Artiklar taggade med Personnytt

Slutet på en era – Pelle och Christer på Ivoclar Vivadent går i pension

För närmare 40 år sedan började Christer Harding och Pelle von Wowern i dentalbranschen.
Mycket har hänt sedan dess, men i Norden har de två varit konstanten. Nu går en epok i graven, herrarna går i pension.

Tandvårdschef nominerad till årets bästa chef i vård och omsorg

Maria Mathioudaki, chef på Folktandvården i Skåne är en av 15 chefer som har nominerats till Guldkransen, ett pris som delas ut till Sveriges bästa chef inom vård och omsorg. Nomineringar har kommit in från Sveriges många vård- och omsorgsarbetsplatser.

Mathias Ahl, Stockholm, ny president för SACD

Sedan i somras är tandläkaren Mathias Ahl, Stockholm, ny president för SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry.

Gordon Meland: Tidernas tandläkare!

Om Gordon Meland kan man säga mycket. Nu fyller han 75 år och lämnar över sitt värv till sina efterföljare.

Ulrika Nibble, Varberg, ny president för SACD

Tandläkare Ulrika Nibble tillträdde i somras som ny president för SACD - Swedish Academy of Cosmetic Dentistry. Ulrika har varit med i SACD:s styrelse sedan 2012 och är verksam på praktiken Centrumtandläkarna i Varberg.

Ulrika Nibble ny president för SACD

1 juli tar Ulrika Nibble över presidentskapet i SACD. Ulrika Nibble är tandläkare och driver tillsammans med en kollega mottagningen Centrumtandläkarna i Varberg. Ulrika har suttit i SACD:s styrelse sedan 2012.

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar TLV

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Hon tillträder tjänsten den 24 juni och avslutar därmed sitt förordnande som generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Hanna Ahonen och Ann-Catrin André Kramer prisade

På Sveriges Tandhygienistförenings 50-års-jubileum och TandhygienistDagar i Stockholm den 7-9 april delades det ut två stipendier.

Hannah Sjöholm blev Årets Tandsköterska 2019

– Fantastiskt, helt underbart! Jag är både stolt och rörd.
Det var en omtumlad Hannah Sjöholm, 30, från Klippan i Skåne, som tog emot tandsköterskornas finaste utmärkelse vid den stora yrkesgalan i Stockholm.

Andreas Cederlund blir chef för specialisttandvården på Ftv Stockholm

Andreas Cederlund, idag klinikchef för röntgenavdelningen på Folktandvården Eastmaninstitutet, blir ny områdeschef för specialisttandvården på Folktandvården Stockholm.

Anders Jonsson ny kvalitetschef på Praktikertjänst

Anders Jonsson har utsetts till ny kvalitetschef i Praktikertjänst. Han har arbetat som tandläkare i närmare 35 år och varit verksam i Praktikertjänst i cirka 30 av dessa. Anders Jonsson tar plats i koncernledningen och tillträder senast den 1 mars 2019.

Gunilla Swanholm ny ordförande i Sveriges Folktandvårdsförening

Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala, blir ny ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening. Föreningens medlemmar utgörs av högsta cheferna inom respektive folktandvårdsorganisation i landet och arbetar framför allt med tandvårdsfrågor på nationell nivå.

Ny forsknings- och utvecklingschef i Ftv Skåne

Folktandvården Skåne satsar målmedvetet på forskning och innovation. Henrik Jansson, Folktandvården Skånes nya FoU-chef, ska driva arbetet fortsatt framåt.

Framgångsrikt samarbete ger hedersdoktorat

Professor Ambra Michelotti blir ny hedersdoktor vid Odontologiska fakulteten, Malmö universitet, där hon lämnat stora bidrag till utvecklingen av specialistutbildningen och forskningen.

Elisabeth Rasmusson, Göteborg ny president för SACD

1 juli tillträder tandläkare Elisabeth Rasmusson som ny president för SACD - Swedish Academy of Cosmetic Dentistry. Elisabeth har varit med i SACD:s styrelse sedan 2016. Hon har sin praktik på Götaplatsen i Göteborg.

Anna Bengtsson ny verksamhetschef på Enskedetandläkarna

Tandläkaren Anna Bengtsson har klivit in som ny verksamhetschef på Enskedetandläkarna utanför Stockholm, en verksamhet hon driver tillsammans med tandläkaren Jesper Karlsson.

Per Engstrand blir ny Cheftandläkare på MyDentist

MyDentist har anställt den tidigare chefen för Folktandvården Halland, Per Engstrand. Hans nya uppdrag är en tjänst som Cheftandläkare på MyDentist, vilket innebär ett övergripande ansvar för patientsäkerhet och kvalitetsutveckling. 

Gunnar Eriksson blir tf chef för Folktandvården Halland

Gunnar Eriksson kommer att gå in som tillförordnad chef för Folktandvården Halland under resten av året.

Per Engstrand slutar som chef för Folktandvården Halland

Efter en tids intern dialog har Per Engstrand beslutat sig för att lämna uppdraget som chef för Folktandvården Halland efter tre år. -Jag hade gärna fortsatt ett tag till, men de rätta förutsättningarna saknas, säger han i ett uttalande.

Ny VD för Folktandvården Gävleborg

Ann-Christine Larsson Bolle blir ny VD för Folktandvården Gävleborg.
Närmast kommer hon från en tjänst som tillförordnad kvalitetschef på Praktikertjänst.

Folktandvården Skåne rekryterar forsknings- och utvecklingschef

Henrik Jansson, docent i oral hälsovetenskap vid Hälsohögskolan, Jönköping University, blir ny forsknings- och utvecklingschef i Folktandvården Skåne. Han tillträder sin tjänst i augusti.

Ny koncernchef i Dentsply Sirona

Amerikanen Donald M. Casey Jr. har utsetts till ny koncernchef i Dentsply Sirona. Han är också medlem i koncernens styrelse

Åsa Leonhardt ny tandvårdschef Folktandvården Västra Götaland

Under våren tillträder Åsa Leonhardt som tandvårdschef för specialisttandvården, forskning och utbildning Folktandvården Västra Götaland. Åsa är idag klinikchef för utbildningskliniken på Odontologen i Göteborg.

Ann-Charlotte vann resan till AACD i Chicago

Ann-Charlotte Moberg, student vid Tandläkarprogrammet vid Karolinska Institutet, har tilldelats SACD:s resestipendium ”Introduktion Till Kosmetisk Tandvård” för 2017. Priset är en resa till den stora kongressen AACD Scientific Session i Chicago, USA 2018.

Två svenska tandtekniker invalda i Oral Design

Tandteknikerna Åsa Malmberg och Pernilla Raanaes har blivit invalda i det internationella nätverket Oral Design. För att bli medlem krävs stor yrkesskicklighet och erfarenhet inom dental estetik och kosmetisk tandvård.

Trausti Kristjansson ny marknadschef på Nordentic-gruppen

Tandtekniker Trausti Kristjansson har anställts som marknadschef på Nordentic Group med uppdrag att arbeta med marknad, kurser och event.

Ann-Charlotte Sundelin – ny tandvårdsdirektör i VGR

Ann-Charlotte Sundelin har utsetts till ny tandvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Den 8 januari 2018 efterträder hon Gunnar Eriksson som går i pension. I dag är Ann-Charlotte tandvårdschef för specialisttandvården inom Folktandvården Västra Götaland.

Merident Optergo förstärker med legitimerad optiker/tandläkare i Stockholmsregionen

För att komma närmare kunderna och höja servicegraden i Stockholm-Mälardalen har Merident Optergo anställt Houzan Barzani. Hon är både legitimerad optiker och tandläkare och ska förstärka kontakterna med tandvården och kirurgiska kliniker i regionen.

Spännande forskning får anslag från Odontologisk Forskning i Region Skåne

Daniel Jönsson, parodontolog i Folktandvården Skåne, har beviljats medel från OFRS för projektet ”Tandplack som Reservoar för Systemiska Opportunistiska Patogener”.

Hans-Christian Weinhold tar över ledarskapet på Ivoclar Vivadent Nordic

Björn Hagman har gått i pension efter nästan 25 år som General Manager på Ivoclar Vivadent Nordic. Idag tar Hans-Christian Weinhold över ledningen av företaget.

Ny tandvårdschef för Folktandvården i Kalmar län

Liselott Heiding har utsetts till ny tandvårdschef och chef för Folktandvården i Kalmar län.

Årets uppfinnarkvinna: Kristina Frisk, VD för Caresumables

Kristina Frisk valdes idag till Årets Uppfinnarkvinna 2016. Hon mottog mycket stolt priset från Svenska Uppfinnareföreningens och Almi företagspartner under ett event i Stockholm för sin förmåga att utveckla goda idéer. En nationell förebild och inspiratör.

Robert Ganley CEO Ivoclar Vivadent en av dentalindustrins mest inflytelserika

Robert Ganley, CEO för Ivoclar Vivadent AG, namngavs som en av de 10 mest inflytelserika personerna inom dental teknologi. Aegis Communications, som är utgivare av Inside Dental Technology (USA), presenterade resultatet av en nyligen genomförd läsarundersökning i augustinumret 2016.

Sara Berggren tilldelas 2016 års KaVo-stipendium

Sara Berggren tilldelas årets KaVo-stipendium mot bakgrund av hennes engagemang för kunskapsspridning inom internationellt hjälparbete vilket stämmer väl in med Malmö Högskolas visioner om internationalisering och globalt engagemang.

Ultradent ökar sin närvaro i Norden

Som ett led i sin ökade närvaro på nordisk marknad har Ultradent Products anställt Patric Sandberg till tjänsten som Regional manager i Norden.

Lillemor Nordenhammar, Sveriges Tandhygienist­förening vinnare av Årets Mötespris 2015

Vinnare av Årets Mötespris 2015 är Lillemor Nordenhammar, Sveriges Tandhygienistförening, för sina insatser i samband med Tandhygienistdagarna som gick av stapeln i april förra året.

Per Ekblom ackrediterad i AACD

Per Ekblom har som första tandtekniker (CDT) i Skandinavien fått en ackreditering i American Academy of Cosmetic Dentistry (AACD). Han tillhör numera en exklusiv skara av 419 tandvårdsspecialister som ackrediterats i akademin.

Professor Julia Davies ny i styrelsen för ADEE

Professor Julia Davies, OD, har valts in i styrelsen för The Association for Dental Education in Europe, ADEE, som arbetar för att främja tandläkarutbildning i Europa. ADEE är en medlemsorganisation för europeiska tandläkarutbildningar och är europas representant I den internationella motsvarigheten, IFDEA.

Per Vult von Steyern ny professor i oral protetik

Som ny professor i oral protetik vill Per Vult von Steyern fortsätta att arbetet med att utveckla, testa och implementera nya protetiska material och behandlingsmetoder.

Stig Karlsson förstärker Dental24 på det vetenskapliga området

Stig Karlsson, Professor emeritus, Oral protetik/Odontologisk materialvetenskap vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, är ny i styrelsen för Dental24. Som ledamot kommer han att bidra med sina kunskaper och erfarenheter kring forskning och utbildning inom området oral protetik/materialvetenskap.

Ny VD på Opus Dental tandvårdssystem

Matz Johansson har anställts som ny VD på Opus Systemer AS som säljer Opus Dental, det mest använda journalsystemet för privata och offentliga tandläkarkliniker i Norden.

Mats Lindblom ny bloggare på Dental24

Dental24 har knutit till sig ännu en röst från tandvårdsteamet. Det är Mats Lindblom från Halmstads Dentaltekniska som nu börjar blogga på Dental24. Mats är VD och tandtekniker och kommer också att använda sina kunskaper som marknadsförare och ingenjör när han nu ger sig in i debatten om utmaningarna i branschen.

Tidigare VD för Nobel Biocare tar över efter FIFA’s Sepp Blatter

PERSONNYTT: Domenico Scala, tidigare koncernchef för Nobel Biocare, tar över ledningen för det internationella fotbollsförbundet FIFA efter avgående Sepp Blatter.

Bodel Sjöholm till Elysee Dental

PERSONNYTT: Tandtekniker Bodel Sjöholm har rekryterats till Elysee Dental Europe som Country Manager med ansvar för företagets etablering i Sverige. Elysee Dental är ett internationellt företag med 4500 anställda i Asien och Europa. Bodel kommer även i fortsättningen att blogga på sitt högst personliga sätt här på Dental24 om trender, nyheter och utbildning med tonvikt på estetisk tandvård.

Årets tandsköterska 2015

PERSONNYTT: Utmärkelsen till Årets tandsköterska utses efter nominering av kollegor och patienter och delas ut vid en ceremoni på Svenska tandsköterskeförbundets yrkeskonferens 5-6 februari. Vinnare är...

Eva Wolf och Silvia Galli tilldelas årets TePe-stipendium

PERSONNYTT: Årets stipendium från TePe Munhygienprodukter AB går till Eva Wolf och Silvia Galli som får dela på 150 000 kronor för sina projekt.

Per-Ingvar Brånemark in memoriam

TILL MINNE: Professor Per-Ingvar Brånemark avled den 20 december 2014 efter en tids sjukdom. Han har kallats ”Osseointegrationens fader” och har med sin banbrytande forskning och stora engagemang förändrat livet för miljontals människor.

Robert Gottlander hedersmedlem i American College of Prosthodontists

PERSONNYTT: Tandläkare Robert Gottlander tilldelades ett livslångt hedersmedlemskap i American College of Prosthodontists vid organisationens årliga kongress i New Orleans.

Jan Levén verksamhetschef för MDH’s labbverksamhet i Sverige

PERSONNYTT: Jan Levén, med en gedigen bakgrund från dentalbranschen, kommer att leda etableringen av MDH i Sverige. Det tyska dentalföretaget MDH AG förvärvades tidigare i år av Lifco.

TS Dental byter VD

PERSONNYTT: Vid årsskiftet byter TS Dental VD. Håkan Nordström en av företagets grundare stiger ner för att överlämna posten till sin son Niklas Nord­ström.

”Årets pionjär” – Ibbe Gnem, VD Ditriktstandvården Sverige AB

Personnytt: Till ”Årets pionjär” har Ibbe Gnem utsetts, som genom hårt arbete och stor entusiasm skapat ett tandvårdsföretag med 14 kliniker, 180 anställa och 134 miljoner kronor i omsättning. Årets SSPD-pris till Jörgen Jönsson

Personnytt: Vid årets Tylösandsdagar hedrade SSPD (Scandinavian Society for Prosthetic Dentistry) tandläkare Jörgen Jönsson för hans mångåriga stöd till skandinavisk protetik.

Specialisttandläkare Ulf Lindén utsedd till hedersdoktor

Personnytt: Fakultetskollegiet vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola, har utsett specialisttandläkare Ulf Lindén till hedersdoktor. 

Två nya verksamhetschefer vid Folktandvården i Östergötland

Personnytt: Carin Starkhammar Johansson är ny verksamhetschef vid Centrum för Oral Rehabilitering och Lotta Ranggård är ny verksamhetschef vid Centrum för Ortodonti/Pedodonti i Östergötland från den 1 september.

VD Ibbe Gnem Distriktstandvården Sverige AB vinnare av Knut Nilsson-stipendiet

Personnytt: Juryns motivering belyser att Ibbe Gnem, vd Distriktstandvården, har genom att rädda och utveckla tandvårdsmottagningar på orter och platser där den allmänna servicenivån ofta är en utmaning, bidragit till livskraft i hela länet.

William P. Magee och Kathleen S. Magee, odontolgie hedersdoktorer (ODhc)

Till odontologie hedersdoktorer utses tandläkaren och plastikkirurgen William P. Magee och sjuksköterskan och kuratorn Kathleen S. Magee. 1982 grundade de välgörenhetsorganisationen Operation Smile vars verksamhet syftar till att behandla barn med ansiktsdeformiteter i låg- och medelinkomstländer.

Ny Nordenchef på Nobel Biocare

Personnytt: Henrik Nedoh tillträder under mars månad som ny Nordenchef på Nobel Biocare.

Ackreditering i AACD en höjdpunkt i Michael Karlstens karriär

Dental24: Tandläkare Michael Karlsten som nyligen fått sin ackreditering i AACD (American Academy of Cosmetic Dentistry) berättar här om sin långa men givande väg till målet. Han ger också tips till dig som vill sätta igång med en ackreditering.

Ny VD för Folktandvården Skåne

Styrelsen för Folktandvården Skåne AB har beslutat att utse Marika Qvist till VD när Folktandvården den 1 januari 2014 ombildades till aktiebolag. Marika kommer närmast från en roll som VD för Sahlgrenska International Care AB. Marika tillträdde den 1 januari 2014.

Carola Lemne ny vd i Svenskt Näringsliv

Pressmeddelande: Svenskt Näringslivs styrelse beslutade idag enhälligt att utse nuvarande Praktikertjänsts vd och koncernchef Carola Lemne till ny vd i Svenskt Näringsliv.

Ny tandvårdsdirektör utsedd i Uppsala län

Gunilla Swanholm har utsetts till ny tandvårdsdirektör för Folktandvården i Uppsala län.

Tandteknikerförbundets VD entledigad

Dental24: Styrelsen för Sveriges Tandteknikerförbund meddelar i ett brev till medlemmarna att Jan Eric Gyllenram entledigades från sitt uppdrag som VD den 3 oktober 2013.

Kombinerar teori och praktik med stor pedagogisk kompetens

PRIS/UTMÄRKELSE. Per Vult von Steyern, docent i Oral protetik med inriktning mot keramiska konstruktioner vid Odontologiska fakulteten, har utsetts till årets mottagare av Svenska Tandläkarförbundets föreläsarstipendium om 20 000 kronor.

Agnès Ecorcheville får KaVo-stipendium 2013

Agnès Ecorcheville, avgångsstudent vid Malmö Högskola får årets KaVo-stipendium. Agnès ska resa till Nepal tillsammans med annan tandvårdspersonal.

Diplomering inom odontologisk sömnmedicin

Tandläkare Ingrid Nyman har, efter genomgången utbildning, av Svensk Förening för Sömnmedicin och Sömnforskning tilldelats diplom inom ämnesområdet odontologisk sömnmedicin.

Tandhygieniststudent på Karlstads universitet får pris

När Sveriges tandhygienistförening och Tepe delar ut sitt studerandepris är Karlstadsstudenten Sarah Davidsson en av de som prisas.

Personnytt: Flera nya på KaVo

KaVo presenterar tre nya medarbetare, Jani Jussila, Christer Ekström och Ebbe Toft.

Ny generaldirektör på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Sofia Wallström är utsedd till generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Sofia Wallström kommer närmast från en tjänst som länsråd på Länsstyrelsen i Västmanlands län. Sedan 2011 har hon haft på regeringens uppdrag att utreda prissättning, tillgänglighet och marknadsförutsättningar inom läkemedels- och apoteksområdet.

Personnytt: Käkkirurg prisas för pedagogisk förmåga

Mats Sjöström, universitetslektor vid tandläkarutbildningen, Umeå universitet, får Medicinska fakultetens pedagogiska pris 2013

Personnytt: Carola Lemne ny ordförande för Uppsala universitet

Förra veckan beslutade regeringen om en ny styrelse, konsistorium, för Uppsala universitet. Ny ordförande blir Praktikertjänsts vd och koncernchef Carola Lemne.

Tandläkare Mohsen Rahnamaei Master in Oral Implantology

Dental24 uppmärksammade nyligen att en svensk tandläkare som första skandinav erhållit en masterutbildning i implantologi men det visar sig att han inte längre är den ende med en sådan examen i Sverige.  

Erik Lennartsson första skandinav med Master of Science in Oral Implantology

Tandläkare Erik Lennartsson, verksam med bas i Mörby utanför Stockholm, har nyligen erhållit sin Master of Science in Oral Implantology från Göthe Universitetet i Frankfurt. Han är den första skandinav som genomgått denna masterutbildning.

Personnytt: Christer Slotte får Vetenskapliga priset

Landstingets vetenskapliga pris går till Christer Slotte, övertandläkare, Odontologiska institutionen, Jönköping, för hans forskningsinsatser 2012.

Personnytt: Carola Lemne – tredje mäktigaste kvinnan i välfärden

Dagens Samhälle höll i den 6 mars en prisutdelning för välfärdens 100 mäktigaste kvinnor. Carola Lemne, vd och koncernchef på Praktikertjänst kom på tredje plats.

Till minne av Sverker Toreskog

Otroligt fin film om och med en otroligt fin man!

Tandläkare som gillar läget

Calle Hagman, numera i Åsa som ligger mellan Kungsbacka och Varberg i norra Halland, gillar verkligen att vara tandläkare. Efter att ha sålt sin praktik i Brämhult, Borås, bor numera hela familjen Hagman i Åsa nära havet.

Ryo Jimbo får årets TePe-stipendium

I anslutning till julmottagningen vid Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola den 19 december utdelades årets stipendium från TePe Munhygienprodukter AB. Stipendiet tilldelas Docent Ryo Jimbo.

Stefan Barholm ny ordförande i Svensk Privattandvård AB

Ny ordförande blir Stefan Barholm, tidigare verksam på ledande positioner i en mängd framgångsrika företag bland annat Media Broker, TV3 och Gillette.

Tandläkarförbundets nya styrelse 2013-2015

Ordinarie ledarmöter: Gunilla Klingberg, ordförande – omval. Annika Björkner, vice ordförande – nyval. Louise Ericson, ledamot – omval. Peter Schulz, ledamot - nyval. Susanne Smedberg, ledamot – nyval. Stein Björkman, ledamot - omval. Kenth Nilsson, ledamot – omval. Hans Göransson, ledamot – omval.

Farid blir ny ordförande i Studerandeföreningen

Farid Khodabandehlou blir ordförande i Suderandeföreningen från och med årsskiftet. Det beslutades på föreningens årsmöte den 17 november i Göteborg.

Ulf Lekholm får Forssbergs pris

Ulf Lekholm tilldelas Forssbergs Dentala Pris 2012 för sina banbrytande studier om tandimplantat och osseointegration.

Examinerad i laseranvändning

Tandläkare Michael Nylander har examinerats i ”Laser supported dentistry” från Universitetet i Aachen, AALZ. Det tyska universitetet är det enda i världen som utbildar masters i laser för tandvård. Idag finns 250 masters över hela världen som utbildats vid AALZ, varav tre är verksamma i Sverige.

Ann-Christine Larsson-Bolle ny kvalitetsansvarig på Praktikertjänsts affärsområde Tandvård

Ny kvalitetsansvarig på Praktikertjänsts affärsområde Tandvård är tandläkare Ann-Christine Larsson-Bolle, som tillträdde den 4 september. Hon efterträder Lars Svärd och kommer att förutom de rena kvalitetsfrågorna också arbeta aktivt med Praktikertjänsts reklamationsnämnd PRN.

Ann-Chriztine Ericsson – Ny affärsområdeschef på PTJ/Tandvård

Ann-Chriztine Ericsson har anställts som ny chef för affärsområde Tandvård. Ann-Chriztine är tandläkare, utbildad i Stockholm, och har arbetat inom tandvården i Stockholms läns landsting med ett särskilt intresse för odontologisk kirurgi. Hon gjorde därefter karriär inom läkemedelsindustrin och kommer närmast från Takeda/Nycomed, där hon i dag är vd och Sverigechef.

En tandteknikers blues

Lennart Mårtensson började spela bas 1965 och startade sitt tandtekniska lab 1974. Genom åren har dessa båda intressen följt honom men nu är yrkeskarriären snart slut och då väntar nya spännande utmaningar inom musiken.    

Ny professor stärker forskning om biomaterial

Docent och övertandläkare Christer Dahlin, anställd vid Käkkirurgiska kliniken samt NU-Sjukvårdens FoU-enhet har utnämnts till adjungerad professor i oral kirurgi, särskilt styrd vävnadsregeneration vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.  

De springer för livet!

Tandläkare Gunnar Håwi och hans patient, Hans Baatz kommer i sommar att göra 14 marathonlopp eller 507 km för att samla in pengar till Cancerfonden.

Lasse Svärd ny Sverigechef för Colosseum

Lasse Svärd blir regional manager för Colosseum i Sverige. Lasse Svärd är tandläkare till utbildningen, han är även beteendevetare med vuxenpedagogik som huvudämne. Han har de senaste 11 åren arbetat på Praktikertjänst Tandvård där han bland annat varit utbildnings- och kvalitetsansvarig.

Göran Koch hedersdoktor vid Högskolan i Jönköping

Göran Koch utses till hedersdoktor vid Högskolan i Jönköping för att han genom sin forskning försett tandläkarvärlden med värdefulla kunskaper och bidragit till att sätta Odontologiska Institutionen och Hälsohögskolan på kartan.

ALF-medel till Malin Ernberg och Anders Gustafsson

Docent Malin Ernberg och professor Anders Gustafsson har tilldelats medel från ALF-medicin för 2012. Detta är första gången ALF-medel tilldelats odontologiska projekt.

Byter Folktandvården mot ett skepp i Togo

Vera Alstad, tandläkare i Linköping åker till Västafrika för att arbeta i ett biståndsprojekt

Ytterligare ett vetenskapligt råd utsett inom tandvård

TLV, Tandvårds och läkemedelsförmånsverket, har utsett professor Kerstin Öhrn till vetenskapligt råd inom hälsofrämjande tandvård.

Thorbjörn Ekström, ny odontologie hedersdoktor vid Karolinska Institutet

Till odontologie hedersdoktor utses Thorbjörn Ekström, under många år FoUU-direktör vid Stockholms läns landsting. Han har spelat en central roll i samarbetet mellan Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting och visat särskild skicklighet som nätverksbyggare och förhandlare.

Blixt Gordon ger sin syn på förebyggande tandvård

Porträtt av Gordon Meland: Gordon Meland är tandläkaren som redan på 1970-talet började intressera sig för profylaxtandvård och sedan dess aldrig kompromissat med patienternas tandhälsa. Förebyggande tandvård går som en röd tråd genom hans arbete på kliniken men också i hans enträgna arbete med att utveckla svensk tandvård. Läs om Gordons brokiga karriär som trafikflygare vid sidan av livsgärningen inom tandvård.

Tandhygienist driver egen specialistklinik

Intervju med Inga-Britt Inberg, Stenungsund: Tandhygienist Inga-Britt Inberg är unik i Sverige. Hon driver en specialistklinik i egen regi. Dental24 intervjuade Inga-Britt för att ta reda på om hon kan rekommendera andra i sin yrkesgrupp att ta steget till eget företagande.

Per Rehnberg ny VD och koncernchef för Colosseum gruppen

Per Rehnberg har utnämnts till ny VD i Colosseum Dental AS med dotterbolag i Norge, Sverige och Danmark.

Kerstin Öhrn: Tandhygienist som brutit mark för bättre munhälsa

Kerstin Öhrn är en välkänd veteran i tandvårdskretsar. Hon var en av de första i Sverige som utbildade sig till tandhygienist och blev också en av de första tandhygienisterna som skaffade sig kandidatbehörighet och kom in på forskarbanan. Efter en lång karriär inom forskning och utbildning är hon sedan 2010 Professor i vårdvetenskap med inriktning på munhälsa vid Högskolan Dalarna.

Sveriges Tandteknikerförbund: Satsningar på patientkampanj, utbildning och legitimation med ny ordförande

Dental24 kontaktade Sveriges Tandteknikerförbunds nyutnämnda ordförande Olle Sahlin för att få lite information om förbundets planer framöver.

Q – Nytt kvinnligt nätverk inom tandteknik och estetik

Q - är en nybildad organisation för kvinnliga egna företagare som vill mer inom tandteknik och Estetik. Man har även en hjälpande och stöttande funktion när det gäller drift och administrativa frågor och annat som kan dyka upp.

Egen klinik redan vid 28 – supersnabb karriär för tandläkare Nima Sanei tack vare nyfikenhet och fantastiska mentorer

2007 övertog Nima Sanei en privatklinik i Ytterby. Kliniken är ansluten till Praktikertjänst och erbjuder allt från profylax till mer komplicerade bettrekonstruktioner och implantatkirurgi. Nimas nyfikenhet och stora engagemang präglar både verksamheten i kliniken och hans mentorskap och volontärarbete. I framtiden siktar Nima på att arbeta i en större privatklinik med fler tandläkare.

Bertil Eklund, ny hedersdoktor vid Odontologiska fakulteten i Malmö

Styrelseordförande för TePe, Bertil Eklund utses till hedersdoktor vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola. Bertil hedras för sitt långvariga engagemang i odontologisk forskning och för sin betydelse för forskningen vid Odontologiska fakulteten.

Vinnare i mentorsprogram ska förhindra att hundar tappar tänderna

Ulrica Almhöjd, forskare i kariologi, Sahlgrenska akademin; Institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet, får mentorprogrammet Mentor4Researchs forskningsstipendium på 100 000 kronor.

Nyutnämnd röntgenprofessor med fokus på beslutsprocesser

Hon kallar sig själv för en talanglös medelmåtta, men hennes avhandling utsågs 1996 till det årets bästa av Svenska Tandläkarsällskapet och i somras blev hon professor.

Generalsekreterare Eva Andersson lämnar Privattandläkarna för nya utmaningar.

Eva har varit anställd sedan 2006 och lett Privattandläkarnas omfattande utvecklingsarbete för att förbättra förutsättningarna för den privata tandvårdsbranschen.

Robert Gottlander till chefspost på Henry Schein

Robert Gottlander till chefspost på Henry Schein Inc. - en av världens ledande distributörer inom sjukvård och odontologi

Albin Wahlstrand ny försäljningschef på 3M Dental

Albin tillträdde tjänsten den 1:a juni och kommer att vara ansvarig för den dentala sidan hos 3M. Albin kommer närmast från dpnova.  

Per-Ingvar Brånemark fick Europeiska patentverkets prestigefyllda uppfinnarpris

Professor emeritus Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin vann Europeiska uppfinnarpriset, European Inventors award, i kategorin ”livstidsprestation. Han prisades idag av Europeiska patentverket (EPO) för sin utveckling av osseointegration, en metod som går ut på att förankra proteser direkt i skelettet.  

Milla – ny på dpnova i Stockholm

Milla Martikainen har börjat som Affärs/Labchef på Stockholmslabbet. Hon kommer att ansvara för Stockholmslabbet och de kunder som idag skickar sin tandteknik till Stockholm.

Per Engstrand blir odontologiskt ansvarig på Colosseumkliniken i Mölndal

Tandläkare Per Engstrand blir odontologiskt ansvarig (OA) på Colosseumkliniken i Mölndal fr.o.m. 1/4-1.

Bo Ekberg avgår som ordförande för Sveriges Tandteknikerförbund

Bo Ekberg avgår som ordförande för Sveriges Tandteknikerförbund. Han kommer inte att ställa upp för omval vid årsmötet i november.

Jan Lindhe utsedd till hedersdoktor i Grekland

Professor emeritus Jan Lindhe vid Sahlgrenska akademin blev nyligen utsedd till hedersdoktor vid Aristotle universitet i Thessaloniki, Grekland.

Per-Ingvar Brånemark nominerad till EU:s uppfinnarpris

Det är nu bestämt vilka som är nominerade till Europeiska uppfinnarpriset 2011. Femton uppfinnare från tolv länder inom en rad olika forskningsområden är nominerade, och priset kommer att delas ut i fem olika kategorier. En svensk uppfinnare, Per-Ingvar Brånemark, tävlar i kategorin "livstidsprestation". Professor Brånemark är en av pionjärerna inom osseointegrering, en väl använd teknik inom tandvård som går ut på fästa implantat av t.ex. titan direkt i benvävnad. Osseointegrering skapar en stabil bas mellan implantatet och käkbenet och är numera en standardteknik inom tandvården.

Johan Andersson ny VD på GC Nordic

Johan Andersson har utsetts till ny VD för GC Nordic AB. Johan har en lång och gedigen kunskap om dentalbranschen från en ledande dentaltillverkare. Han har också erfarenhet från andra branscher. Hans goda kunskap och förståelse för kundrelationer och försäljning kombinerat med utmärkta ledaregenskaper passar väl in för att leda GC’s växande nordiska organisation. Nuvarande VD för GC Nordic, Mats Fägerblad, kommer att ta över tjänsten som landschef för Sverige och Norge. Förändringarna träder i kraft den 1 maj 2011.

Första SACD ackrediteringarna godkända

”Ett genombrott för svensk tandvård.”

Ny på Doxa

Doxa har anställt Per-Axel Lundin som produktchef. Per-Axel är ingenjör i kemiteknik, diplomerad marknadsekonom och har lång och gedigen erfarenhet inom life science.

Ny President i SACD

Peter Franzén, privatpraktiserande tandläkare i Norrköping, är från årsskiftet ny President för SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry.

Nyexade protetikerspecialister

Tandläkare Marcus Dagnelid och tandläkare Ludwig Hansson har avlagt specialistexamen i oral protetik vid Malmö högskola, Odontologiska fakulteten, avdelningen för Oral protetik.

Susanne Billström tre gånger chef

Billström har utsetts till ny klinikchef vid folktandvården i Smedjebacken. Sedan tidigare är hon chef för klinikerna på Ludvika lasarett och i Grängesberg.

Han är tandläkare så in i Wassen

Christian Wass ligger inte på latsidan. På bara några månader har han köpt Önnbys tidigare tandläkarmottagning i Mjällby och Nils-Gunnar Bergs mottagning i Sölvesborg. Nu väljer Christian Wass att slå ihop de båda till en enhet och söker samtidigt en ny kollega.

Uppstickarna 2010

De är inte nödvändigtvis landets rikaste, mäktigaste eller mest framgångsrika. Men de sticker ut. Och upp. Och de är max 40 år fyllda!

Nya hederledamöter i Sveriges Tandteknikerförbund

Övertandläkare Sven Scholander, Kristianstad och övertandläkare Lars- Åke Johansson, Halmstad till hedersledamöter i Sveriges Tandteknikerförbund.

Ny VD för Svensk Privattandvård AB

Ann-Christin Tauberman, idag generaldirektör på Socialdepartementet, har tackat ja till tjänsten som VD på Svensk Privattandvård AB.

Praktikertjänsts vd ny ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskaps akademien

Carola Lemne, vd på Praktikertjänst, är en av åtta nya ledamöter i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA*. Av stadgarna framgår att invalda ledamöter ska ha gjort framstående insatser inom området för akademiens verksamhet och de ska också vara beredda att verka för akademiens ändamål.

Per Tidehag, ny tandvårdschef i Västerbotten

Tandläkare Per Tidehag, Umeå, har utsetts till ny chef för landstingets folktandvård i Västerbottens län. Han tillträder jobbet den 1 januari 2011. - Det ska bli spännande att få vara med och forma den framtida tandvården i länet, säger Per Tidehag i en kommentar.

Nils-Gunnar Berg säljer sitt livsverk

Nils-Gunnar Berg gjorde sitt sistakommunfullmäktige förra veckan, nu säljer han även sin Tandläkarpraktik.

Lennart Dageborn först med EAO certifiering

Tandläkare Lennart Dageborn Implantatcentrum Syd/Södertandläkarna i Växjö blev den förste som  tilldelades EAO:s (European Association for Osseointegration) certifikation för skicklighet samt kunskap inom tandimplantatbehandling. Examinationen utfördes vid EAO:s årliga kongress som gick av stapeln i Glasgow, Scotland.6-9 oktober 2010.

Fredrik tog hem segern i Venus Diamond Masters

Tandläkare Fredrik Wennerlund, privatpraktiker från Ängelholm utsågs till vinnare i den internationella tävlingen Venus Diamond Master i samband i Heraeus Dental Symposium i Rom i september. Fredrik Wennerlund och hans medtävlare från Frankrike, Tyskland, Spanien, Schweiz och USA hade skickat in totalt 26 restorationer som behandlats med Venus Diamond or Venus Diamond Flow (nanohybrid komposit). Indikationerna varierade från anterior trauma, incicala frakturer, fissur karies och skadade amalgamfyllningar till akuta behandlingar. Fredrik Wennerlund imponerade på juryn med sin högestetiska lösning . ” - Mitt mål var att skapa en fin smile line, förklarade Wennerlund". :) Heraeus kommer att sammanställa en bok med Wennerlunds fall och fem andra restorationer från tävlingen.  Tandläkare är välkomna att beställa the Venus Diamond Masters Booklet från Heraeus Kulzer Nordic AB (+46 8 585 777 55) i januari 2011. Grattis Fredrik!

Tandläkare Maria von Beetzen blir kommunalråd i Strängnäs

Maria von Beetzen (m), privattandläkare i Strängnäs tar med största sannolikhet ledningen för Strängnäs kommun och blir kommunalråd. Dental24 kontaktade Maria för att höra hur livet kommer att förändras med det nya uppdraget: Maria, du har ju många järn i elden utöver politik och tandvård såsom familjen, kultur, segling, skidåkning. Hur ser din dagordning ut nu efter valet? - Om jag blir kommunalråd räknar jag med att arbeta lite mindre på mottagningen där jag nu arbetar halvtid. Vi har en supereffektiv organisation och jag hinner faktiskt med lika mycket nu på halvtid som jag gjorde för fem år sedan på heltid. Jag har ekonomiska marginaler i företaget och kan gå ned ytterligare i tid, men jag vill absolut inte släppa kontakten med yrket. - Jag håller mig i form genom cykling och skidåkning, segling och annat friluftsliv. Naturen är en fantastisk plats för återhämtning och funderingar. Mina döttrar och jag gör ofta roliga saker tillsammans, även om de är rätt stora nu, 21 och 23 år. Räknar med lite utförsåkning med dem i vinter. En av mina döttrar är skidlärare så jag får undervisning gratis. Min andra dotter är konstexpert och skall jobba i Berlin så kanske åker jag dit någon helg och får lite introduktion i Berlins konstvärld.   Var får du all energi ifrån? - Man skall syssla med sådant man själv får energi av och känner engagemang inför. Mitt tandläkararbete är fantastiskt, det är fint att ha sin egen klinik och de rekonstruktioner av ofta omfattande tandförluster, som jag sysslar med, är mycket tacksamma behandlingar där vi lär känna våra patienter väl. Det är en glädje att kunna ge dem en betydligt bättre livskvalitet genom våra behandlingar. - Vad gäller politiken är det ett helt annorlunda arbete, både krävande och engagerande på ett helt annat sätt, vilket gör att mina två arbeten blir en bra kombination. Lokalpolitik gäller ju frågor som är viktiga och nära i vårt samhälle t ex i skolan och äldreomsorgen. Precis som moderaterna på riksplanet vill jag som Strängnäsmoderat skapa ordning och reda i kommunens ekonomi för att kunna trygga och utveckla välfärdens kärnområden. Den fysiska planeringen i kommunen är också engagerande, där kommer estetiska värden och många miljöfrågor in i bilden.   Hinner du med att besöka P I Brånemarks klinik i Brasilien ännu en gång? - Jag har haft ett långvarigt samarbete med P-I Brånemark Institute i Brasilien där jag arbetat en till två veckor om året de senaste fyra åren. Min assistent Helen Nokia och jag reser dit den 5 november för att under en vecka utföra ett antal implantatbehandlingar på helt tandlösa patienter som saknar egna ekonomiska resurser. Vi deltar i ett vetenskapligt uppföljningsarbete om hur man kan utföra bra och säkra rekonstruktioner på ett kostnadseffektivt sätt. Vi har mycket goda behandlingsresultat. Det är intressant att få arbeta där, förutom att vi gör en god gärning lär vi oss också mycket och utvecklas i den internationella miljön. Har du något tips till dina tandläkarkollegor? - Satsa på det i yrket du tycker är roligast, eftersträva att kunna lägga upp arbetet efter ditt eget huvud. Om du inte trivs, byt genast miljö - man blir alltid mycket påverkad av människor omkring en. Framgång som tandläkare får man när man vinner patienternas förtroende. Det finns inga andra genvägar som är hållbara. Läs mer: Maria von Beetzen fick flest kryss Titta och lyssna gärma på SVT Play Sörmland ____________________________________ NOTERAT   Endast två tandläkare i riksdagen (citat från Tandläkartidningen.se 2010-09-27) Av de tio tandläkare, två tandsköterskor och tre tandhygienister som kandiderade till riksdagen i senaste valet kom endast två in. Efter valet är Lars Tysklind, distriktstandläkare från Strömstad och Ewa Björling, Ekerö kvar. När Eva Björling kom in i riksdagen 2002 var hon inte längre verksam som tandläkare utan som forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet. Om hon fortsätter som statsråd återstår endast en tandläkare i riksdagen

Anders Molander ny chef för Forskning och utbildning i Gbg

Den nya tandvårdschefen för Forskning och utbildning inom Folktandvården heter Anders Molander. Han har lång erfarenhet av att arbeta med samverkansfrågor mellan Folktandvården och institutionen för odontologi vid Sahlgrenska akademin. Anders Molander blir därmed chef för grundutbildningsklinikerna, Folktandvårdens Forskningscentrum och för Odontologiskt kompetenscentrum. Han tillträdde den 1 september. Folktandvården i Västra Götaland bedriver forskning i nära samarbete med institutionen för odontologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. I dag pågår ett trettiotal kliniska forskningsprojekt runt om i regionen. I samverkan bedrivs grundutbildningar och ST/PG-utbildningar på regionens kliniker.

Anders Jodlovsky ny vice VD och produktchef på Forshaga

Anders Jodlovsky, ett känt ansikte i branschen byter jobb och börjar på Forshaga Dentaldepå. Anders har djup kunskap inom tandteknik och stort kontaktnät både hos svenska tandtekniska labb och tillverkare i Europa. Anders kommer att utses till vice VD med ansvar förproduktsortimentet samt arbeta med försäljning. Anders kommer närmast från DAB Lab.

Tandhygienist ny docent på Sahlgrenska akademin

Kajsa H Abrahamsson är den första tandhygienisten att bli docent vid Sahlgrenska akademin. Hon får sin docentur vid odontologiska institutionen i ämnet oral hälsovetenskap som handlar om att förebygga och främja god munhälsa. Kajsa H Abrahamsson har sedan 1995 varit anställd som gästlärare/adjunkt och senare lektor, vid institutionen för odontologi. De sista tre åren har hon varvat forskning och undervisning med att vara prodekanus och sitta med i akademistyrelsen. Hon avgår nu som prodekanus och skall fortsätta att undervisa och forska vid institutionen för odontologi. – Utnämningen till docent är ett viktigt steg i den akademiska karriären som lärare och forskare. Det känns förstås stimulerande och roligt att ha nått detta steg på den akademiska banan, säger Kajsa H Abrahamsson som påpekar att det behövs fler tandhygienister med akademisk kompetens. Det skulle bidra till forskningsanknytningen inom utbildningen och till ämnesutveckling inom området oral hälsovetenskap. I förlängningen har detta givetvis även betydelse för tandvården och dess patienter. – Glädjande nog verkar alltfler tandhygienister efter avslutad grundutbildning gå vidare med studier på avancerad nivå och med forskarstudier. Hittills har cirka 20 svenska tandhygienister avlagt doktorsexamen. I dagsläget har vi i Sverige en tandhygienist som är professor och tre docenter. Källa: Sahlgrenska akademin 2010-08-13

Tndl Inga-Maj Ericsson och Reza Aminpay belönas

Landstinget i Västmanland har belönat Tandläkare Inga-Maj Ericsson och Reza Aminpay för värdefulla insatser. Tandläkare Inga-Maj Ericsson, klinikchef vid Folktandvården i Skultuna har infört Kaizen som förbättringsverktyg på kliniken och med sina medarbetare lyckats skapa en god struktur och väl fungerande rutiner kring det pågående förbättringsarbetet. Tandläkare Reza Aminpay, klinikchef vid Folktandvården i Fagersta har tillsammans med sina medarbetare skapat en ny modern hälsofrämjande klinik där patienter över 40 år erbjuds blodtrycks- och blodsockermätningar.

Ny labchef till Dpnova i Malmö

Dpnova har anställt Bodel Sjöholm som ny laboratoriechef. Därmed stärker företaget sin ledningskompetens inför en väntad tillväxt.