Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

Patientfall

13 november 2023

28 monolitiska singelkronor tillverkade av Prettau® 3 Dispersive® zirkoniumdioxid

Tillverkning av en restauration med fokus på estetik, med ytterligare kontrollsteg och material för estetisk restauration och karaktärisering.

En patient med slitna tänder orsakade av parafunktionell aktivitet önskade en estetisk restauration av sin tandläkare. Den planerade behandlingen inkluderade tillverkning av 28 monolitiska singelkronor av den nya Prettau® 3 Dispersive® zirkoniumdioxiden (Zirkonzahn). Arbetsflöde, verktyg och material valdes med sikte på optimal funktion och estetik.

I det första behandlingssteget samlades individuella patientdata in med hjälp av Face Hunter 3D-ansiktsscanner och Detection Eye intraoral scanner. För att nå optimal funktion användes ett säkert tillvägagångssätt, inklusive ett arbetsflöde som omfattade tre separata kontrollsteg med modeller, röntgen och tillfälliga restaurationer.

För mer information om den första delen av arbetsflödet, läs artikeln som publicerades i september.

Efter att alla kontroller genomförts designade tandteknikern de 28 slutliga singelkronorna med hjälp av Zirkonzahn.Modifier-programvaran.

Patienten i 3D i Zirkonzahn.Modifier

Zirkonzahn.Modifier har utvecklats för att erbjuda fler möjligheter under utformningen av restaurationer, med särskilt fokus på estetik och flera designalternativ. Den nya artikulatorn gör det exempelvis möjligt att utföra alla naturliga käkrörelser, reproducera olika ocklusionskoncept och få sekventiell vägledning. Genom den speciella funktionen ”Real Movements” är det möjligt att i programvaran importera och visa patientens samtliga faktiska rörelsedata (öppning, stängning, protrusion, retrusion, laterotrusion). Dessa har inhämtats med ett speciellt verktyg, PlaneAnalyser II, för att optimera funktion. Programvaran har en också viktig roll när det gäller innovativa tillämpningar av ansiktsscanning. Med hjälp av statisk ansiktsscanning kan användaren t.ex. skapa ansiktsanimationer i 3D, som visar vilka rörelser patientens läppar gör när han/hon stänger och öppnar munnen. Med manipulering kan ansiktsscanningar även kopplas ihop med den planerade restaurationen, så att användaren omedelbart kan se hur läpparna rör sig när patienten rör framtänderna.

Singelkronorna frästes i Prettau® 3 Dispersive® zirkoniumdioxid. Detta material får redan under tillverkningsprocessen en trippel färggradient, ökad genomskinlighet och böjhållfasthet, vilket bidrar till en vacker estetik för den slutliga restaurationen utan behov av ytterligare karaktärisering. Efter att inpassningen av restaurationen godkänts, och för att uppnå en ännu mer individanpassad lösning, karaktäriserades singelkronorna ytterligare med ICE Stains 3D by Enrico Steger. De glaserades och brändes sedan i ett sammanhängande steg, tack vare ”allt-i-ett-tekniken”.

Prettau® 3 Dispersive® zirkoniumdioxid

Singelkronorna fick ett minimalt lager av Fresco Enamel Fluo i det buckala/labiala tandområdet och brändes på nytt för en lätt individualisering av tandformen och för att uppnå en ytstruktur med ett naturligt utseende. Kerampastor från Fresco Ceramics gör det möjligt att snabbt och enkelt lägga på ett lager på gingivala och buckala/labiala tandområden. I framför allt det gingivala området är en karaktärisering med färger inte längre nödvändig, eftersom den naturliga reproduktionen av gingiva enkelt kan uppnås genom applicering av pastan. Tack vare de låga krympvärdena räcker det med en sinteringsprocess för att slutföra tand- och gingivaformen. Det är appliceringen av Fresco Enamel Fluo som ger den slutliga zirkoniumdioxidrestaurationen en naturlig fluorescerande effekt.

Exempel på applicering av Fresco Enamel Fluo på den buckala/labiala sidan av alla tänder, för en naturlig fluorescerande effekt. Resultatet under UV-ljus.

De slutliga zirkoniumdioxidkronorna levererades till tandläkaren som satte in dem i patientens mun. En funktionell och fonetisk kontroll bekräftade behandlingsframgången.

Fall skapat av tandläkare Manrique Fonseca (Bern, Schweiz), tandläkare Pedro Molinero Mourelle (Bern, Schweiz) och tandtekniker Alexander Lichtmannegger (Zirkonzahn Education Center Brunico, Italien.

Vill du veta mer om Prettau® 3 Dispersive® zirkoniumdioxid: klicka här!

Källa:  Zirkonzahn

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev