Aktuellt

Starta klinik

5 december 2024

Att starta klinik – från Krokom till Norrmalm

Många tandläkare drömmer om att starta en egen klinik. De lämnar hemstaden och tryggheten för en ny osäker tillvaro. Maria valde området i Jämtland hon tidigare fjällvandrat i. Josef och Oscar satsade allt på ett kort och slog sig ned mitt i Stockholms city. Passion för yrket och hängivenhet mot patienter förenar dem.

 

Tandläkare Maria von Beetzen

Vem kan peka ut Offerdal på kartan? Offerdal – 2 039 invånare – är en av 11 tätorter i Krokoms kommun i Jämtland. 2021 valde tandläkare Maria von Beetzen att öppna en ny privat mottagning där.

Maria hade tidigare startat två privata tandläkarkliniker. Till Jämtland kom hon för sitt friluftsintresse. Det ledde till en deltidstjänst på Folktandvården i Krokom.

– Jag visste att det fanns ett enormt behov. Många människor saknade tandläkare. Det fanns inte möjlighet för de tandläkare i närområdet att kunna ta emot alla. Så det var ett riskfritt projekt i det avseendet.

I Jämtland – och på många andra håll i glesbygden – är det långa sträckor till tandläkaren. Att åka med barn eller äldre till tandvården blir ett projekt. Det är vanligt att äldre patienter dröjer med att besöka tandläkaren.

– De väntar tills att de får tandvärk och så blir det många tänder utdragna. På sikt kollapsar bettet, man får lättare tandlossning och nedslitna tänder. Det blir enorma behandlingsbehov. Det är så det ofta ser ut.

Kommunstyrelsen hälsade på

Att starta upp en tandläkarklinik är ett stort arbete. Det är mycket som skall ordnas: Lokal, utrustning, personal, tillstånd och bolagsärenden.

– Men man skall inte avskräckas av jobbet. Det är kul att bygga upp en ny klinik!

Att hitta lokal och personal var inga problem. En lokal i närheten av en tidigare folktandvårdmottagning renoverades upp. Det kommunala bostadsbolaget är hyresvärd. I samband med öppningen kom hela kommunstyrelsen på besök.

– Jag har jobbat väldigt länge privat. Och jag har aldrig varit med om att någon kommunledning har brytt sig om verksamheten.

– När kommunstyrelsen kommer, då månar man verkligen om ett bra företagsklimat i sin kommun. Att man uppmärksammar de som satsar och gör bra saker! Det tycker jag verkligen var fint. 

Växande patientskara

Kliniken består av tre behandlingsrum. Tre tandläkare tjänstgör. Patienterna ökar hela tiden med runt 150 personer årligen.

– Vi har hittills 1100 patienter, vilket inte är så mycket. Men vi har ganska stora behandlingsbehov.

Så efter snart fyra år, vad är erfarenheterna av att arbeta i en glesbygd? Det finns en skillnad i kultur, men även ett slags förtroende som måste byggas upp på lång sikt, förklarar Maria. Glesbygden är inte som storstan. En relativt ny klinik är inte som en etablerad.

– Om man jobbat länge privat, får man ett väldigt välskött klientel. Det är patienter man följt under en lång tid, som har satsat på sin tandvård. De har ett stabilt och balanserat bett och klarar sig bra. Patienterna värderar tandvård och har investerat i sina tänder. Så långt har vi inte hunnit här med alla.

– Vi har mer tunga behandlingar i Offerdal. Man får börja med att stoppa karies, bota tandlossning och så småningom rekonstruera förlorade tänder.

– Människor har generellt inte samma ekonomi som i större städer, även om vi har all slags patienter och med olika bakgrund. Tandvård är lika viktigt här som för alla andra. Att tandvård är dyrt påverkar i många fall hur behandlingsplanerna utformas.

När utrustning går sönder eller behöver service blir det problem. Det går helt enkelt inte lika snabbt att få service utanför storstäderna. Depåer och leverantörer i Stockholm har inte lika stort intresse för små företag i glesbygden som för stora företag på centrala orter.

– Det är mycket samarbete kliniker emellan. Vi hjälper varandra med material och utrustning. Lokala företag är jättebra att jobba med. Min rekommendation är att använda lokala företag i möjligaste mån. Då får man mycket bättre service och engagemang.

Tacksamhet och glädje

Kliniken i Offerdal är en mycket positiv erfarenhet. Patienterna är tacksamma. Stämningen i Offerdal är härlig. Det är fantastiska människor att jobba med. Det är en avspänd och flexibel arbetsmiljö.

– Varje dag jag arbetar där, uttrycker människor hur glada de är över att vi har startat en klinik i deras närområde.

Maria har noterat att fler och fler kvinnor startar privata kliniker i landsorten; ofta i verksamheter som Folktandvården avvecklat. Det är en process som pågått under en lång tid.

– Jag tycker att små privata kliniker är en bra och effektiv verksamhet. Små kliniker har bra teamkänsla. Det ger bra service mot patienterna och det finns alltid en närvarande ansvarig tandläkare. Upplägget är obyråkratiskt. Men vi lever ändå upp till alla krav. Vi har full koll på allt. Patientsäkerheten är jätteviktig

– Vi som driver sådana kliniker, gör det framförallt för arbetstillfredsställelsen. För den dagliga glädjen att kunna leverera god tandvård och bra service.


De två vännerna Oscar Leijonancker och Josef Khalifa förverkligade en gammal dröm, när de startade Kvalident år 2022. Tillvaron som privattandläkare i centrala Stockholm har inneburit både arbetsglädje och utmaningar.

Tandläkarna Oscar Leijonancker och Josef Khalifa

De två var klasskompisar i gymnasiet och pluggade tillsammans på tandläkarlinjen i Umeå. Efter några år i yrkeslivet återsågs vännerna, och bestämde sig för att förverkliga projektet de pratat om så många gånger.

– Vi vill erbjuda en helhetslösning på en och samma klinik. En klinik där du får den bästa tandvården inom respektive vård segment: Den bästa lagningen, den bästa undersökningen, det bästa implantatet, den bästa tandregleringen, säger Oscar.

– Vi delade upp det: ”Jag vill hålla på med implantat, sa Josef”. Själv blev jag ganska tidigt intresserad av estetisk tandvård. Vi kompletterar varandra. Man kan inte vara bäst på allt.

Stockholm smakar men kostar

Den första tiden var osäker. Skulle projektet bära? Investeringen i mottagningen tömde alla sparade medel.

– Vi hade budgeterat att inte ta ut lön det första året. Men efter åtta månader kunde vi ta våra första löner, säger Josef.

– Allt är dyrare i Stockholm! Marknadsföring, lokaler, personal… Allt!

– Om vi hade slagit upp en klinik på en mindre ort, då skulle jag med säkerhet säga att vi tjänat mer och haft mindre stress, fortsätter Oscar.

Att hitta en lämplig momsfri lokal i centrala Stockholm är ingen lätt uppgift. De fann en på Norrmalm, ett stenkast från Mood Gallerian, Östermalmstorg och NK. De startade i liten skala.

– Vi hade en stol, vi hade en scanner, vi hade en liten steril. Sedan har det växt mer och mer.

Som ägare av en nystartad klinik stod de inför uppgiften att skaffa egna patienter. Duon valde att skapa tydlig närvaro i sociala medier.

– I början kom patienter via sociala medier. Men alla var inte seriösa. Det fanns dem som jagade erbjudanden och var inte intresserade av vård egentligen. Dessa gick vidare och kom aldrig tillbaka.

– Det är mycket folk som kommer via sociala medier, men det är få seriösa. Men de som är seriösa är bra kunder, sammanfattar Oscar.

Erbjudanden och prisjämförelser

Konkurrensen om patienterna är tydlig i Stockholm. Mottagningar som Kvalident måste lägga ned tid och resurser på marknadsföring.

– I Stockholm har många tandläkare erbjudanden och gratis konsultationer. Och det är ju att jämföra äpplen och päron. Men det finns många patienter som sitter och jämför priser.

Den tuffa etableringsfasen är nu förbi. Duon fortsätter att arbeta vidare mot sina mål. De två är entusiastiska i tonen när de pratar om planerna inför framtiden.

– Vi ska bli Nordens bästa klinik. Det är det som är vår vision. Kvalident – namnet – är ju kärnan i vår business: högkvalitativ tandvård.

– Vi nischar oss på icke-invasiva fasader, tandreglering, implantat och rekonstruktiv kirurgi. Vi vill vara kliniken som säger: ”Titta det går, det här är en möjlighet.” Vi vill vara alternativet som remittenterna och patienterna söker sig till, för den bästa tandvården i Sverige och Norden, när andra sagt -”det går inte”.

Värnar om lugnt mottagade

Kvalident har även en nisch på tandvårdsrädda patienter. Tandläkarskräck är en realitet.

– Alla som kommer till tandvården har en klump i magen helt enkelt. Vi har ett lugnt tempo, vi är vana vid att ta hand om rädda personer. Det är vår grej att de får ett lugnt och tryggt omhändertagande, säger Oscar.

Det som inspirerar duon över allt annat är feedback från nöjda kunder. Som när en patient blir glad över att ha klarat sig med rotfyllning i stället för extraktion. Som när de kan erbjuda en patient lite gratis övertid så att behandlingen blir klar i en enda sittning. Som när en patient skriver ett positivt omdöme på sociala medier. Som när en nöjd patient rekryterar hela sin familj som patienter.

För kollegor som vill göra om samma resa, ger de följande tips:

– Starta inte i centrala Stockholm om du vill ha det lätt för dig. Om du har en vision, eller en dröm – kör på den. Men starta inte i centrala Stockholm för att tjäna snabba pengar.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev