Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

6 november 2015

Hållbar utveckling för säkerhet och hälsa

Ulrika Lindmark

imageDet är söndag, hoppar in i en försenad taxi, hinner precis med tåget och en 11 timmars resa till Lillehammer att se fram mot. Målet är en konferens om arbetsmiljö. Intressant?

Miljö, ergonomi, hållbar utveckling osv, är ju otroligt viktigt att ha koll på. Men vad tråkigt! Eller? Jag måste erkänna att området inte ha stått högt på min intresselista genom åren. Jag tillhör dem som absolut är medveten och försöker göra vad jag kan för att främja en god miljö i allmänhet, men låter gärna andra arbeta med den aktiva utvecklingen. Vad tänker du på när det gäller hållbar utveckling? För mig har detta begrepp fått en större innebörd än tidigare. Framför allt har det blivit en viktig del i arbetsmiljön. Hållbar utveckling ska numera också genomsyra utbildningen på olika sätt, vilket även gäller för tandhygienistutbildningen. Vi måste alltså aktivt arbeta med detta.

Jag, tillsammans med kollegor åkte till Lillehammer för att presentera forskningsstudier om fysisk och psykosocial arbetsmiljö samt patientbemötande inom tandvården. Relativt nytt område för mig, men samarbetet med forskare från olika discipliner (fysioterapi, arbetsterapi, sjukgymnastik, tandhygienist), har fått mig att inse vikten av detta område och dess betydelsen för en del i hållbar utveckling. Mår personalen bra, så finns också goda chanser för att bemötande till patienter upplevs positiv, vilket i sin tur i en förlängning kan få betydelse för patientens munhälsa. I suntarbetsliv.se kan du läsa om resultat från en av våra studier som har ett fokus på främjande faktorer för personal inom tandvården. Budskap från studien är:

Friskfaktorer på tandvårdsklinikerna

• Att arbetet känns meningsfullt
• Att kunna utvecklas i arbetet
• Att få arbeta med det man är utbildad för
• Att få vara med och bestämma över sina arbetsuppgifter
• Att hinna med arbetet utan att stressa eller behöva stanna kvar
• Att ha en chef som är tillgänglig, engagerad och delger information

The Nordic Ergonomics and Human Factors Society (NES), har en forskningskonferens som ordnas varje år. Här möts olika discipliner för att förmedla och inspirera till utveckling inom området. Ergonomi, eller ”Human factors”, är ett brett område, som inkluderar sociala, psykiska och fysiska aspekter på individ, system och organisationer, såsom t ex arbetsplats. Läs gärna mer om Definition ergonomi och human factors.

Lästips: arbetsmiljöenhetens blogg, Tandhygienisttidningen nr 5 2015, Tandläkartidningen, Klinikliv okt 2015

Ta hand om dig, både kropp, knopp och omgivning!

//ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev