bara anamnes, är av den anledningen något som jag vill förespråka.

Även om semestern för många närmar sig sitt slut, hoppas jag sommaren består med något mer av sol och värme.

//Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev