Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

25 mars 2017

Vilken blomsort är du?

Ulrika Lindmark

Det är vår i luften! Vissa tåliga växter trotsar kylan och blommar tidigt, andra startar senare, är mer sköra och behöver mer värme och vatten innan den kan blomma.

Trots att vägen och tiden för blomning är olika, blommar de växter som ämnar att blomma, om de tas omhand och stärks utifrån sina egna förutsättningar. Till och med kaktusen blommar, bara man låter den vara och inte vattnar för mycket. Liksom blomsorter, är varje människa också unik. Varje unik människa behöver också förstås och tas omhand utifrån hens förutsättningar och verklighet. Min verklighet kanske inte är din verklighet, därför har vi olika väger för att blomma. Även om budskapet är ämnat att vara riktat till flera människor, har vi olika sätt att förstå och tolka vad vi ser eller hör. Den unika människan och blomsorter som vi måste vårda, var något av många spännande områden som Torkild Sköld föreläste om en kväll mitt i veckan.

Jag tänker att varje patient är unik och kan betraktas som olika blomsorter. Jag tänker att vi därför måste samtala (”vattna”) på olika sätt med olika patienter (”blomsorter”). Om jag själv är en tulpan (min erfarenhet och verklighet) och min patient är en ros (har en annan erfarenhet och verklighet) måste jag ju anpassa mitt sätt att samtala och förmedla ett budskap om patienten ska blomma (förbättra munhälsan).

Jag älskar blommor när de blommar!

Ha dé gott i vårsolen!

//Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev