Fuck Corona

Vårt välfärdssamhälle kommer att bli annorlunda, det är säkert. Vi som verkar/lever nu får vara med om ett historiskt skeende. Det kommer att finnas ett före och ett efter Corona.

För 3 månader sedan visste vi inget om Corona, nu har det vänt upp och ner på hela världen.

Jag sitter i karantän i Portugal och märker inte så mycket av Corona just nu, mer än att vi bara får gå ut under vissa premisser. Vi har 25 smittade i Algarve när detta skrivs. Men med TVn på hela tiden med nyhetsflöde från Spanien, Portugal, England och Sverige så börjar jag inse och förstå att Corona är ett stort problem, men det största problemet är faktiskt allt runt omkring.

Hela samhällen stängs ner och hur länge vet man inte och det är just det som är problemet. Många småföretagare har fått stora problem. En del har en buffert, men långt ifrån alla, och flertalet kommer att slås ut tidigt. Många av dessa är ensamstående föräldrar som inte har något sparat kapital och inte kommer att kunna betala vanliga utgifter som t.ex. hyran.

Idag hör man att man skall skicka bidrag till olika verksamheter som musiker eller idrottsklubbar men jag tror inte att så många kommer att ha råd att ge bort något om vi inte får en ändring i samhället.

Jag tror att inom en väldigt snar framtid kommer många att bli varslade, detta ser vi redan idag. Tänk bara på hotell och restaurangbranschen – 20 000 har redan sagts upp eller är på gång att sägas upp i Sverige. Timanställda och visstidsanställda kommer att drabbas först och hårdast.

Inom tandvården stänger Folktandvården som finansieras med skattemedel. De som arbetar privat blir varslade, vilket är förståeligt. När det tickar minus går det fort. Samma regler borde gälla för den offentliga sektorn. Om tandläkare bara tar emot akuta fall kommer det att även påverka alla dentallaboratorier.

Många kommer att bli utan arbete, och med många arbetslösa i samhället kanske inte tandvård prioriteras. Här gäller det som labbägare att handla snabbt genom att skära ned kostnader och varsla/säga upp medarbetare. Har man tur kan man återanställa dem snabbt.

Jag försöker se hur detta ska sluta och tror att det kan bli väldigt illa för många. A-kassan kommer inte att räcka hur länge som helst och det kommer säkert att finnas många regler som måste uppfyllas innan man får hjälp.

Fick just meddelanden från vänner i Vietnam, Israel och Rumänien och det står klart att de har samma läge som vi och detta kommer säkert att beröra väldigt många runtom i världen.

I Spanien har man stängt ner alla hotell. 2008 hade man en allvarlig ekonomisk kris och landet har inte riktigt hämtat sig från den. Nu förväntar man sig en ännu värre kris.

En bransch som förmodligen inte kommer att beröras är matbutikerna för vi kan ju inte sluta att äta!

Vårt välfärdssamhälle kommer att bli annorlunda, det är säkert. Vi är inne i ett historisk skede och det kommer att finnas ett före och ett efter Corona.

Copyright Torkild Sköld

Allt jag har skrivit här ovan är en sammanfattning av det vi matas med dagligen från massmedia.

Om vi ska vända utvecklingen måste vi börja tänka annorlunda!

Vi måste få igång ekonomin och verksamheterna i samhället. För det är trots allt så att om vi inte har några arbeten att gå till kommer den nedåtgående spiralen inte att ändra riktning.

Därför är det livsavgörande att få i gång våra arbetsplatser så att hjulen börjar rulla igen. Men för att samhället ska fungera, krävs att vi får ordning och stopp på ytterligare spridning av Coronaviruset.

Gör som en del branscher i Portugal – stäng verksamheten i 14 dagar och låt arbetstagarna ta ut förtida semester för att kunna stanna hemma och isolera sig. Under dessa 2 veckor får vi med automatik en minskad spridning av viruset i samhället.

Vi vet samtidigt att detta ”uppehåll/förtida semester” är tidsbegränsat till dessa veckor och därefter kan hjulen börja rulla igen.

Många företag har årligen behov av service och underhåll av sina maskiner/data mm, något som oftast sker under den ordinarie sommarsemestern. Alla måste vara beredda att hjälpa till nu – ta ut förtida sommarsemester och isolera er dessa veckor. Låt företagen göra sin årliga service dessa två veckor så får vi istället arbeta lite mer under sommaren.

Görs inte detta är alternativet att man troligen förlorar sitt arbete. Detta är ett sätt att rädda våra jobb!

Var rädda om er, tänk positivt och hjälp äldre och behövande.

Själv är jag engagerad i SWEA i Portugal. Vi erbjuder oss att finnas till hands för de som t.ex. inte själva kan gå ut och handla mat eller åka till doktorn, eller bara behöver stöd från en medmänniska.

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen