Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Arbetsmiljö

20 mars 2024

Vägen till total lycka på jobbet

Tandvård är ett bra val! Det finns många olika karriärmöjligheter och intressanta arbetsuppgifter. Du kan både jobba statligt och privat, som anställd eller starta eget. Eller forska. Det finns goda chanser att arbeta utomlands. Så frågan är: Var är man maximalt lycklig på jobbet?

De flesta börjar sin yrkesbana i  Folktandvården. Det är det trygga valet. Där finns det gott om jobb, särskilt i glesbygden. Många väljer så småningom att gå över till den privata sektorn. Bättre lön och mer stimulerande arbetsuppgifter, brukar anges som förklaring. Att spendera dag efter dag med rutinmässig barntandvård, är något som många anser som trist i längden.

Starta eget

Att starta en egen tandläkarmottagning har blivit svårare med åren. Den tekniska utrustningen som numera krävs kostar mycket. Myndigheternas miljömässiga, patientsäkerhetsmässiga och ekonomiska krav – med avgifter, dyra inspektioner och nitiska kontrollmekanismer – har blivit fler. Dyrare lär det bli om regeringens utredningar går igenom. I storstäderna kan man tala om en konkurrens om patienterna.

Det är roligt att vara egen så länge det går bra. Väl skötta mottagningar erbjuder höga löner eller delägarskap. Som med allt annat företagande krävs en särskild mentalitet. När journalsystemet kollapsar, personalen är sjukskriven, en patient behöver akut behandling och ingen annan än du finns där för att göra jobbet – det är kanske då man önskar man vore anställd.

Kedjor

Kedjorna är här för att stanna. Det råder delade meningar om de kommer att växa och ta mer marknadsandelar. Vissa gamla tandläkar-rävar som sålt kliniken till kedjor, klagar över att de plötsligt måste jobba helger, och inte får ta ut långa semestrar som förr. Det muttras en del om material som köps in centralt. Tydligen försvinner en del frihet, om man är van över att råda över sig själv.

Ibland heter det att ”kedjorna styrs av riskkapitalister utan bakgrund i tandvården som snabbast möjligt vill få avsättning av kapital.” Tandvårdspersonal som annars inte är särskilt fientliga till företag, kan uttrycka sig kritiskt till kedjor. Faktum är att vissa länder har krav på att tandvårdsföretag måste ha ledamöter med  dokumenterad kunskap om tandvård sin styrelse. Sådana krav finns inte i Sverige.

Obeoende privata kliniker, forskning och undervisning

Det finns flera oberoende privata kliniker som utvecklat spännande organisations-modeller. Med team-arbete vävs personalens roller samman till en organism. Det ställer krav på samarbete, samt att man kan tillföra rätt kompetens. Inget för ensamvargar alltså. För somliga är det forskning som gäller. Det forskas på tandvård vid samtliga högskolor. Göteborg tycks vara den ledande platsen.  Flera aktörer erbjuder undervisning.

Det roliga arbetet

Så vad är det som gör en arbetsplats mer roligt än en annan? Så gott som alla är glada över en hög lön och trevliga arbetskamrater. Men utöver det? Vidareutbildning tycks vara väldigt viktigt för somliga, men inte för alla. Det tycks gå en skiljelinje bland tandläkare. Det påpekas att det går att arbeta ett helt yrkesliv som tandläkare utan att gå på en enda vidareutbildning. Många tandläkare tycks vara fullständigt tillfreds med detta. Andra tycker att det är förfärligt.

Vidareutbildning kan ge karriärsavancemang, personlig utveckling och en chans att förverkliga en passion. Men det kan också vara dyrt och stressig om man måste bekosta utbildningen själv, eller måste ta tid från det vanliga jobbet.

En viss typ av yrkesmänniskor drivs av att få veta mer. Dental24:s krönikör Michael Braian, lät utbilda sig till både tandläkare och tandtekniker. I höstas blev han specialist. Han har undervisat tandläkarstudenter och föreläst i industrins regi. Han har dessutom digital tandvård som fritidsintresse. Så här sa han i en artikel september 2023: 

”Andra kanske läser en bok om något fascinerande ämne på sin fritid, eller ser på några Netflix-avsnitt. Då kanske jag läser en bok i hur man trimmar en 3D-printer.”

Men, å andra sidan kan ingen kan bevisa att man automatiskt blir mer lycklig av att vidareutbilda sig. Det är snarare en fråga om ambition. Att jobba inom industrin är ytterligare en möjlighet. Industrin lockar med högre löner och oftast mer självständiga uppgifter, men ställer högre krav på att prestera resultat.

Professionen migrerar

Det är ett faktum att många inom tandvården söker sig från Folktandvården till den privata tandvården, från glesbygden till storstäderna, från norr till söder. Därmed inte sagt att de som arbetar på Folktandvården i Norrlands glesbygd är mindre lyckliga på jobbet.

Lycka på jobbet stammar från en mix av många faktorer, förklarade Magnus Sverke, professor  arbets- och organisationspsykologi, i en artikel för Dental24 tidigare i mars.

Det gäller att ha en god balans mellan krav och resurser. Lyckliga blir vi när vi har passion för jobbet, känsla av att kunna påverka och bidraga, känner oss behövda och respekterade och har en god social arbetsmiljö. Det är faktorerna som gör oss lyckliga.

Motsatsen – för mycket krav, för lite resurser kombinerat med en hopplös känsla av att det inte finns ett annat jobb att få, framkallar en olycklig situation på jobbet.

Den Inre elden

Stephen Covey 174-CD-L05-03-02A-002 (cropped)

Stephen Covey

Andra har definierat lycka mer allmänt. Den amerikanske managementgurun Stephen Covey talade om Den Inre Elden, som uppstår när fyra behov möts.

Vi människor  har alla fysiska, sociala, mentala och andliga behov.

  • Fysiska behov uttrycks i hälsa och pengar.
  • Sociala behov är goda relationer med människor.
  • Mentala behov är att få utmanas och ”använda hjärnan” lite då och då.
  • Andliga behov har inget med religion att göra. Det är att känna att jobbet man uträttar står för något bra för människor och för samhället.

Du kanske har ett jobb med bra lön, med toppenmedarbetare och hyggliga chefer, som är mentalt utmanande – men du jobbar med att ringa bedrägeri-samtal. Det är inte sann lycka, enligt Covey.

När de fyra behoven tillfredsställs i samma situation, uppstår en ”spontan kombustion” av lycka och energi – Den Inre Elden.

Sex viktiga behov

Tony Robbins

Tony Robbins

En annan amerikansk inspirations-talare Tony Robbins, talar om sex behov som alla människor har. Om vi kan hitta ett jobb som tillfredsställer alla sex behov, då blir vi lyckliga, enligt Robbins.

1) Spänning
2) Trygghet
3) Erkännande (Känslan av att vara unik, viktig, speciell eller behövd)
4) Sammanhang (Att höra hemma någonstans)
5) Utveckling (Expansion av kapacitet, förmåga eller förståelse)
6) Bidrag (Att kunna ge något tillbaka, till de som behöver )

 

/Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev