Krönika

28 februari 2016

Studenter på äventyr

Ulrika Lindmark

Emma & Evelina SydafrikaSnart flygfärdiga studenter befinner sig på äventyr under sista delen av utbildningstiden, termin 6. De två första tandhygieniststudenterna är på plats i Pretoria…

…samtidigt som två sydafrikanska tandhygieniststudenter för första gången landat i Sverige. Det var deras första resa utanför Pretoria. Visst är det modigt! Tack vare Linnaeus-Palme partnerskap kan det bilaterala studentutbytet genomförs mellan Hälsohögskolan i Jönköping och Sefako Makgatho Health Scienses University (SMU). Våra studenter har varit på plats i ca tre veckor, när jag anländer. Värmen upplever de som det mest prövande, men har annars infunnit sig bra i det lite annorlunda men trevliga studentlivet här nere. De bor tillsammans med andra studenter mitt i Pretoria, och åker ”skolbuss” varje dag. Här får de se barn med en hel del karies och fluoros och äldre med tandlossning och mycket tandsten. De frågar mig inte längre var tandstenen finns direkt.
Vi har haft möjlighet att få vara med vid första tillfället när de använder den mobila enheten sponsrad av AquaFresh. En buss med två behandlingsstolar och nästan fullt utrustad, men med lite äldre årgång. Funkar utmärkt, och det är fantastiskt att kunna behandla på plats, i detta fall äldre, som har svårt och inte råd att förflytta sig. De genomför också sin datainsamling till examensarbetet, vilket kommer ha fokus på kariesprevalens och fluoros hos skolbarn i åldrarna 6-8 år. Screening med träspatel får dock duga pga brist på tillräckligt med instrument. De arbetar med munhälsoutbildning till barnen i skolor, men fluorsköljning finns inga medel till, vilket hade varit önskvärt. Vi försöker introducera ”sila-skum-tekniken” i stället. Läste i Tandläkartidningen om ett framgångsrikt projekt med just denna teknik i Saudiarabien (ett annat utvecklingsland med hög kareisprevalens), vilket låg till grund för en avhandling genomförd på Odontologen, Göteborgs universitet 2010.
Liksom för Sverige gäller det att i utvecklingsländer framför allt också att arbeta utifrån ”the common risk factor approach”, dvs hälsoframjande arbete på en bredare front t ex  mot socker, för att påverka uppkomst av fler sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom men också karies. Dock finns det större utmaningar där än i Sverige, bl a beroende på folkmängd, infrastruktur, ekonomi och korruption.

Som ni förstår, berikas studenterna med en hel del ny erfarenhet.

Må så gott hemma i Sverige!

// Ulrika

 

 

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev