Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

8 juni 2021

Tandvårdsförsäkringen kan bli ett minne blott

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

När man ser på Sverige idag och hur regeringen letar pengar under varenda tuva undrar jag när Tandvårdsförsäkringen kommer att försvinna. Vi är ett av få länder som har ett sådant system.

Turisttandvård! Att det fortfarande finns är otroligt!?

Enligt reglerna ”har svensken rätt att få ersättning för tandvård om den utförs inom EU och i EES-länderna Island, Liechtenstein eller Norge. Ersättningen motsvarar det man skulle ha fått om tandvården utförts i Sverige av medicinska skäl. De egna kostnaderna för vården får man som vanligt räkna in i det så kallade högkostnadsskyddet för tandvård som finns i Sverige.” Det betyder att om en patient åker till Tyskland och får en tandkrona utförd av en tysk tandläkare som samarbetar med ett tyskt labb som inte är registrerat hos Läkemedelsverket så är det ok och godkänns av Försäkringskassan. Men om en svensk tandläkare beställer en krona från precis samma labb i Tyskland utgår ingen ersättning från Försäkringskassan. Var är logiken?

(Denna fundering fanns på Facebook, ett bra inlägg som man skulle vilja ha svar på.)

Det känns faktiskt som detta system är felriktat, särskilt idag när våra fattigpensionärer överhuvudtaget inte har råd att gå till tandläkaren. Det ska bli intressant att följa denna fråga.

Det händer saker inom tandvården. Om ni läste min förra blogg så planerar Läkemedelsverket att ta ut en avgift på 30 000 kr för de tandläkare och tandtekniker som producerar specialanpassade produkter.

Läkemedelsverket har till uppgift att kontrollera oss tandtekniker och tandläkare, vilket givetvis är bra för våra patienter. Det primära skälet är att alla som arbetar med specialanpassade produkter skall vara registrerade hos Läkemedelsverket och betala en avgift dit. Denna avgift uppgår idag till några tusenlappar men nu skall den chockhöjas till 30.000 kr.

Detta har föranlett en rad diskussioner på sociala medier.

Tandläkartidningen har nyligen publicerat en artikel om en tandläkare som tyckte att det var fel att han måste betala tillbaka pengar till Försäkringskassan för att han använt ett icke godkänt labb. Frågan är varför tandläkaren handlar med ett icke godkänt labb?  Förmodligen är det priset som styr. Sådana labb har förstås inte samma omkostnader som de som gör rätt för sig.

Tandläkare kan få en kopia av dokumentet som vi tekniker får när vi betalat vår avgift till Läkemedelsverket. Dessa underlag används även vid anbud. Så är det problemet löst!

Det finns också krav på att produkter som ska vara i munnen skall vara CE-märkta och så vidare. Det här kan inte vara en nyhet, speciellt inte i verksamheter som är kvalitetssäkrade. Det är fortfarande FR2000 och ISO 9002 samt ISO miljöcertifieringar som är de ledande kvalitetssäkringarna. Jag tror att vi tandtekniker har haft större krav på oss att certifiera våra verksamheter än tandläkare. Kanske är det dags att ta itu med detta nu!

En annan tandläkare sa sig vara upprörd eftersom han ville skicka arbeten utomlands till någon duktig känd tandtekniker och ansåg att han inte skulle behöva betala eftersom tandteknikern var erkänt duktig. I till exempel Norge får tandläkarna betala importskatt på arbeten från utlandet.

Tandläkare driver i dag tandtekniska labb, en del har en behörig tandtekniker medan andra, som exempelvis har en Emax-fräs eller Cerec-maskin, låter en tandsköterska sköta arbetet. Jag har själv sett det på en klinik och de jobben hade både stora överhäng på gränser och felaktig glasering. Då har vi inte ens diskuterat materialkunskap samt vilka borr som kan användas så att mikrosprickor undviks med mera.

Det man då undrar är om 3 års studier till tandtekniker var bortkastade och att vem som helst utan specifik utbildning kan tillverka inlägg/kronor till patienter.

Någon annan tyckte att de stora importlabben agerar brevlådelabb.

Många större labb (även i Sverige) har i dag produktionsenheter utplacerade på andra ställen i en satelitmodell. Det är en fråga om bra ekonomi. Så även för de stora företagen i världen (Kina) som har placerat, stora hypermoderna milling centers inte bara i Asien utan även i Europa för att få kortare transportavstånd. Det som är besvärligt på marknaden just nu är transporterna och då har svenska labb en fördel, såvida man inte valt att använda Postnord. Jag menar fortfarande att tandteknikerbranschen borde kunna få ett riktigt bra avtal med något av de etablerade kurirföretagen såsom UPS och DHL med flera.

Den låga diskussionen om att importerade arbeten skulle vara dåliga arbeten är en myt. Det säger mycket om den person som kommer med sådan information. Det finns ”business” för alla på marknaden. Som exempel kan nämnas Indien som har 4 miljoner tandtekniker. De tillhandahåller allt från Bollywood-arbeten till att sälja begagnade tänder på gatan.

Det finns tandtekniker över hela världen som är fantastiska och de kommer ibland från länder som man inte kunde ana har en så hög standard. Många vill påstå att jag har något emot svenska tandtekniker men det har jag inte. Jag tycker att man ska lära känna sina konkurrenter och ta reda på fakta. Många håller otroligt bra kvalitet till ett lågt pris. De större företagen har inga barnarbetare eller annat skumt. Be att få deras Code of conduct. Det är en uppförandekod för hur ett företag eller organisation ska bedriva sin verksamhet på ett etiskt, socialt och/eller miljömässigt riktigt sätt. Varje företag har sin kod och om den är integrerad i deras ISO-system så kontrolleras den med jämna mellanrum. Säkrare än så kan det inte bli.

Vi tandtekniker (worldwide) har mycket att tacka den digitala världen för. Alla som har drivkraften och vill lära kan bli bra. Jag brukar säga att ska man flyga som en örn kan man inte spendera all sin tid med höns. Se till att komma ut i världen och skaffa er olika mentorer!

De stora utländska aktörerna (labb) har högutbildade personer och maskinparker som gör en imponerad. Denna film från 30/7 2015 är från MDLs gamla labb i Kina. De har numera byggt ett nytt labb.

Sekvensen om själva labbet kommer en bit in i filmen.

Tandteknikernas åtgärdslista är styrd av Försäkringskassan och det finns inget annat land som har så få åtgärder som Sverige. Jag tror att detta har styrt tandtekniken i Sverige även om man ser några få labb som vågar satsa på nya produkter som till exempel folielaminat. Det är stort i världen och kom ut på marknaden för 20 år sedan men existerar knappast här.

Livet som tandtekniker vore bättre utan tandvårdsförsäkring, en fri marknad där man kan dra av moms på sina investeringar och göra en budget som håller ett helt år!

Vi tandtekniker borde gå mer på fristående, inspirerande kurser som oftast finns i utlandet men som säkert också går att arrangera här om det finns tillräckligt många deltagare.

Ta vara på tiden och investera i dig själv. Gör saker som stimulerar dig i din yrkesroll och som företagare. Ha en underbar sommar och njut av livet och tänk många otänkta tankar!

Bodel

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev