Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

19 oktober 2012

SVT Plus: Svaga nyansskillnader vid tandblekning hemma

Ett bländande vitt leende önskar sig nog många. På marknaden finns idag både tuggummin, hemmatandblekning, tandsköljmedel och tandkrämer som sägs kunna bleka missfärgade tänder.

Allt fler önskar sig vitare tänder och det finns en uppsjö av olika alternativ för den som vill ha ett bländande smajl. Bleka tänderna hos tandläkaren kostar ungefär 3 000 kronor, men på nätet hittade vi hemmaalaternativ för ett mycket lägre pris. Vi testade Beconfident 26 %, Dentaworks smile tandblekning och Easewhite regular som skulle få testpersonernas tänder att bli ännu vitare.

Något vitare

Varje tandblekningskit innehöll en bettskena och blekningsmedel och testpersonerna följde noga anvisningarna.

– Det var lite problem att få fast skenan, påpekar Helena Svensson som testat Beconfident 26 % som skulle ge resultat efter två timmar.

Två timmars användade visade inget resultat, men efter sex timmar visade jämförelsen en blekning med två steg på tandläkarens skala. Bleker man tänderna professionellt på klinik kan resultatet istället bli sex till sju steg på skalan. Efter en veckas användning med Dentaworks blev resultatet det samma, två steg på skalan.

Obehag under behandling

Med den tredje produkten Easewhite regular förväntades resultat ”efter några timmar”. Men efter att ha använt produkten en halvtimme varje dag i en vecka upplevde testpersonen Terese Olofsson vissa obehag som ilningar och blodutgjutelse i tandköttet.

– Lite ljusare har det blivit, inte hörntänderna i överkäken dock, var legitimerade tandhygienisten Jessica Hedmans utlåtande på Easewhite som visade en trea på skalan och därmed fick bäst resultat i testet.

Använd inte för ofta

Professor Jan Van Dijken vid tandläkarhögskolan i Umeå säger att den största skillnaden med att bleka tänder professionellt och hemma är att det är mindre risk att få skador i tandköttet vid blekning på klinik, eftersom personalen kan anpassa bettskenan för den som ska behandlas. Det minskar risken för att blekmedlet hamnar på känsliga slemhinnorna i munnen eller att man råkar svälja blekningsmedlet. Men han förkastar inte hemmablekningsalternativet:

– Det är en bra metod men man ska troligen inte använda den mer än en gång per år eller livet ut, säger Jan Van Dijken.

Svart på vitt om whiteningeffekter

Att tandvårdsprodukter med whiteningeffekt ska ge vitare tänder antar man, men effekterna av mycket tuggande är kanske inte vad man tänker sig.

Naturligt vita tänder vill de flesta ha och whiteningeffekt har blivit ett begrepp som förknippas med tandvårdsprodukter. Men effekterna av tandskölj, tandkräm och tuggummi med whiteningeffekt är inte riktigt vad man tänker sig.

Vilseledande begrepp

– Bara namnet är vilseledande. Whitening uppfattar i alla fall jag som att tänderna skulle bli vitare, att tändernas nyans skulle ändras men det gör de inte, säger Dowen Birkhed som är professor och övertandläkare vid Göteborgs universitet.

Att tugga tuggummi med whiteningeffekt ger troligen inte vitare tänder och enligt professorn finns det också många studier som visar att tuggummin inte rengör. Däremot har de en annan god effekt; tuggummituggande ökar och neutraliserar saliven vilket är bra efter att man ätit.

– Tuggummi gör inte rent, men det gör däremot tandkräm och tandborste, säger han.

Bevisad effekt

Tuggummitillverkaren Wrigley vill inte ställa upp och berätta på vilket sätt deras tuggummi skulle få tänderna att vitna. Men Mondelez som tillverkar tuggumit V6 förklarar:

– Det finns två sätt som det här tuggummit fungerar på. Dels mekaniskt och dels kemiskt genom den aktiva ingrediensen natriumstearat, säger kommunikationsdirektör Annica Johansson.

Och enligt henne finns det bevis för att tuggummi skulle kunna ge effekt.

– Vi har gjort två kliniska studier på detta från 2002 och 2003 som visar att det finns en signifikant bevisad effekt av att använda det här tuggummit över ett antal veckor. Om man tuggar det fyra gånger om dagen, sägen Annica Johansson.

Mycket tugg kan ge vitt

Mondelez hävdar alltså att om du tuggar whiteningtuggummi 4 x 20 minuter per dag får du vitare tänder. Under ett år motsvarar det nästan fyra veckor. Om man räknar med att man tar ett nytt tuggummi vid varje tillfälle förbrukar man 1460 stycken under året. På förpackningarna varnas det också för att överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt.

Källa: SVT Plus

Mera aktuellt om tandblekning: Tandläkartidningen 18 oktober 2012 ››

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev