Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Folktandvården Skånes akutklinik i Limhamn står redo för personer med misstänkt covid-19-smitta

Med en separat ingång för kunder och särskilt utbildad personal har kliniken i Limhamn unika förutsättningar för att ta emot personer med misstänkt covid-19-smitta eller förkylningssymtom på ett tryggt och patientsäkert sätt.

Folktandvården Skåne har tillfälligt begränsat sin verksamhet för att säkerställa sjukvårdens tillgång till material under den rådande spridningen av covid-19. I dagsläget erbjuds enbart akut tandvård där behandling inte kan vänta, på tio kliniker runt om i Skåne. För att även personer som eventuellt bär på viruset och har akuta behov ska kunna behandlas har särskilda åtgärder vidtagits på kliniken i Limhamn, Malmö.

– Vi identifierade tidigt att det fanns ett särskilt behov av att också ta emot kunder med misstänkt smitta eller symtom på luftvägsinfektion på ett tryggt och patientsäkert sätt, säger Marika Qvist, vd för Folktandvården Skåne.

Kliniken i Limhamn är särskilt anpassad för att kunna behandla personer med akut behov av tandvård som också har covid-19-smitta eller förkylningssymtom.

– Sedan vi startade den 20 mars har vi behandlat sex personer med misstänkt covid-19-smitta. Vi har beredskap för att ta emot fler, både konstaterat smittade och personer med förkylningssymtom. Det är vårt uppdrag att hjälpa de som verkligen behöver tandvård, även i tider av pågående samhällssmitta, säger Saja Alrawi, klinikchef.

På kliniken arbetar två tandläkare och två tandsköterskor, måndag till fredag mellan 8:00 och 17:00.

– Det var viktigt för oss att bemanningen av kliniken baserades på frivillighet och det visade sig att intresset för att ställa upp var stort, säger Saja Alrawi. Vi har fortfarande ett stort tryck på kollegor som vill arbeta här. Det är många som helt enkelt vill bidra till helheten och hjälpa till där det behövs.

Kliniken har en separat ingång för kunderna, vilket minskar risken för smittspridning mellan besökare. Samtliga medarbetare har fått utbildning samt särskilda skyddskläder.

– Det ska kännas tryggt och säkert att besöka och arbeta hos oss, både som kund och medarbetare. Vi följer Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsens och Vårdhygien/Smittskydd Skånes riktlinjer för all patientbehandling. Vi genomför kontinuerligt en riskbedömning för att minimera risker och bryta smittvägar, säger Henrik Jansson, forsknings- och utvecklingschef.

Akut tandvård för dig som i övrigt är frisk
Nio kliniker runtom i Skåne håller öppet för friska kunder som är i behov av akut tandvård. Akuta tandbesvär där behandling inte kan vänta är till exempel ihållande tandvärk eller allvarlig infektion som orsakats av tänder som skadats. För att få akut tandvård krävs en bokad tid, som man får genom att ringa Folktandvården Skånes kundservice på 0771-55 88 00.

Tips på hur du bäst tar hand om dina tänder
Under denna begränsade tid vill Folktandvården Skåne uppmuntra alla skåningar till att ta hand om tänderna väl hemma – det bästa och mest effektiva sättet för att bibehålla en god munhälsa.

  • Borsta tänderna morgon och kväll i två minuter med fluortandkräm
  • Låt tänderna vila mellan måltider och efter tandborstning
  • Drick vatten när du är törstig
  • Fluorskölj dagligen (inte i anslutning till tandborstning)
  • Använd tandtråd eller mellanrumsborste
  • Ladda ner ”Rocka munnen” – gratisappen som gör barnens tandborstning extra rolig

Källa: Folktandvården Skåne

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev