Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Omvärld

11 september 2012

1 800 tandläkare har lämnat Tandläkarförbundet och SACO

Av statistik från SACO framgår att 1 800 tandläkare har lämnat Sveriges Tandläkarförbund och SACO det senaste året. Totalt är numera 6 878 tandläkare medlemmar i SACO via Sveriges Tandläkarförbund mot 8 696 förra året, en minskning med 21 %. Huvudorsaken uppges vara att Privattandläkarna har lämnat Tandläkarförbundet.

SACO anklagas för att bluffa med sina siffror

SACO anklagas samtidigt för att bluffa med sina siffror (Arbetet 11/9-12) när de uppger att totalt antal SACO-medlemmar har ökat det senaste året (SACOs hemsida). I själva verket har totalt antal SACO- medlemmar i år minskat med 9 000 medlemmar utöver de 1 800 tandläkarna. SACO verkar därmed förmedla en felaktig bild av medlemsutvecklingen.

Historien upprepar sig

Dental24 påpekade redan 2009 att SACO lämnat oriktiga uppgifter. Då gällde det tillgången på arbete för tandläkare. SACO visade i sin framtidsprognos att det fanns risk för att tillgången på jobb för tandläkare skulle minska inom fem år, d.v.s. att det skulle bli ett överskott på tandläkare 2014. Uppgifterna/prognosen uppgavs då av SACO komma från Sveriges Tandläkarförbund.

Utvecklingen har snarare blivit den motsatta. 2012 råder det brist på tandläkare, i synnerhet i glesbygd och i mindre städer.

Pinsamt!

Per Ahlberg/Dental24

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev