Artiklar taggade med Företagsnytt

Ivoclar deltar vid IDS 2023; upplev 100 års framgång från Liechtenstein

Från 14 till 18 mars 2023 kommer innovativa arbetsflöden att visas i Ivoclars monter vid den världsledande dentala IDS-mässan i Köln. År 2023 kommer bli ett betydelsefullt år för Ivoclar, eftersom bolaget kommer att fira sitt hundraårsjubileum, samtidigt som IDS ser tillbaka sin hundraåriga historia.

Neoss Group öppnar nytt försäljningskontor i Norden

Neoss Group presenterar den nybildade försäljningsorganisationen Neoss Norden AB, som kommer att inleda sin verksamhet den 1 december 2022. Att etablera en ny säljorganisation för Norden kommer att säkerställa vår fortsatta tillväxt och kommersialisering av en växande produktportfölj. Viktigast av allt är att det kommer att hjälpa oss att bättre stödja tandläkare och deras patienter i Norden.

Nu ansluter sig syskonen Saad till Aqua Dental

Aqua Dental fortsätter att expandera och tar ytterligare steg på resan mot att skapa framtidens tandvård.  De knyter till sig allt fler välrenommerade tandläkare. Nu ansluter sig syskonen Saad till teamet på Aqua Dental. 

Nordentic och Forstec i samarbete

– Vår vision är att samla ihop den svenska tandteknikerkåren i det stora teknikskiftet som pågår just nu. Vi ser att enskilda, mindre labb, har svårt att hänga med i utvecklingen.

Aqua Dental expanderar till tio nya orter i Sverige

Tandvårdskedjan Aqua Dental öppnar i en rad nya städer som Malmö, Helsingborg, Uppsala och Västerås. Samtidigt fördjupar Aqua Dental närvaron i Stockholm.

MyDentist öppnar ny klinik i centrala Kalmar

Under hösten öppnar MyDentist en ny klinik i centrala Kalmar. Det blir tandvårdskedjans nionde klinik och man räknar med att öppna ytterligare ett antal kliniker under året och målet är fortsatt tydligt – att bli Nordens största privata tandvårdskedja, där 45 enheter i Sverige är första steget.

Effektiv distribution av tandvårdsprodukter

Svensk innovativ distributör av tandvårdsprodukter kan nu leverera en större produktportfölj snabbare till kunderna, på ett mer kostnadseffektivt sätt och med mindre förpackningsmaterial.

TS Dental expanderar med IT-avdelning i dotterbolag

TS Dental och IT-företaget Edit AB med Edwin Grönberg som ägare går samman för att kunna erbjuda tandvårdsföretag en komplett leverantör av IT. TS Dental kommer att kombinera Edits kunnande inom generell IT med egen kompetens kring dental datoransluten hårdvara och programlösningar. Då kundstocken endast kommer att bestå av tandvårdsföretag kommer verksamheten att bli specialiserade inom tandvårdens programvaror och IT-miljö.

Ett samarbete som sträcker sig bortom munhälsa

I dag finns det gott om evidens kring sambandet mellan dålig munhygien, parodontit och ett antal av våra vanligaste sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdomar, stroke, cancer, diabetes och även demens. Trots det, råder det fortfarande en kunskapsbrist, hos patienterna, när det gäller kopplingen mellan munhälsa och hälsa i stort. Detta vill Curaprox och MyDentist, genom ett uppriktigt engagemang för att öka patienternas medvetenhet, ändra på.

Nytt säljrekord från Ivoclar Vivadent

Tack vare sin speciella utformning har OptraGate läpp- och kindhållare uppnått filmstjärnestatus. Men framför allt, det verkligt geniala är att OptraGate är praktisk och bekväm. Nu har den knäckt 100 miljonersgränsen i sålda antal.

Hanna Hageberg Hammar blir ny VD för TePe

Från och med den 1 januari 2020 lämnar Joel Eklund posten som VD för TePe Munhygienprodukter för att istället bli styrelseordförande. TePes nuvarande CFO Hanna Hageberg Hammar övertar rollen som VD.

Forstec Dental tar över Kulzers produktionsverksamheten i Norden

Kulzer har beslutat avveckla sin verksamhet kopplat till fräsning av individanpassad protetik under slutet av 2019 och säljer sitt produktionscenter i Hanau. Kunder verksamma i Norden kommer vidare att hanteras av Forstec Dental.

Satsar på bästa fullservicelabbet i Boxholm

De senaste åren har det skett en otroligt snabb utveckling inom vår bransch som kräver stora nyinvesteringar och ny kompetens inom digital teknik. För tandteknikerna har detta inneburit att man får lära om - och förena det traditionella hantverksyrket med CAD/CAM för att nå bästa resultat, säger Johan Kapusta på Boxholm Dental.

Ny VD för Unident AB

Robert Dackeskog tillträder som ny VD för dentalföretaget Unident AB den 12 augusti och efterträder Marcus Nordwall.

Highlights från Nobel Biocares Global Symposium i Madrid

Över 1200 tandläkare från 60 olika länder välkomnades av Nobel Biocare till det helt utsålda globala symposiet i Madrid. En unikt utbildningstillfälle som erbjöd sakkunskap från mer än 70 olika forskare och kliniker i världsklass. Det blev ett firande av innovation och framsteg inom implantattandvården.

Aqua Dental lanserar unik meriteringstjänst

Aqua Dental växer ytterligare och nu öppnar tandvårdskedjan upp för en ny meriteringstjänst inom ortodonti. Aqua Dental har länge arbetat för att bli Sveriges största privata aktör inom tandreglering för vuxna, ett mål de nu har nått. Nästa steg i utvecklingen av organisationen är att öppna upp för en meriteringstjänst inom ortodonti.

KaVo och Happident i ett fördjupat samarbete

KaVo Scandinavia AB och Happident fördjupar samarbetet och har ingått avtal som omfattar dental utrustning från KaVo till Happidents för närvarande 12 stycken kliniker i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala med omnejd.

Happident satsar på specialisttjänster inom endodonti- apikalkirurg- parodontal- och periimplantitbehandlingar

Happident satsar på specialisttjänster inom endodonti- och apikalkirurgibehandlingar samt parodontal- och periimplantitbehandlingar. Som ett led i denna satsning har Happident rekryterat Tom Lindholm, docent och specialisttandläkare inom oralkirurgi.

Aqua Dental etablerar sex nya kliniker under 2019

Aqua Dentals tillväxt är i dag en av tandläkarbranschens snabbaste. Under 2019 planeras etablering av ytterligare sex nya kliniker.

Aqua Dental – fördjupar samarbetet med Plandent

Aqua Dental och Plandent AB har tecknat samarbetsavtal kring leverans av avancerad tandläkarutrustning för de kommande åren.

TePe öppnar dotterbolag i Australien

Malmöbaserade företaget TePe, Sveriges ledande tillverkare av munhälsoprodukter, öppnar 1 januari 2019 ett säljbolag i Sydney i syfte att förstärka sin närvaro i Oceanien. TePe Australien blir den internationella koncernens åttonde dotterbolag.

Aqua Dental satsar på ortodonti

Tandläkarkedjan Aqua Dental utökar sin nyligen inledda verksamhet inom ortodonti. Sex nya specialisttandläkare har anställts och man har dessutom knutit till sig Anette Fransson som Senior adviser. 

Praktikertjänst satsar digitalt

Maria Ardstål har utsetts till digitaliseringschef på Praktikertjänst. Hon kommer närmast från en tjänst som managementkonsult inom digitalt förändringsarbete och har i den rollen arbetat heltid med Praktikertjänsts utvecklingsområde PTJ Digital sedan januari 2018. Maria Ardståls tjänst är ny och hon blir medlem av koncernledningen och tillträder i december 2018.

DAB Dental startar klinikförmedling

Förtroende är A och O när man tar hjälp för att sälja sitt livsverk eller själv ta över en klinik. Utöver att känna tillit för den som sköter affären, vill man säkert även sälja/köpa till bästa tänkbara pris – och då är det en fördel om förmedlaren har ett så stort kontaktnät som möjligt.

Svenskt lab lanserar ett helt unikt affärskoncept

I och med den snabba teknologiska utvecklingen i tandvården växer nya affärsmodeller fram. En av dessa är tandteknisk prenumeration, en världsunik tjänst som just nu lanseras av Munter Tandteknik.

Ovanlig nyetablering i Umeå

Umeå har för första gången på cirka fyrtio år fått en helt nyetablerad privat tandläkarklinik som startar utan övertagen kundstock i nya lokaler. Bröderna och tandläkarna Cardo och Carlen Toma som startat Tandcenter satsar stort på både specialisttandvård och allmäntandvård.

Ny vice vd och strategichef samt affärsutvecklingschef i Folktandvården Skåne

Katarina Liljenberg, tidigare marknadschef på Sydsvenskan, har blivit utsedd till Folktandvården Skånes nya vice vd och strategichef. Damir Konakovic tillträder samtidigt rollen som affärsutvecklingschef.

Doxa har tecknat Private Label-avtal med Dentsply Sirona

Doxa har tecknat ett Private Label-avtal med Dentsply Sirona vilket kommer generera licensintäkter, fylla på kassan och under 2018 samt 2019 ska Doxa lansera nya produkter. 2018 prognostiseras Doxa omsätta ca 20 MSEK i ett Base-scenario, samt erhålla en engångsbetalning om 16 MSEK avseende Private Label-avtalet med Dentsply Sirona.

100 intraorala skannrar på Ftv Stockholm

Folktandvården Stockholm inför intraoral skanning på bred front. Den digitala tekniken som ersätter konventionella avtryck är snabb, exakt och smidig för både kunder och medarbetare. Därför satsar Folktandvården stort inom området och har nyligen tecknat avtal om 100 intraorala skannrar.

ALMASOFT förvärvar DentalEye

ALMASOFT AB har tecknat avtal om att förvärva DentalEye AB. Bildhanteringssystemet DentalEye har tillverkats sedan 1992 och är marknadsledande för digital bildhantering på tandläkarpraktiker. Systemet har tusentals användare hos privatpraktiker i Sverige, Danmark och andra länder samt tre svenska landsting.

Happident – ny tandvårdskedja blir nr 3 i Sverige

Happident etableras i Sverige och blir den 3:e största privata tandvårdskedjan efter förvärvet av Orasolvs kliniker i Stockholm, Göteborg Malmö och Uppsala tidigare i vår. Happident ska enligt ett pressmeddelande fortsätta att växa med förvärv och räknar med att ha 35–40 kliniker i Sverige inom fyra år.

VD-byte i Nordentic

I april tillträder Filip Truedsson som VD för Nordentic. Nordentic är Nordens största kedja av dental-laboratorium med totalt 13 tandtekniska labb, ca 380 anställda och en total omsättning på mer än 380 miljoner SEK.

40 årsfirande på TS Dental

TS Dental firar 40 år i branschen och samtidigt passar familjeföretagets delägare Lina Nordström på att fylla 40.

Flera nya Praktikertjänstare

Praktikertjänsts affärsområde Tandvård har fått en rivstart kring rekryteringen av nya delägare och kliniker. Mellan januari och mars har 18 nya avtal träffats, varav tre är tandvårdsenheter som förvärvats. De nya mottagningarna har verksamhet i Falun, Eksjö och Danderyd utanför Stockholm.

Tandia expanderar

Tandia har förvärvat dentallaboratorierna Norddental AB och A.T. Dentalteknik AB i Malmö. Genom expansionen ökar Tandia sina investeringar i framtidens teknologi och digitalisering.

Nordic Capital bildar europeisk tandklinikgrupp

Nordic Capital har genom ett flertal fonder bildat en europeisk tandklinikgrupp genom förvärv av snabbväxande tandklinikkedjor i Nederländerna, Schweiz och Tyskland samt ett tandteknik- och laboratorieföretag med bas på den tyska marknaden.

Smile förvärvar Dentalkompaniet i Täby

Smile Tandvård fortsätter sin expansion i Stockholmsområdet genom förvärv av Dentalkompaniet i Täby centrum. Dentalkompaniet grundades 1991 av tandläkare Hans-Olof Örnerfeldt.

Neoss förvärvar utvecklingsföretaget arc solutions

Tandimplantatföretaget Neoss har förvärvat arc solutions AB, ett svenskt utvecklingsföretag inom datorstödd design och tillverkning i Helsingborg. Förvärvet är en del av Neoss pågående expansionsplaner och ett växande fokus på digital tandvård.

Smile förvärvar tandvårdskliniker i Värmland

Tandmakarna Ljunggrens två kliniker i Karlstad och Molkom kommer från och med den 1 februari 2018 att ingå i Smile Tandvård.

Lifco förvärvar bolag i Norge, Danmark och Tyskland

Lifco har tecknat avtal om att förvärva majoriteten av aktierna i Dental Direct i Norge och dess danska dotterbolag 3D Dental. Lifco har också förvärvat majoriteten i det tyska bolaget Computer konkret.

Oral Care förvärvar Särö Tandvård

Särö Tandvård utanför Göteborg har förvärvats av tandvårdskedjan Oral Care. Oral Care har sedan tidigare ett flertal kliniker i Stockholm, Roslags-Näsby, Göteborg, Mjölby och Kristianstad.

MeridentOptergo tecknar avtal med Region Örebro län

MeridentOptergo AB har i dagarna tecknat ett avtal med Region Örebro län om inköp
av prismaoptik och luppar avsedda för tandvård och kirurgi. Region Örebro län blir det nionde landstinget som investerar i optik och förstoring som gynnar användarnas arbetsposition och välmående.

Ny ägare i TANDIA

Dental Care Holding Syd AB har förvärvat TANDIA Laboratoriet AB. De båda labbverksamheterna samlas under namnet TANDIA. Det nya företaget kommer att erbjuda ett spektrum av tandteknik i framkant med både import och svenskproducerad CAD-CAM och eget fräscenter i TANDIAs befintliga lokaler i Malmö.

Smile förvärvar fler kliniker

Smile Tandvård har nu etablerat sig i Lund genom ett förvärv av tandläkare Mats G Larssons verksamhet med två kliniker i Lundaregionen.

Smile förvärvar Tandkompani i Skövde

Hertig Johans Tandkompani i Skövde har förvärvats av Smile Tandvård. Från årsskiftet 2017/18 kommer Tandkompaniets 17 medarbetare att börja arbeta på Smile Tandvård, som är Sveriges största privata tandvårdskedja med 32 kliniker i 26 städer.

TePe expanderar i Malmö

Genom förvärv av mark från Malmö Stad möjliggörs nu en framtida utbyggnad av TePes lokaler på Bronsåldersgatan i Fosie med upp till 15 000 kvm industri-, lager- och kontorsyta. Affären godkändes i tekniska nämnden under tisdagen.

Halmstads Dentaltekniska utvecklas till Westdent

Tandteknikbranschen har genomgått en omvälvande utveckling. Digitaliseringen går i ett rasande tempo och med den följer många nya material och möjligheter. Halmstads Dentaltekniska byter därför namn till Westdent för att markera de senaste årens intensiva utvecklingsfas.

Nordenta och TS Dental inleder samarbete

TS Dental har agenturen för kompositen Estelite Sigma och Estelite Asteria i Sverige.

Smile förvärvar ett4 i Göteborg

Smile Tandvård har förvärvat tandkliniken ett4 i Göteborg. Grundaren, docent Jens Sandros, blir kvar som klinikchef för ett4 och kommer också att ha helhetsansvaret för region Göteborg och Smile Tandvårds fortsatta expansion där. Övertagandet sker den 1 november 2017.

Tandea expanderar

I december öppnar Tandea sin femte tandläkarmottagning. Den nya mottagningen i Handen, tidigare Haninge Tandläkarna, går samman med Tandea inom bolagets licensieringmodell.

Neoss i P-I Brånemarks fotspår

Ett tredje bolag – Neoss – är nu på väg att göra samma resa över världen som Nobel Biocare och AstraTech tidigare gjort. Grunden är Per-Ingvar Brånemarks banbrytande forskning kring osseointegration i kombination med den kunskap och forskning kring dentala implantat som finns i Sverige, och i synnerhet i Göteborg.

Aqua Dental och Stockholm Dental Group går ihop i Stockholm och Göteborg

Aqua Dental Stockholm Dental Group. Båda bolagen är delägare av tandläkarkedjan och alla kliniker kommer att gå under namnet Aqua Dental.

Nytt riskkapital till tandvårdsmarknaden

Investeringsfonden Accent Equity har tillsammans med ledningen för Oral Care förvärvat Oral Care från Procuritas Capital Investors och ett antal minoritetsägare. Oral Care är idag Sveriges största givare av mobil hemtandvård. Med Accent Equity som huvudägare kommer bolaget att satsa vidare inom hemtandvård för äldre sjuka patienter och också fortsätta uppbyggnaden av en klinikkedja inom allmäntandvård.

MyDentist öppnar i Malmö

I oktober öppnar MyDentist en tandklinik med butik i centrala Malmö. Det blir den andra kliniken i MyDentists tandvårdskedja. Under hösten ska ytterligare två klinker öppna.

Ivoclar Vivadent är med och formar framtiden för den digitala protetiken

Ivoclar Digital är namnet på en digital produktportfölj med tillhörande digitala processer för tandtekniska laboratorier och tandläkarpraktiker.

MyDentist öppnar tre nya kliniker – Vill bli störst i Norden

Efter lanseringen i Västerås i höstas, fortsätter nu MyDentist sin planerade expansion med etablering i centrala Göteborg, Malmö och Norrköping på bästa butiksläge. Målet är tydligt – att bli Nordens största privata tandvårdskedja.

Wiema inleder samarbete med Glidewell Laboratories

Wiema AB i Helsingborg inleder ett samarbete med Glidewell Laboratories, ett av världens största dentallaboratorier.

Modern Dental gruppen stärker sin ställning i Skandinavien

Elysee Dental AB’s moderbolag, Modern Dental Europe, har förvärvat CDI Dental i Malmö. Företaget har också stärkt sin ställning i övriga Skandinavien med förvärv av tandtekniska laboratorier i Danmark, Norge och Finland.

Biora får Malmö stads näringslivspris inom life science 2016

Straumannägda Biora med Emdogain® fick Malmö stads näringslivspris inom life science 2016.

Ivoclar Digital – samlad digital expertis

Ivoclar Digital är namnet på Ivoclar Vivadents nya varumärke med tydligt fokus på den digitala marknaden. Där får tandläkare och tandtekniker en professionell partner genom hela den digitala processkedjan. Konceptet bakom det nya varumärket kommer att presenteras på IDS 2017.

Stipendiater från Tandvårdshögskolan besökte TePe

2016 års TePe-stipendiater från Tandvårdshögskolan i Malmö, Ricardo Trindade och Mikael Sonesson, besökte TePes anläggning på onsdagen. De höll en uppskattad forskningspresentation för medarbetare på TePe och visades runt i produktionen tillsammans med sina handledare.

Praktikertjänst bantar och organiserar om

Praktikertjänst avser genomföra organisationsförändringar för att öka kostnadskontrollen, effektivisera verksamheten och tydliggöra ansvarsfördelningen i koncernledningen.

TePe i final

TePe Munhygienprodukter AB har nominerats till Malmö Stads Näringslivspris inom life science.

Vd Johan Fredriksson lämnar Praktikertjänst

Praktikertjänsts styrelse har fattat beslut om att säga upp vd Johan Fredriksson. Bakgrunden är att Praktikertjänsts styrelse och vd har olika syn på takten i bolagets framtida utveckling. Erik Strand, tidigare bland annat tillförordnad vd för Praktikertjänst, tar över som vd för Praktikertjänst.

Tandläkarkedjan Aqua Dental expanderar

Aqua Dental expanderar ytterligare i Göteborg. Genom övertagande av Tandläkare Per Haags klinik i Olskroken i kombination med övertagandet av en tidigare butik i markplan, bygger företaget upp en modern klinik med åtta behandlingsrum.

Colosseum Smile förvärvar Tandlaget

Från och med 1 januari 2017 ingår Tandlagets fyra kliniker i Sveriges och Nordens största privata tandvårdskedja med totalt 52 kliniker – inklusive Tandlaget – i Sverige, Norge och Danmark. Målsättningen är att erbjuda Sveriges och Nordens bästa tandvård.

TIC DPs ägare Nordentic förvärvar Expodent, Mariestads Tandteknik och Dental Forum

Nordentic AB (tidigare Dentakon Holding AB), Sveriges största aktör på den tandtekniska marknaden, förvärvar fr.o.m 1 november 2016 Mariestads Tandteknik, Expodent i Malmö och Dental Forum i Jönköping. Genom förvärvet tar Nordentic ytterligare ett steg i sin ambition att vara den största och mest kompletta leverantören inom tandteknik i Skandinavien.

”Innovation sitter i generna hos en entreprenör”

Det säger Lena Åberg, tandläkare och VD för Street Dent som är ett nybildat innovativt bolag med målet att förbättra och utveckla dentalprodukter i förbrukningssegmentet, främst premiumprodukter med hög kvalitet och ökad hållbarhet, produkter präglade av ett starkt miljötänk.

DDG Sweden AB – tandläkare och tandtekniker i lönsamt samarbete

I samverkansbolaget DDG Sweden AB behåller tandläkarna och tandteknikerna kontrollen över sina egna bolag samtidigt som de får hjälp med allt ifrån daglig bokföring, redovisning, fakturor och löner till fördelaktiga upphandlingsavtal och ekonomisk rådgivning.

M-Tec Dental och Forshaga Dentaldepå blir Forstec Dental AB

Ägarna till M-Tec och Forshaga fusionerar sina bolag till Forstec Dental AB. Målet för det nya bolaget är att med sitt gemensamma erbjudande motsvara kundernas högt ställda krav på sortimentsbredd, kunskap, service och prisvärdhet för modern tandteknik.

TePe öppnar popup-butik på Emporia i Malmö

På köpcentret Emporia i Malmö har TePe öppnat en tidsbegränsad brand store under devisen ”Varje leende räknas”. Besökarna välkomnas med sina största leenden och får gratisprodukter i utbyte.

MyDentist redo för nationell expansion

MyDentist öppnade sin första tandklinik i Västerås för mindre än en månad sedan och marknadens gensvar kom snabbt. Under de tre första veckorna har över 1 000 kunder registrerats och intresset för det nya konceptet har varit oerhört stort.
Ambitionen är nu att ta in 20 miljoner kronor och därigenom starta en nationell expansion från årsskiftet, där målet är att bli Nordens största privata tandvårdskedja.

TePe får exportpris

Det svenska företaget TePe Munhygienprodukter AB, med huvudkontor i Malmö och export till 60 länder, har tilldelats exportpriset Export Hermes.

Generationsväxling i fokus på Praktikertjänst

Rekrytering av nya medarbetare är den stora utmaningen inom tandvården. På Praktikertjänst pågår en generationsväxling till följd av stora pensionsavgångar som ska matchas med unga tandläkares vilja att driva och leda en egen verksamhet. Enligt Anders Jonsson har Praktikertjänst en rad initiativ på gång för att intensifiera nyrekryteringen.

Dentsply Sirona förvärvar MIS Implants

Dentsply Sirona har träffat avtal om att förvärva MIS Implantat Technologies, ett implantatsystem i lågprissegmentet med tillverkning och huvudkontor i Israel.

Colosseum Smile förvärvar Tandläkarhuset Umeå Implantat Center

Colosseum Smile förvärvar Tandläkarhuset Umeå Implantat Center. Från och med 1 september 2016 ingår kliniken i Sveriges och Nordens största privata tandvårdskedja med totalt 47 kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Målsättningen är att erbjuda Sveriges och Nordens bästa tandvård. Den nya kliniken blir kedjans nordligaste klinik i Sverige.

Beiring Tandklinik och Aqua Dental slås samman

Tandläkarkedjan Aqua Dental i Stockholm och Beiring Tandklinik i Göteborg slås samman. Under det gemensamma namnet Aqua Dental kommer man fortsätta den gemensamma utvecklingen av högkvalitativ tandvård med kundservice i fokus – tandvård med kvalitet till rätt pris!

Plandent köper tandtekniskt laboratorium

Plandent har förvärvat de norska företagen TANNLAB och TANNLAB Formidling. Genom att samla dentalutrustning, förbruksvaror, programvaror och oral protetik på ett ställe vill företaget erbjuda tandläkaren det mest kompletta erbjudandet på den norska marknaden.

Dentsply Sirona Inc. nytt storföretag i dentalbranschen

Sammanslagningen av Dentsply International Inc. och Sirona Dental Systems, Inc. är nu genomförd. Affären aviserades i september 2015 och har resulterat i en av världens största tillverkare av professionella tandvårdsprodukter och teknologi.

Caresumables och Directa gör viktig affär

Directa Dental Group köper rörelsen kring de två produkterna Dry Dent och Comfortip som Göteborgsföretaget Caresumables utvecklat. Siktet är inställt mot världsmarknaden.

Directa förvärvar flera företag

Under 2015 har Directa Dental Group förvärvat och införlivat tre tillverkande företag i gruppen. Det engelska Topdental och de två svenska företagen Orsing och Nordiska Dental’s icke-amalgam produkter.

TePe nominerad till Årets jobbkomet i Malmö

TePe Munhygienprodukter AB är finalist till priset som Årets jobbkomet på Malmö näringslivsgala den 15:e februari 2016.

AlmaSoft förvärvar bokförings- och kvalitetssystem från Preventum

Programvaruföretaget AlmaSoft förstärker sitt utbud av mjukvarutjänster till privattandläkare genom förvärv av Preventum Partner AB.

ApoEx förvärv från Apotek Hjärtat klart

ApoEx tecknade i somras avtal med Apotek Hjärtat om att köpa bolagets vård- och omsorgsverksamhet. I avtalet ingick även Apovet, med en stark position på den svenska marknaden för djurläkemedel. Förvärvet är nu fullbordat.

TS Dental tar över Inclino Nordics verksamhet

Nu får de hygieniska tangentborden Purekeys och Cleankeys ny distributör.
Inclino Nordic som varit exklusiv leverantör av tangentborden Purekeys och Cleankeys till den nordiska dentala marknaden har nu överlåtit den delen av sin verksamhet till TS Dental.

DENTSPLY och Sirona går samman och bildar världsledande storbolag

Styrelserna för DENTSPLY International Inc. och Sirona Dental Systems, Inc. har enats om ett samgående. Genom fusionen skapas ett bolag som kommer att bli världens ledande tillverkare av professionella dentala produkter och teknik med 15.000 anställda globalt.

Dental Syd flyttar till forskningsparken Medeon

För att få plats med mer ny teknik flyttade Dental Syd i slutet på juni från Limhamn till större lokaler på Medeon i centrala Malmö där dotterföretaget Pharmadent redan har sin verksamhet.

Ny chef för Affärsutveckling inom Praktikertjänst

Den 1 oktober inrättar Praktikertjänst ett nytt affärsområde: Affärsutveckling. Det kommer främst att ansvara för koncernens uppstart av nya verksamheter, kommande upphandlingar samt förvärv av intressanta företag inom såväl tandvård som hälso-och sjukvård.

Lifco förvärvar J.H. Orsing AB

Lifco har tecknat avtal om att förvärva J.H. Orsing AB, en tillverkare av salivsugar och salivrör som används inom tandvården. J.H. Orsing AB omsatte 2014 cirka 20 MSEK.

ApoEx köper affärsområde Apotek Hjärtat

ApoEx har tecknat avtal med av ICA Gruppen helägda Apotek Hjärtat om att köpa bolagets vård- och omsorgsverksamhet. Affärsområdet omsatte under 2014 cirka 830 Mkr, och affären väntas vara slutförd under det tredje kvartalet.

Anitra Steen ny ordförande i Oral Care

PERSON- FÖRETAGSNYTT: Anitra Steen, tidigare VD för Systembolaget och f.d. statssekreterare i Regeringskansliet, Generaldirektör för Verket för Högskoleservice och Riksskatteverket tar ordförandeklubban i tandvårdsföretaget Oral Care.

Ny kurs för Göran Nilsson på Plandent

PERSONNYTT: Göran Nilsson har nu efter 26 år lämnat över ledartröjan för Plandent. Här berättar han om företagets utveckling och sin egen ledarstil i ett samtal med gode vännen, tandläkare Gordon Meland, som han samarbetat sedan början av 1980-talet.

Colosseum Smile får ny företagsledning och inrättar odontologiskt råd

FÖRETAGSNYTT: Colosseum Smile Group får en ny ledning med David Halldén som tf koncernchef och Amund Skarholt som styrelseordförande. Koncernen inrättar också ett nordiskt odontologiskt råd.

Ny VD på Unident

FÖRETAGSNYTT: Fredrik Paulsson, magisterekonom ursprungligen från Nyköping har jobbat de senaste 18 åren på Unident, senast som Chief Procurement Manager.

Ny VD för KaVo Scandinavia AB

PERSON/FÖRETAGSNYTT: Henrik Langdal har tagit över rollen som VD för KaVo Scandinavia AB från och med den 1 april. Henrik kom till KaVo i november 2014 och har det senaste tiden arbetat som Försäljnings- och marknadschef.

Lifco förvärvar Top Dental

FÖRETAGSNYTT: Lifco har tecknat avtal om att förvärva Top Dental, ett brittisk dentalbolag baserat i Silsden, England.

Skatteverket lägger ner processen mot Praktikertjänst och dess aktieägare

FÖRETAGSNYTT: Under hösten 2014 fick 379 av Praktikertjänsts verksamhetsansvariga aktieägare, som köpt aktier under 2012, information om att Skatteverket ville upptaxera deras aktieinnehav. Nu har Skatteverket beslutat att lägga ner processen. 

Nya delägare i Örestad Dentallab AB

FÖRETAGSNYTT: Laboratoriechef Anders Folker och chefen för kron- & broavdelningen Stefan Wolter har förvärvat 10 % vardera av aktierna i Örestad Dentallab AB.

Stockforsa Invest bakom förvärv av Dental Design och Carisma Dentalteknik i Helsingborg samt Holm Dental i Stockholm

FÖRETAGSNYTT: De båda nya nyförvärven Dental Design AB och AB Carisma Dentalteknik i Helsingborg kommer att arbeta under Dentakon Holdings paraply och blir systerbolag till TIC Tandteknik som också ägs av Stockforsa Invest. I Stockholm har TIC förvärvat Holm Dental AB, som kommer att slås samman med TICs verksamhet i Kista.

Unident AB förvärvar IT-företaget Safe Dental Partner AB

FÖRETAGSNYTT: Genom förvärvet kommer Unident att utveckla sitt tjänsteutbud med Safe Dental Partners kompetens och kunskap av IT-lösningar och stärka sin ställning på den digitala tandvårdsmarknaden.

Vem är mannen bakom utrustningen?

VERKSAMHET: Eller ska vi säga under, eller i utrustningen… Lär om vikten av att ha tillgång till en bra dental servicetekniker.

Heraeus Kulzer, createch och Straumann förlikas i rättstvist genom licensavtal

FÖRETAGSNYTT: Heraeus Kulzer GmbH, createchmedical GmbH och Straumann AG har ingått ett licensavtal avseende marknadsföring av vinklade brokonstruktioner. Avtalet innebär en förlikning av tidigare rättstvist.

Nytt centrum för specialisttandvård i Skövde 2018

VERKSAMHETSNYTT: Regionstyrelsen beslutade den 9 december att prioritera bygget av ett specialisttandvårdscentrum i Skövde. Det nya tandvårdshuset planeras i anslutning till Skaraborgs sjukhus. I huset kommer Folktandvården Västra Götaland att samla sex specialistmottagningar och sjukhusets käkkirurgiska verksamhet.

DAB öppnar showroom i Stockholms innerstad

FÖRETAGSNYTT: I december slår DAB upp portarna för sitt nya showroom i hjärtat av Stockholms city. På 300 kvm har DAB tillsammans med några av sina leverantörer inrett ett showroom med utställning och föreläsningssal med 40 sittplatser.

Neoss Expert Meeting 2014

FÖRETAGSNYTT: Ledande internationella experter inom implantologi och benersättning var nyligen samlade på Neoss Expert Meeting i London. Förutom kunskapsutbyte mellan forskare och kliniker introducerades en rad nya behandlingskoncept.

Örestad Dentallab förstärker sin organisation

FÖRETAGSNYTT: Stefan Wolter kommer tillsammans med sitt dentallaboratorium Dentoral  fr.o.m. årsskiftet att integrera sin verksamhet i Örestad Dentallab AB.

ApoEx årets Supergasell 2014 

FÖRETAGSNYTT: Med en tillväxt på 1641 procent på tre år tog apoteksbolaget ApoEx hem den prestigefulla utmärkelsen Årets Supergasell 2014. Priset delas årligen ut av Dagens Industri till det företag i Sverige som har haft störst tillväxt de senaste tre åren.

DentalSyd rekryterar spetskompetens

FÖRETAGSNYTT: Dental Syd i Malmö har rekryterat tandteknikerna Magnus Falkheden och Ewa Linderoth för att ytterligare stärka sin ställning som fullservicelaboratorium.

Folktandvården i VGR satsar på samverkan och mobil klinik 2015

VERKSAMHETSNYTT: Folktandvårdens styrelse fattade den 19/11-14 beslut om affärsplanen för 2015. De områden som prioriteras i Affärsplan 2015 styr framför allt mot ökad hälsa och utveckling inom hälsostyrd vård.

Ny Ptj-klinik Tandvården Sergel i centrala Stockholm

FÖRETAGSNYTT: Praktikertjänst invigde den 13 november en helt ny klinik på 600 kvm i Hötorgshuset närmast Sergels Torg med 13 behandlingsrum.

Operation Smil

Välgörenhet: Nästa vecka samlas över 300 volontärer från 23 olika länder runt om i världen (varav 18 svenskar) för att genomföra ett av de största medicinska uppdragen som någonsin genomförts i Vietnam.

Distriktstandvården öppnar ytterligare en klinik i Södertälje

Företagsnytt: Distriktstandvården expanderar och inviger idag en ny klinik i Södertälje centrum. Distriktstandvården i Sverige AB har sedan tidigare totalt 12 kliniker i Stockholmsområdet samt en på Åland/Mariehamn.

Unident i samarbete med Osstell AB om mätinstrument för implantat

Företagsnytt: Unident AB har ingått ett samarbete med Osstell AB som utvecklar instrument för att säkerställa stabilitet i implantat.

Heraeus Kulzer köper italienskt CAD företag EGS Srl

Företagsnytt: Heraeus Kulzer utökar sin verksamhet inom digital protetik genom att köpa det italienska CAD företaget Enhanced Geometry Solutions (EGS Srl).

Elos Medtech övertar Cresco från Dentsply Implants

Företagsnytt: Överlåtelsen avser Cresco™ systemet, som är en dental protetisk konstruktion för skruvretinerade implantatburna broar. Elos Medtech har tillverkat Cresco sedan 1990-talet och övertar den 1 oktober hela verksamheten från Dentsply Implants.

Amerikanska Danaher köper Nobel Biocare

Företagsnytt: Det blir amerikanska Danaher som förvärvar schweiziska Nobel Biocare, det forna svenska börsbolaget som är specialiserat på tandimplantat och protetik.

Nobel Biocare bekräftar samtal om eventuell försäljning

 "Nobel Biocare befinner sig i samtal i en mycket tidig fas som kan, eller inte kan resultera i en transaktion", enligt ett pressmeddelande från Nobel Biocare.

Ann André Bergmann ny ordförande i SACD

SACD har utsett tandtekniker Ann André Bergmann till President på ett år. Ann är verksam som Keramiker och Business Relationship Manager vid T.I.C., Tandteknik i Centrum AB, Malmö. 

Nytt system för snabbare e-recept och beställningar från ApoEx

Det nya systemet Care innehåller flera nya funktioner som tagits fram på kundernas önskemål. Bland nyheterna märks bl a en ny sökmotor med förbättrade sökfunktioner, utbyten och snabbare e-recept. 

Distriktstandvården utökar med klinik på Åland

Distriktstandvården stärker sin ställning i Roslagen genom förvärv av tandvårdskliniken Citytandvården i Mariehamn på Åland.

Johan Fredriksson ny VD för Praktikertjänst

Johan Fredriksson har bred erfarenhet från ledande befattningar inom vård- och omsorgssektorn. Han tillträder som ny VD och koncernchef för Praktikertjänst den 1 september 2014 och efterträder då Erik Strand som varit tillförordnad VD efter Carola Lemne.

Alla tandläkare på ett ställe

Tandläkare.se är en ny söktjänst som innehåller alla Sveriges tandläkare. Syftet är att dels göra det enkelt för privatpersoner att hitta och kontakta sin tandläkare, och dels att erbjuda en söktjänst till tandläkare som vill få nya kunder.

M-TEC öppnar nytt kontor i Stockholm

Företagsnytt: Malmöbaserade M-TEC Dental har ökat starkt de senaste åren och som ett led i rådgivning och ökad tillgänglighet har man öppnat ett nytt kontor i södra Stockholm.

Anitra Steen och Stefan Renvert nya styrelsemedlemmar i Oral Care

Företagsnytt: Anitra Steen, tidigare VD för Systembolaget och f.d. statssekreterare på Regeringskansliet, Generaldirektör för Verket för Högskoleservice och Riksskatteverket, samt Stefan Renvert, Professor i Oral Samhällsvetenskap, Övertandläkare och Specialist i tandlossningssjukdomar, har blivit invalda i Oral Cares styrelse. 

Urban Englund ny styrelseordförande i Praktikertjänst

Företagsnytt: Urban Englund, leg tandläkare på Tandläkarhuset i Hudiksvall, och sedan 2012 ledamot i Praktikertjänsts styrelse, utsågs till koncernens nya styrelseordförande på Praktikertjänsts årsstämma 2014.

Erik Strand tillträder posten som tf vd för Praktikertjänst

Företagsnytt: Erik Strand tillträder den 10 maj rollen som tf vd för Praktikertjänst. Erik Strand efterträder Carola Lemne, som går vidare till Svenskt Näringsliv.

KaVo öppnar ny utställning i Malmö

Företagsnytt: KaVo har öppnat ny utställningslokal i centrala Malmö.

Kliniketablering: Tillgänglighet ledstjärna när Folktandvården i Flen byggde nytt

Dental24: Folktandvården sökte nya lokaler och kommunen sökte en långsiktig hyresgäst inför ombyggnaden av det K-märkta Järnvägshotellet. Resultatet blev en modern klinik med idealiskt läge och närhet till kommunikationer.

Lifco förvärvar Tysklands största importör av tandtekniska arbeten

Företagsnytt: Den svenska industri- och dentalgrossistkoncernen Lifco, som ägs av Carl Bennet AB, har den 27 mars 2014 förvärvat MDH AG. MDH AG är Tysklands största importör av högkvalitativa tandtekniska arbeten och omsätter 44 MEUR. Bolaget har 150 medarbetare samt ca 7000 tyska tandläkare som kunder.

Colosseum och Smile går samman

Norges och Sveriges två största privata tandvårdskedjor Colosseum och Smile går samman och bildar den största privata kedjan i Skandinavien.

Praktikertjänsts nybygge på Skeppsbron i Malmö

Praktikertjänsts toppmoderna tandvårdsklinik är inrymd i det gamla posthuset vid Malmö Central. Här arbetar 25 personer i sex tandläkarteam (solo group) och delar på nio behandlingsrum. Grundtanken med Praktikertjänsts etablering var att underlätta för äldre tandläkare som på sikt vill trappa ner att få ta del av den senaste tekniken utan att behöva stå för alla investeringar själva. Samtidigt ville Ptj locka till sig yngre tandläkare.

Dr. Ronald Jackson föreläste för SACD

Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, SACD som verkligen höjer ribban för excellent vidareutbildning med knorr på estetisk tandvård hade en bejublad höjdare fredag 14 mars med en uppföljande Hands-On kurs under lördagen.

Lokal anpassning när Colosseum etablerar och bygger ut

Dental24: Colosseum är idag Nordens största tandläkarkedja. Man satsar på småskalig, lokalt anpassad vård med storskalig drift. I Skåne har Colosseum egna kliniker i Trelleborg, Malmö (2 kliniker) och Helsingborg. Dental24 har besökt den moderna kliniken i Trelleborg och fick också en inblick i den ombyggnad som pågår på en av klinikerna i Malmö.

Tandvårdskliniker som tänker nytt – och är framgångsrika!

Dental24 har besökt ett antal privata kliniker i Skåne, Stockholm och Göteborg som nyligen slagit upp portarna, ändrat inriktning, byggt ut eller slagit samman. Gemensamt för alla är att de drivs av stort engagemang och nytänkande. Vilka är de gemensamma erfarenheterna av nyetableringen och vad är specifikt för de olika klinikerna? I en serie reportage får du ta del av klinikernas planer och lärdomar. Först ut är Colosseumklinikerna i Trelleborg och Malmö Föreningsgatan.

Operation Smile blir ny förmånstagare i Svenska PostkodLotteriet

Operation Smile har valts ut som ny förmånstagare i Svenska PostkodLotteriet. Årets utdelning innebär att Operation Smile får fem miljoner kronor till sin programverksamhet.

SML tar tillbaka sitt gamla namn

Företagsnytt: SML Dentallaboratorium AB (tidigare D-lab) har återtagit sitt gamla namn och fortsätter som ett fullservice laboratorium med Ingemar Galéus i spetsen för 20 tandtekniker på Karl Gustavsgatan i Göteborg.

TePe ökar tillgängligheten via ICA

Företagsnytt: Från och med februari säljs TePes tandborstar och mellanrumsborstar även via ICA.

Dental24 intervjuar Hans Göransson, nybliven ordförande i Sveriges Tandläkarförbund

Hans Göransson är väl förberedd för uppdraget och har bl a varit styrelseledamot i Sveriges Tandläkarförbund under fem år. Efter en turbulent period tror han på en konstruktiv samverkan i förbundsstyrelsen och känner att han har ett brett stöd bland de stora riksföreningarna. Enligt Hans är en av tandvårdens stora utmaning att möta de nya vårdbehov som en allt större åldrande befolkning kräver.

Folktandvården Stockholm ansluter sig till Tandläkare.se

Folktandvården Stockholm ansluter sig till Tandläkare.se som kanal för att nå ut till fler kunder på nätet.  

Dental Syd expanderar tillsammans med Pharmadent

Tandteknikerföretaget Dental Syds delägare Richard Galambos och Mikael Engzell har förvärvat Pharmadent i Malmö och befäster därmed företagets ställning som en av de största producenterna i Sverige av CAD/CAM-baserade produkter till tandvården.

TIC/DP Nova största labbet

Dental24: Efter TIC’s förvärv av DP Nova tidigare i år pågår nu en samordning av företagets dentallaboratorier i Malmö, Göteborg och Stockholm. Med sina ca 150 anställda är TIC/DP Nova ett av Europas tio ledande fullservicelaboratorier.

Folktandvården Skånes specialisttandvård i Malmö samlas under ett tak

Efter en omfattande renovering samlar vi nu all vår specialisttandvård i Malmö på Spårvägsgatan 12 vid Södervärn.

Tylösandsdagarna – ett väl värt besök

Dental24: Liksom de senaste 29 åren hölls Tylösandsdagarna utanför Halmstad andra helgen i september. Där möts årligen protetiskt intresserade allmänpraktiserande tandläkare, specialister, tandtekniker och leverantörer från både den privata som offentliga sektorn för att utbyta modern protetisk kunskap på hög nivå under trevliga former.

TePes produkter fyller jämnt!

Två välkända svenska munhygienprodukter jubilerar i år – för 40 år sedan tillverkades den första tandborsten vid TePes anläggning i Malmö och för 20 år sedan introducerades mellanrumsborsten i sortimentet.

Företagsnytt: Samverkan mellan Kerr och Axis/SybronEndo i de nordiska och baltiska länderna

Marknaden för förbrukningsmaterial fortsätter att växa och för att möta marknadens efterfrågan kommer Kerr och Axis/SybronEndo att samverka i en nyinrättad Professional Consumables division från augusti 2013.

Thomas Rosenberg ny President i SACD

Tandläkare Thomas Rosenberg tillträdde 1 juli ettårsuppdraget som President i Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, SACD.

TLV får regeringsuppdrag om nulägesbeskrivning av det statliga tandvårdsstödet

Regeringen har gett TLV i uppdrag att ta fram en nulägesbeskrivning av det statliga tandvårdsstödet från den 1 juli 2008.

Oral Care förlorar förlängt avtal med uppsökande munhälsobedömning

2011 tecknade hälso- och sjukvårdsnämnden ett treårigt avtal med Folktandvården Västerbotten och företaget Oral Care för att genomföra årliga munhälsobedömningar med råd till egenvård.

Modern tandteknik öppnar för nya samarbeten

I takt med att de små tandtekniska labben blir allt färre och den moderna produktionstekniken vinner mark uppstår nya samarbeten. En som aktivt deltar i denna strukturomvandling är Magnus Martinsson på M-Tec Dental som etablerat nya spännande samarbeten på dentalmarknaden.

Unident blir exklusiv återförsäljare av BIOMET 3i implantat

I ett gemensamt pressmeddelande meddelar BIOMET 3i och Unident AB att företagen ingått ett partnerskap angående försäljning och support av BIOMET 3i implantat till tandläkare och dentallaboratorier i Sverige, Norge, Danmark, Island, Finland och Estland från den 1 juni 2013.  

Interdisciplinär behandling i fokus när SAED hyllar Sverker Toreskog

The Scandinavian Academy of Esthetic Dentistry, SAED’s höstmöte blir en hyllning till Sverker Toreskog för hans insatser inom interdisciplinär behandling och utbildning inom estetisk tandvård. På mötet i Bergen den 30 augusti - 1 september kommer ett 15-tal föreläsare att dela med sig av sina kunskaper inom interdisciplinär behandling med stark betoning på etik och estetik.

”Sveriges Vackraste Leende”

Lets Dance-aktuella Maria Montazami är ansiktet utåt för City Dentals tävling ”Sveriges Vackraste Leende”.  

dpnova – en dramatisk historia

Den senaste tidens händelseutveckling kring dpnova har minst sagt varit dramatisk. Turerna har varit många och stundtals med snabba förändringar. Bara de senaste månaderna har dpnova både bytt ägare och blivit försatt i konkurs.

Företagsnytt: Bigman har flyttat till Arenastaden – Friends Arena

Välkommen på premiärföreläsning med Dr Francois Bronnec "A biocompatible material for the present and future: the why and how to achieve predictability in vital pulp therapy and endodontics" torsdagen den 30:e maj 2013 kl 18:00 - 21:00

Tyska Heraeus Dental får nya japanska ägare

Tokyobaserade industri koncernen Mitsui Chemicals, Inc. (MCI) har förvärvat Heraeus Dental. Koncernen har 13 000 anställda i hela världen. Mitsui Chemicals uppger att man gör förvärvet för att stärka sin ställning utanför Japan och utöka sin verksamhet.

ResMed Sweden AB på listan över Sveriges bästa arbetsplatser

I sällskap med välkända företag som Microsoft, Adecco och Gore har ResMed Sweden AB blivit utsedd till en av Sveriges bästa arbetsplatser av Great Place to Work. ResMed kom på 12:e plats bland små företag med 20-49 medarbetare.

Dpnova i Malmö försatt i konkurs

Dpnova i Malmö försattes i konkurs vid Malmö Tingsrätt den 19 mars 2013.

Praktikertjänst åter medlem i Privattandläkarna

I och med Praktikertjänst åter valt att bli medlem representerar Privattandläkarna hela den privata tandvårdsmarknaden. Organisationen har därmed stärkt sin ställning i dialogen med beslutsfattare och myndigheter.

Praktikertjänst avvisar bud från EQT

Praktikertjänst ägare avvisar det indikativa bud som riskkapitalbolaget EQT lagt på vårdkoncernen. Beslutet är fattat efter att Praktikertjänst samlat in aktieägarnas åsikter, som visar att en klar majoritet av aktieägarna ställer sig avvisande till budet.

Dentala implantat från Nobel Biocare- förstahandsvalet för Folktandvården i Stockholms län efter ny upphandling

- Vi är mycket glada och stolta över att Folktandvården i Stockholms län valt oss som förstahandsleverantör av dentala implantat och ser fram emot ett givande samarbete säger Magnus Larsson, Nordenchef på Nobel Biocare. Med patienten i fokus kommer vi under året att genomföra utbildningar för samtliga kliniker i länet.

Ny folktandvårdsklinik i Hyllie

Måndag den 4 mars öppnar Folktandvården Skåne en ny klinik i Hyllie, strax söder om Malmö.

ALMASOFT AB förvärvar Qualident.se

Kvalitetssystemet Qualident.se har förvärvats av ALMSOFT AB, vilket garanterar drift, utveckling och support.

Föreningen Tandläkare – Egen verksamhet (TEV) ny riksförening för privattandläkare i Sveriges Tandläkarförbund

Föreningen Tandläkare – Egen verksamhet (TEV) blir medlem i Tandläkarförbundet fr.o.m. den 1 januari. Det beslutade Tandläkarförbundets på förbundsmötet i Stockholm fredagen den 7 december.  

Nybildad förening för tandläkare med egen verksamhet

Drygt 1450 tandläkare med enskild verksamhet har bildat en förening med namnet Tandläkare - Egen Verksamhet (TEV). Föreningen ansöker nu om att bli en riksförening inom Sveriges Tandläkarförbund.

Ivoclar Vivadent förvärvar Wieland Dental

Med förvärvet av Wieland Dental stärker Ivoclar Vivadent sin position inom området helkeramik.

Orasolv tror på bättre tider

”Nya” Orasolv är i november 2012 ett förändrat bolag. Företagsledning och styrelse har under kort tid genomfört ett lönsamhetsprogram som bl.a. har sänkt kostnaderna märkbart. Bolaget har gått från stora förluster till att i september 2012 igen visa vinst före extraordinarie kostnader.

Dawson Academy inleder samarbete med Dental24

Dawson Academy UK och BD Seminars har inlett ett samarbete med Dental24 för att öka intresset för förstklassig tandvård. Många svenska tandläkare men även tandhygienister, tandtekniker och tandsköterskor vill utveckla sig och lära sig nya metoder och delta i efterutbildningar som Dawson Academy’s kurser och study groups.

Dpnova – Cervident och privata tandläkare sponsrar svensk ungdomshockey

Nu erbjuder dpnova-Cervident alla ungdomar i hockeysverige ett godkänt tandskydd till ett förmånligt pris. Svenska Hockeyförbundet har i regelverket krav på att alla spelare som inte har galler skall använda godkänt tandskydd.

Högkalibrigt event med internationella opinionsbildare

Event rapport: Internationellt professionellt expertsymposium i regi av Ivoclar Vivadent: “Helkeramer möter implantatestetik”

Utnämning till årets arbetsplats i Sundsvall

Marit Wikander och Anders Svensk har utsetts till årets arbetsplats bland de hetaste företagarna i Sundsvall.

Enzymatica utser Scientific Advisory Board

Enzymatica har inrättat ett vetenskapligt råd. Rådet består av fyra etablerade och välkända forskare inom framförallt enzymteknologi och terapiområde infektion.

Oral Care rekryterar Mikael Zimmerman och Petteri Sjögren

Mikael Zimmerman Leg. Tandläkare och Docent i klinisk oral diagnostik blir Övergripande Odontologisk Ansvarig samt Petteri Sjögren, Leg. Tandläkare och med. dr. blir Odontologisk Sakkunnig för tandvårdsföretaget Oral Care. Oral Care bedriver mobil tandvård främst inom äldreomsorg.

M-Tec certifierad för Ivoclar Vivadent och återförsäljare för 3shape

Under sommaren har M-Tec Dentals CAD/CAM produktion OpenMill genomgått produktions- och kvalitetskontroller av IvoclarVivadent och är nu är certifierade för produktion av IPS e.max CAD, IPS empress CAD och Telio.

Tandläkarcentrum säljer till Distriktstandvården

Efter bara nio månader på den svenska tandvårdsmarknaden säljer det schweiziska bolaget sin toppmoderna klinik på Drottninggatan 65 i Stockholm. Köpare av den exklusiva citykliniken är Distriktstandvården.

DENTSPLY Implants – under samma tak på den svenska marknaden

Mölndal, September 2012 - Du har känt till dem som Astra Tech Dental och DENTSPLY Friadent. Nu heter företaget DENTSPLY Implants och man visar upp sig för första gången med det nya namnet i lite större sammanhang i Sverige under Tanumsdagarna 7-8 september och på Tylösandsdagarna 12-15 september.

Astra Tech blir DENTSPLY Implants

I juni 2011 köpte amerikanska DENTSPLY International upp Astra Tech, bestående av delarna Dental och HealthCare. Nu sjösätts de båda affärsområdena under ny flagg – DENTSPLY Implants och Wellspect HealthCare. Personalen behålls och verksamheterna blir kvar i Mölndal.

Ny VD på Doxa: USA-chefen tar över ledningen av bolaget

Emil Abrahamsson, som idag är chef för företagets verksamhet i USA, blir ny VD på Doxa.

Väntrums-TV företag går ihop

Nordisk Väntrums-TV, som köpte upp inkråmet från konkursboet efter Procast Media och Doktorn.com går ihop. Tillsammans sänder man en vårdanpassad TV-kanal på drygt 1.500 skärmar hos 700 vårdinrättningar över hela Sverige.

DI: Doldiskoncern miljardsuccé för Bennet

Carl Bennets privatägda koncern Lifco har nått en ny rekordnivå och är nu värd 5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. Även ägandet i medicinteknikbolaget Getinge har varit en miljardsuccé för industrimannen.

Orasolvs VD Jan Freij Svensson slutar

Jan Svensson Freij har efter 2 år som VD beslutat att avgå.

Folktandvården stänger tandreglering i Trelleborg – Colosseumkliniken öppnar ny avdelning

FTV tandregleringsklinik i Trelleborg flyttar 1/9 till Malmö. Flytten till Malmö får omfattande konsekvenser för patienter, barn, skola och föräldrar. Colosseum startar dock upp en helt ny tandregleringsklinik i Trelleborg den 1 september för att möta det lokala behovet och underlätta för nya och befintliga patienter.

DENTSPLY Implants siktar på att bli världsetta

Den nya företaget DENTSPLY Implants som etablerats genom sammanslagning av DENTSPLY Friadent och Astra Tech Dental siktar på att bli världsetta på implantatmarknaden. Det framhöll Jim Mosch, Group President, i samband med en presskonferens på Astra Techs världskonferens i Göteborg.

Folktandvården Skåne får ny klinikstruktur

För att idag, såväl som i framtiden, kunna erbjuda bästa möjliga tandvård har regionstyrelsen inom Region Skåne fattat beslut om ett antal förändringar i Folktandvården Skånes klinikstruktur.

Teamtandvård à la Gävleborg – Utvecklande, effektiv och långsiktig

Folktandvården i Gävleborg är starkt profilerad kring Teamtandvård. Alla kliniker i länet arbetar mot samma mål, olika yrkeskategorier samarbetar för patientens tandhälsa och effektiviteten är hög. I ett unikt projekt erbjuder FTV Gävleborg också ett lärlingsprogram för att säkra rekryteringen.

Preventum ingått samarbete med OralCare.

Orasolv har genom dotterbolaget Preventum ingått samarbete med OralCare.

Orasolv Products AB ansluts till AktieTorget

AktieTorget har godkänt OraSolv Products AB (u ä till Rubicon Life Science AB) för upptagande till handel. Första handelsdag blir den 4 maj 2012.

Socialdemokraterna ångrar beslut

Socialdemokraterna i Region Skåne är starkt kritiska mot att den styrande femklövern väljer att lägga ner tandvårdskliniker på nio orter i Skåne. Samtidigt har de själva röstat ja till den strategiska plan för Folktandvården som ligger till grund för beslutet.

Folktandvården i Skåne tar sats in i framtiden genom förändrad klinikstruktur

För att även i framtiden kunna erbjuda medborgarna bästa möjliga tandvård, vill Region Skånes politiska ledning göra ett antal förändringar inom Folktandvården. Genom att lägga ihop ett antal kliniker kommer Folktandvården långsiktigt att vara en bra arbetsgivare som erbjuder högklassig tandvård i moderna och funktionella lokaler.

Tandläkare och tandtekniker från hela världen firar Göteborgsinnovationen – som blev en hel industri

I ett till bredden fullsatt vetenskapligt Jubileumssymposium arrangerat i Göteborg av Nobel Biocare, samlas nästa vecka närmre 1000 tandläkare tandtekniker och från 25 nationer för att hedra Professor Per-Ingvar Brånemarks upptäckt och utveckling av behandlingsmetoden med tandimplantat av titan.

Heraeus köper Biomain

Heraeus skriver i ett pressmeddelande att de köper Biomain AB. Heraeus har sedan 2011 utökat sin verksamhet i Europa inom CAD/CAM. Förvärvet utökar Heraeus patent- och produktutvecklingsportfölj inom digital implantatprotetik ytterligare.

Tandapoteket: Munhygienprodukter på webben för alla

Lisbeth Burendahl och Lina Ryan startade sin webbshop Tandapoteket för att underlätta för patienterna att få tag i de munhygienprodukter som de blivit rekommenderade av sina vårdgivare. Kunderna erbjuds också individuell rådgivning av utbildad tandvårdspersonal.

Dags att anmäla sig till ”Tandläkare utan gränsers” sommarprojekt

Är du intresserad att arbeta som volontär Afrika? Sommaren 2012 planerar ”Tandläkare utan gränser” att skicka volontärer till Zimbabwe och Etiopien.

Tandläkarförbundet skadeskjutet

Sveriges Tandläkarförbund verkar få ”äta sin egen medicin” efter amputeringen av Privattandläkarna. Behandlingen blir förmodligen en ”konstgjord protes” d.v.s. att enskilda tandläkare får möjlighet att ansluta sig till förbundet på ett annat sätt. Det tror i alla fall många som Dental24 har varit i kontakt med.

Dpnova och Cervident går samman

Dpnova AB och Cervident AB har beslutat att slå samman verksamheterna för att skapa en stark leverantör av tandtekniska arbeten till privat och offentlig tandvård

Vad händer? Tandläkarförbundet dröjer med besked

Dental24 har sökt Hans Sandberg på Tandläkarförbundet för ta reda på hur förbundets interimslösning för återanslutning av privattandläkare tagits emot. Vi har också sökt svar på vad konsekvenserna kan bli för förbundet om majoriteten av privattandläkarna inte ansluter sig?

Orasolv Products rekryterar ny VD

Fredrik Florberger tillträder som VD för Orasolv Products den 18 januari 2012. Han kommer med en bred erfarenhet och stor kunskap om bolagsutveckling och dentalmarknaden.

Implantix blir Dentware

Implantix AB i Kristianstad har bytt namn till Dentware AB. Detta för att tydligare spegla verksamhetens nuvarande inriktning. Samtidigt genomfördes en mindre ägarförändring.

PTL i ny tappning

PTL;s föreningsmöte ställde sig enhälligt bakom till nya stadgar samt den föreslagna budgeten och verksamhets-planen. Dessförinnan hade alla förslag noggrant gåtts igenom och diskuterats, vilket ledde till snabba och enhälliga beslut.

Tandsamarbete med Norge

Nu ska folktandvården i Västerbotten bli bättre. Folktandvården har ansökt om en halv miljon kronor hos länsstyrelsen för att starta ett samarbete med Tannhelsetjänsten i Nordland Norge.

Folktandvården och Sinnenas park prisas

Folktandvården och Sinnenas park i Kalmar belönades vid landstingsstyrelsens sista sammanträde för året.

Dentamel blir starkare och får ett nytt, större sortiment

Dentamel har tagit in CelinDental som ägare för att utveckla Dentamel till en ledande dentaldepå i Sverige. Inledningsvis köper CelinDental 50 % av aktierna.

Nobel Biocare invigde nytt kontor i Göteborgs innerstad

Efter 30 år som ett av Sveriges ledande medicintekniska bolag med stark förankring i Göteborg har Nobel Biocare flyttat in på en av stadens mest anrika adresser. Den vackra hörnfastigheten på Västra Hamngatan 1 har renoverats och anpassats till företagets verksamheter.

Hejco byter namn till Clinic Dress

Sedan 1954 har HEJCO utvecklat och designat kläder som gjort våra kunders arbetsdagar lite lättare.

Nobel Biocare ny uppköpskandidat

Nobel Biocare stiger i Zurich efter att NZZ Sonntag rapporterat att Wallenbergarnas riskkapitalbolag, EQT Partners och Bain Capital överväger att köpa den schweiziska dentalimplantattillverkaren. EQT nämndes även i somras som en av de intresserade budgivarna på Astra Tech.  

Det ska vara roligt att gå till tandläkaren

Smile öppnar snart sin 15:e klinik, i Växjö. Inför öppningen sprider man tandläkarglädje i staden, med meddelanden som: "vi ogillar hål" vid vägarbeten och "tandvärk går inte över" vid övergångsställen.

Colosseum köper kliniker i Stockholm och Malmö

Colosseum förvärvar SDIC Tandklinik i Stockholm och Slottsstadens Tandvårdsgrupp i Malmö.

Privattandläkarna fattar beslut före förbundsmötet om att lämna Sveriges Tandläkarförbund

Under förbundsstyrelsens sammanträde den 3 oktober stod det klart att Privattandläkarföreningen har för avsikt att ändra sin organisation så att endast företag kan vara medlemmar och att föreningen därmed släpper sina enskilda medlemmar.

Ny app från Folktandvården i Skåne

Folktandvården Skåne släppte nyligen en applikation till iPhones och Android-mobiler. Med hjälp av "Tandappen" får användaren inte bara koll på käften utan har alltid med sig Folktandvården Skåne i fickformat.

Ny väntrums-TV I Procast Medias fotspår…

Nordisk Väntrums-TV AB, som i våras tog över konkursboet efter Procast Media, har nu startat sändningarna av en ny väntrumskanal. Alla Procast Medias tidigare kunder har nu fått en gratiskanal och de som önskar kan prenumerera på en mer komplett premiumkanal.  

Dpnova arbetar vidare på en rekonstruktion

Den senaste tiden har inte varit lätt för dpnova, vilket resulterat i likviditetsproblem och en ansökan hos Tingsrätten om rekonstruktion av företaget. Detta betyder att företaget inom kort måste lämna en plan för hur man skall få ordning på verksamheten i framtiden.

dpnova ställer in betalningarna

Dpnova har pga. likviditetsbrist inför sommaren valt att låta företaget gå in i rekonstruktionsförfarande.

AstraZeneca säljer Astra Tech till DENTSPLY

AstraZeneca har beslutat att avyttra sin verksamhet Astra Tech till DENTSPLY för ett kontant belopp på ca 1,8 miljarder USD.

Biomain förvärvar Ostech

Biomain AB har förvärvat Ostech AB, en svensk distributör av dentala implantat och protetik.  

Colosseumkliniken förvärvar Svea Tandvård i Arboga

Colosseumklinikens köp av tandläkarklinik i Arboga blir företagets åttonde i Sverige.

Tandvårdskedjan Smile förvärvar Thea Tandhälsa

Smileco Group AB (”Smile”) förvärvar Thea Tandhälsa AB (”Thea”), en tandvårdskedja med sex kliniker i Sverige. Thea omsätter cirka 110 miljoner kronor och har omkring 150 anställda. Genom förvärvet blir Smile Sveriges största privata tandvårdskedja med 15 kliniker på 13 orter med en uppskattad årsomsättning på cirka 250 miljoner kronor.

Dr John C. Kois i Stockholm

Äntligen stod den store lille mannen på podiet på kongresshotellet i Stockholm. Amerikanen Dr. John C. Kois, Doctor of Dental Medicine och Master of Science in Dentistry är kroppsligen knappast en rese. Men som tandläkare, behandlingsfilosof och pedagog är han en gigant.

Posthuset i Malmö får nytt liv

”En heder för svensk byggnadskonst”. Så uttryckte en dåtida arkitekturkritiker sin begeistring inför Posthuset i Malmö, ritat av Ferdinand Boberg. Byggnaden stod färdig 1906 och byggherre var Kungliga Postverket. Boberg var en av landets ledande arkitekter omkring sekelskiftet 1900. Han hade ett par år tidigare ritat Centralposthuset i Stockholm och var ansvarig för den arkitektoniska utformningen av några av dåtidens stora utställningar, bland dem Baltiska utställningen i Malmö 1914. Efter en omfattande inre renovering ska Posthuset nu få nytt, vitalt liv. Bland andra ska en grupp tandläkare flytta in i huset. En restaurang är också planerad.  

”En dröm går i uppfyllelse”

Nytt tandvårdscenter invigt i Göteborg. En klinik som erbjuder patienterna bästa möjliga tandvård, bemötande och kvalitet i en supermodern miljö, är ledstjärnan för den nya Dagnelidkliniken i Göteborg som blir en av Sveriges största privata tandläkarkliniker.

Orasolv förvärvar patientstock

Orasolv har av Praktikertjänst AB förvärvat patientregister inklusive journalhandlingar samt rätten att kalla cirka 1 700 patienter. Patienterna har tidigare tillhört Praktikertjänsts mottagning på Kungsportsplatsen i Göteborg. Mottagningen är numera nedlagd och patienterna kommer att få sin fortsatta tandvård på Orasolv Clinics mottagning, Tandverket, i Göteborg.

En Mun Som Min – Patientsajt om estetiska tandvårdsbehandlingar

SACD, the Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, har nu lanserat sin patientsajt med estetiska fall. Här rekommenderas patienter jämföra, analysera och välja tänder med hjälp av bilder (före och efter behandling) på några av de vanligaste tanddefekterna.  

Doxa:s dentalcement Ceramir® Crown & Bridge distribueras som ”Global Exclusive” av Henry Schein®

Det svenska dentalbolaget Doxa har tecknat ett exklusivt och globalt distributionsavtal med amerikanska Henry Schein Inc., världens största distributör av medicintekniska produkter och tjänster. I Sverige distribueras dock Doxas produkter fortsatt via Nordenta.

Syntetiskt benmaterial får riskkapital

Göteborgsföretaget Promimic som har utvecklat en ytbehandling som kan halvera inläkningstiden för implantat i ben har fått in drygt 10 Mkr i nytt riskkapital för marknadsintroduktion.

Folktandvården inför bokning via Internet

Folktandvården ökar tillgängligheten genom att göra det möjligt att boka tider via Internet. Sedan tidigare kan Folktandvårdens kunder i hela länet boka sista minuten-tider och göra ändringar i redan bokade tider via Internet. Nu omfattas även bokning av ordinarie undersökningstider och akuttider. Tjänsten finns tillgänglig för Folktandvårdens alla allmäntandvårdskliniker och på sjukhustandvården. - Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda den här möjligheten och öka tillgängligheten för våra patienter. Vi vet att det här är efterfrågat, säger tandvårdsdirektör Eva Ljung. Tidsbokningen finns på www.ftvuppsala.se Källa: Landstinget i Uppsala län

Nordiska leenden på export

Grundarna bakom Implantix AB, som har kontor och tillverkning i Kristianstad, har nu etablerat sig på Island. På fredagen öppnade de en klinik i Reykjavik. Kristianstadsbladet.se ››

Oversea labs AB i konkurs

Oversea lab Sweden AB: inledd konkurs 2010-12-29

Crocebo Bio introducerar en ny, specifik medicinsk behandling mot parodontit

Crocebo Bio lanserar Decapinol, ett nytt evidensbaserat behandlingsalternativ för hjälp vid behandling av gingivit och förebyggande av parodontit. Terapin baseras på banbrytande svensk forskning.

Ekulf;s utnämnd till ”Årets leverantör”.

För tio år sedan tog de tre syskonen över familjeföretaget Ekulf. Ett företag som numera kan stoltsera med branschutmärkelsen Årets leverantör.

Nobel Biocare förlänger finansiellt stöd till P-I Brånemark Institute i Brasilien

P-I Brånemark Institute Bauru är en ideell organisation som behandlar patienter som saknar tänder eller har maxillofaciala defekter.

Gratis patientkanal kan bli dyr affär

2010-11-11 "Framtidens väntrum utan kostnad" kan bli en dyr affär. Tandläkare varnar för företaget Procast Media, som inte håller vad det lovar.

Procast Media: Rankas som Sveriges mest snabbväxande teknologiföretag

Procast Media har fått utmärkelsen Sweden Technology Fast 50 och rankas därmed som det mest snabbväxande teknologiföretaget i Sverige. Priset delades ut på tisdagskvällen av företaget Deloitte. Procast Media, som har vuxit med cirka 3 498 procent sedan starten, har även listats i den europeiska Technology Fast 500.

Kongressrekord i Göteborg – Astra Tech-kongress 2012

Nu är det klart att Svenska Mässan i Göteborg om ett och ett halvt år får arrangera en stor världskongress. Det är Astra Tech, med huvudkontor i Mölndal, som den 9-12 maj 2012 står som värd för ett möte kring tandimplantat.

Tandteknik Norr i Luleå vann Emaljägget

Tandteknik Norr i Luleå tog hem segern i Forshaga Dentaldepås årliga tävling Emaljägget med bidraget Tandteknisk Äggröra. – Vi ville sätta en tandteknisk prägel på bidraget, säger Marianne Ek-Holmkvist, verksamhetschef på labbet.

Orasolv delårsrapport 2010

Första halvåret i sammandrag• Nettoomsättningen uppgick till 22,7 (14,9 ) mkr• Rörelseresultatet uppgick till -0,2 (-1,6) mkr• Resultatet efter skatt uppgick till -0,8 (-1,6) mkr• Likvida medel var 3,5 (6,6) mkr• Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -0,8 (0) mkr• Orasolv Clinics AB tillträder Tandverket i Göteborg i september 2010• Positiv resultatutveckling på samtliga tandvårdsmottagningar• Preventum Partners resultatmarginal 30 %• Ny organisation för effektivare marknadskommunikation• 3-3,5 miljoner kronor i kostnadsbesparingar på årsbasis• Framgångsrika laboratorietester på ny kariesindikator

ScanMer AB förvärvar 100 % av aktierna i dpnova ab

ScanMer AB har per den 16 augusti förvärvat 100 % av aktierna i dpnova AB. ScanMer AB är ett investmentbolag som med mycket långsiktigt perspektiv investerar inom shipping, logistik och i bransch- och marknadsområden i strukturförändring.

dpnova Sjöbo och Malmö slås ihop

Efter långt och moget övervägande har dpnova slutligen beslutat sig för att flytta ihop sina verksamheter i Sjöbo och Malmö. Alla behåller samma telefonnummer som tidigare i Malmö och Sjöbo. De tidigare Sjöboteknikerna nås t.ex. på sina tidigare telefonnummer. Källa: dpnova.se

Thea Tandhälsa etablerar sig i Malmö och planerar fortsatt expansion i Sverige

Den Skandinaviska tandvårdskedjan Thea Tandhälsa med över 50 000 kunder på sex orter i Sverige etablerar nu en klinik på INSPI Health Campus i Malmö.

OraSolv – Ännu en tandvårdskedja tar form i Sverige

OraSolvs mål är växa genom att förvärva tandvårdskliniker samt dentala produkt- och distributionsbolag. Idag äger OraSolv Clinics sex kliniker i Stockholm och Göteborg som tillsammans omsätter 55-65 MSEK och har en rörelsemarginal på 10-20%. Enligt planerna skall fler kliniker förvärvas 2010-2011.

SwedenBIO Award 2010 – Doxa nominerat för sitt revolutionerande dentalcement

Doxa erhöll nyligen det internationella Frost & Sullivan-priset för sitt dentalcement Ceramir Crown&Bridge. Bolaget är också nominerat till årets SwedenBIO Award.

Doxa får pris för revolutionerande produkt

Det internationella konsultbolaget Frost & Sullivan har beslutat tilldela Uppsalabaserade dentalbolaget Doxa sitt årliga pris för en bra produkt. Priset delas ut i London 18 maj.

Mor och dotter startar tandapotek

För ett halvår sedan bestämde sig mor och dotter, Lisbeth Burendahl och Lina Lundmark, för att starta en webbshop för tandvårdsprodukter. I dag är deras företag, Tandapoteket.se, redan i full gång.

Ivoclar Vivadent och Nobel Biocare i samarbete

Liechtensteinbaserade Dentalmaterialföretaget Ivoclar Vivadent har startat ett samarbete med Nobel Biocare som riktar sig mot tandläkare som arbetar inom estetisk restauration och protetiska system.

M-Tec startar fräscentrum i Malmö

M-Tec Dental startar produktion av CAD/CAM-frästa kronor och broar i titan under varunamnet Open Mill. Företaget har investerat tungt i den senaste teknologin för att kunna möta kundernas krav på passform, kvalitet och pris.

Bosse på Tandia lockade Kina till Sverige

Berget har kommit till Muhammed. Så kan man beskriva Bo Ekströms bedrift att anställa kinesiska Ansheng Wu till sitt dentallab Tandia i Malmö. Hon koordinerar det allt tätare samarbetet mellan Tandia och kinesiska Royal Dental Lab.